Hlavní navigace

Google Chrome pro Linux existuje

11. 8. 2009 10:21 (aktualizováno) Petr Krčmář

… a ne že ne. Pořád se mi od různých lidí množí dotazy na Google Chrome. Podle mnohých verze pro Linux neexistuje. Opak je ale pravdou.

Řada lidí je přesvědčená o tom, že Google Chrome pro Linux stále ještě neexistuje. Před několika měsíci jsem tu psal o balíčku Chromium, což je sice Chrome, ale zároveň ne tak úplně. Většina lidí si stále myslí, že zůstalo jen u Chromia a originální Chrome pro Linux neexistuje. Omyl!

Objevilo se to několikrát například při příležitosti testu osmi linuxových prohlížečů. Několik lidí se mě ptalo: „Jak jste mohli testovat Chrome, když ten pro Linux není.“

Rozdíl mezi Chromiem a Chrome je ten, že zatímco Chrome je onen oficiální prohlížeč od Google, Chromium je open-source klonem Chrome. Chromium pro Linux existuje už delší dobu, ale k dispozici jsou i testovací buildy Chrome, které fungují velmi slušně.

Už před dvěma měsíci začal Google vydávat testovací balíčky svého Chrome pro Linux. Stačí navštívit příslušný vývojářský kanál, potvrdit licenci a už vám to podá .deb balíček. Ten nainstalujete a užíváte si Google Chrome. Zkušenosti s provozem jsou velmi dobré, zatím je problém s pluginy a částečně skiny. Podpora pluginů není hotová, takže to funguje velmi podivně.

Skiny se na první pohled tváří funkčně a vzhled prohlížeče se skutečně mění. Po zavření okna se vám jej ale už nepodaří spustit. Pokud se vám to stalo, smažte v ~/.config/google-chrome/Default/  adresář Extensions. Zase to začne fungovat.

Subjektivně se prohlížeč chová velmi dobře, je extrémně svižný, spouští se téměř okamžitě a ještě mi nespadl. Téměř projde ACID3 testem, jen dva dílčí testy dělá podle výstupu pomaleji než by měl. No… vyzkoušejte sami.

Zkoušeli jste už Chrome pro Linux?

Sdílet