Hlavní navigace

Sever proti Jihu vstává z mrtvých

1. 1. 2011 14:59 Michal Breškovec

Povinnost je v našem jazyce to nejvznešenější slovo. Konej svoji povinnost ve všem. Nemůžeš učinit víc. Nikdy bys neměl dělat méně. “ –Generál Robert E. Lee (Peter Tsouras, Slovník vojenských citátů, 2007).

Možná jste stejně jako já patřili k těm méně šťastným, kdo měli během silvestrovské noci nějaké povinnosti a tudíž jste ji netrávili bouřlivými oslavami. V mém případě to byly zkoušky naplánované hned po svátcích, tudíž jsem netrávil silvestr se sklenkou šampaňského, ale se skripty. Nicméně jak už to tak bývá, když se má člověk učit, jeho myšlenky těkají všude možně, pořád vymýšlí něco jiného a navíc v noci už to stejně do hlavy neleze, tak jsem si řekl, že bych mohl oprášit nějakou starou hru.V mém případě rozhodnutí padlo na stařičký Sid Meier's Gettysburg! (respektive Sid Meier's Civil War Collection, dále jen CWC). Těšil jsem se tedy, až se rozezní dunění bubnů, zvuk děl a zbabělý křik prchajícího nepřítele. To jsem ještě netušil že mě čeká několik hodin pokusů tuto hru rozběhnout, přitom to nebylo nutné, kdybych neztrácel čas a rovnou se spolehl na starý dobrý Linux.

Sid Meier's Gettysburg! (dále SMG) je hra z roku 1997 a nejnovější systém, kde ji bez problémů rozběháte jsou Windows 98. Zkusil jsem tedy OEM Windows Vista na mém laptopu, ale to byl boj předem prohraný. Na řadu přišli Windows XP virtualizované ve VirtualBoxu. Po instalaci se SMG ani nespustila. Druhá hra z balíku CWC, tedy Sid Meier's Antietam!, která je o rok novější se spustila, ale to bylo vše. Aplikoval jsem tedy všechny dostupné patche (některé z mě neznámých důvodů nešly nainstalovat), včetně těch které mají zlepšovat kompatibilitu s Windows 2000 a XP, ale výsledek nebyl o mnoho lepší. Následovala anabáze po různých webech a fórech, kde jsem našel řadu dalších dobrých rad. Abych to zkrátil, dostal jsem se do stavu, kdy šla hra spustit a hrát. Bohužel stabilita byla mizerná, skroling po mapě příliš rychlý, grafika a videa se rozpadaly a zvuk prakticky nefungoval. Zlé také bylo to, že hra běží ve fixním rozlišení 800×600, což znamená, že máte uprostřed pouze malý čtvereček herní obrazovky a kolem černočernou tmu, což je pro strategii kde potřebujete perfektní rozhled po bojišti nepřijatelné. Asi si řeknete, proč jsem rovnou nezkusil Windows 98, ale tento systém už bohužel ve VirtualBoxu není podporován, tzn. nenainstalujete do něj ovladače přes Guest Additions a navíc by to nevyřešilo problém z rozlišením.

Již těsně v novém roce to vypadalo, že to vzdám, ale rozhodl jsem se jako poslední možnost zkusit instalaci přímo do Linuxu pomocí Wine (Kubuntu 10.10 64bit – KDE 4.5.4, Wine 1.2.2). Proč jsem to nezkusil hned? Dával jsem tomuto řešení pramalou šanci (ačkoliv jinak na Wine nedám dopustit a novější kousky jako např. Sid Meier's Civilization 4 s ním běží skvěle), protože už jsem to kdysi neúspěšně zkoušel a navíc poznámka na WineHQ mi nedávala příliš naděje.

Nicméně programátoři Wine zase zamakali a instalace proběhla bez problémů, stejně tak aplikace všech patchů. Nastavil jsem ve Wine aby se tvářilo jako Windows 98, vypnul kompozitní desktop (který některým hrám nedělá dobře, ale SMG funguje i s ním) a spustil hru. K mému překvapení SMG naběhlo zcela bez problémů, intro prošlo v pořádku, zvuk zvučil, ale hlavně vše běželo FullScreen. Spustil jsem tedy scénář a jal se prohánět proradné Jižany. Tedy abych se přiznal, oni vlastně pěkně prohnali mě, ale hlavní bylo, že hra běžela dvě hodiny zcela bez problémů. Pak už měl problém můj organizmus a bylo na čase jít na kutě.

Osobně už na hraní posledním deset let nemám mnoho času, ale někdy je potřeba se odreagovat a v takovém případě dávám přednost starším hrám, které sice neoplývají vynikající akcelerovanou grafikou, ale zase to vyvažují hratelností. A ačkoliv bych rád viděl více nativních her pro Linux, jsem rád, že díky Wine je Linux platforma, na které si (na rozdíl od dnešních Windows) mohu zahrát svoje oblíbené kousky.

Nuže teď už jen zbývá dorazit ty zkoušky, a pak těm Jižanským balíkům ukážu.

[gallery columns=„2“]

Sdílet