Hlavní navigace

Nejtěžší počítačová hra na světě...

5. 5. 2010 9:58 (aktualizováno) Martin Hassman

Hra miny…jsou pro mě miny. Alespoň ode dneška. Nemyslím ovšem ty běžné miny, které možná znáte, ale jejich speciální verzi, která má sice zcela stejná pravidla jako normální miny, která se hraje naprosto stejně jako normální miny, ale je určena pro nevidomé uživatele. Tudíž nemá grafický výstup. Má totiž výstup pouze zvukový.

Ať se vám to zdá nebo ne, ta klasická a jednoduchá hříčka, kterou vyřešíte několika přesně mířenými kliky za několik vteřin (alespoň v jednodušších úrovních) se stane zatraceně zapeklitou a téměř neřešitelnou, když před sebou nevidíte mapku minového pole. (A kreslit si ji samozřejmě nesmíte, jen představovat ve vlastní hlavě!)

No co vám budu povídat, po mnoha neúspěšných pokusech, kdy jsem se snažil vyřešit ten nejmenší level (pouhých 8×8 polí s deseti minami!) a znovu a znovu slyšel ten nepříjemný zvuk vybuchující miny, po několika hodinách usilovné koncentrace a představivosti jedoucí na plné obrátky jsem ten nejjednodušší level dal za 17 minut.

A co vy?

Necháte se zahanbit a nebo mne zkusíte předehnat s voláním: „Když do to dokáží oni, já také!“? Nebo jste jen padavky, co pár políček v hlavě neudrží? (Pozn.: Nemusíte si pamatovat celé pole, v programu minovým polem procházíte a vždy vám připomene, jaký je stav aktuálního políčka.)

Pokud výzvu přijímáte, stáhněte si GMA Mine Buster version 1.0 (jen pro Windows) a jděte na to. Až aplikaci spustíte, neočekávejte nic víc, než prázdné okno. Kompletně celý program včetně úvodního menu a nastavení se ovládá klávesnicí a zvukovým výstupem. Musíte tedy dobře poslouchat, co právě vybíráte!

Součástí hry je textový soubor s popisem možností a klávesových zkratek. Víc vám ale už neporadím, abyste to neměli příliš jednoduché. A pokud hru zdoláte, pojďte se pochlubit, jak se vám zadařilo a zda jste si troufli i na level pro pořádné chlapy (třeba na ten nejtěžší 11×39).

Na tuhle a ještě další hry pro nevidomé uživatele jsem přišel během dne otevřených dveří centra TEREZA, kde pokud jste nebyli, tak jste udělali zatraceně velkou chybu.

Tak jdete do toho? A dávejte pozor, kam šlapete!

Sdílet