Hlavní navigace

Svině spamerské a co s nimi uděláme

8. 7. 2010 10:57 Petr Krčmář

Tak nám zase na Roota prochází spam a to docela ve velkém, každý příspěvek je z jiné adresy. Prostě hrůza a nevěstinec [čti: bordel].

Odstavec o nespisovných slovech: Pokud se vás dotklo první slovo v titulku, pak se vám hluboce omlouvám, ale v souvislosti se spamery nemluvím nikdy slušně. Obvykle používám slova označující prostitutky, vepře a další havěť. Nelze jinak, jsou to zmetci. V dalším textu se budu uměle krotit, ale pokud chcete zprostředkovat mé pocity, zaměňte si slova jako zlobit, naštvat, holomci a podobně za ta podstatně expresivnější.

Můžeme se zlobit, můžeme se zdravě naštvat, můžeme jim nadávat do vepřových hlav, ale to je tak všechno, co s těmi holomky nezbednými uděláme. Bohužel nám zase začali procházet na Roota, i přes různé antispamové ochrany. Otázka zní, co s tím uděláme. Problém je, že jakýmikoliv úpravami omezíme regulérní čtenáře a budeme je (vás) tím obtěžovat. To je ale bohužel daň za tuhle situaci.

Variant je v zásadě několik, do této chvíle používáme samovyplňovací JS formuláře, které jsou normálně skryté a vy je nevidíte. Zřejmě se ale spamboti naučili JS, takže tohle přestává fungovat. Na různých webech jsme vyzkoušeli reCAPTCHA, což je taky nefuknční řešení, spameři si to na svých webech zřejmě nechávají opisovat lidmi. Je to navíc hodně rozšířené řešení, takže se hojně napadá. Klasickou CAPTCHA je možné dneska docela pohodlně odOCRkovat. Variant je několik:

Povinná registrace s nějakou drsnou ochranou, kterou ale člověk projde jen jednou. Je mi předem jasné, že čtenáři začnou šíleně řvát, že nám odejdou z diskusí. Jsem zastáncem otevřené diskuse bez nutnosti registrace, bohužel nás to čím dál víc tlačí ke změně.

Turingův test v češtině se nám osvědčil na fórech. Jde o to, že čtenář musí odpovědět na českou otázku typu „Který měsíc je v roce čtvrtý?“ Podle mě je tohle řešení pohodlnější než CAPTCHA (nesnáším to luštění skoro nečitelných obrázků) a spameři tím nejsou schopni projít.

Ještě něco jiného a vychytralého je samozřejmě možné také najít. Tahle část je na vás – máte nějaké účinné řešení, kromě těch, která jsem navrhl? Podělte se v diskusi.

Které z těchto dvou řešení je lepší?

Sdílet