Hlavní navigace

iPad očima Linuxáka

25. 8. 2011 19:42 (aktualizováno) Michal Breškovec

Po minulém povídání o MacBooku Pro (díl 1 | díl 2) dnes navážu dalším jablečným produktem. Díky jednomu projektu se mi dostal do pracek iPad (bohužel jen) první generace a týden už si s ním hraji.

K moji hardwarové výbavě patří několik desktopů, několik laptopů, e-ink čtečka a smartphone, a tak jsem si dlouho kladl otázku, možná podobně jako řada z vás, k čemu je vlastně takový tablet dobrý, když to v podstatě není ani ryba ani rak. Dnes vám na ni, alespoň za sebe odpovím.Možná si vzpomínáte, že můj pohled na MacBook a Mac OS X byl celkem kritický. Dnes budu spíše chválit, ale není zdaleka všechno dokonalé a nějakému tomu kritickému slovíčku se určitě nevyhnu.

Co je objektem mého dnešního zájmu?

  • Apple iPad 32GB WiFi (802.11n), 3G + GPS

  • Model: A1337

  • Verze iOS: 4.3.5 (8L1)

  • Procesor: 1 GHz Apple A4

  • Grafika: PowerVR SGX 535 GPU

  • Bluetooth: 2.1 s EDR

  • Displej: 1024 × 738 IPS LCD s LED podsvícením (úhlopříčka 25 cm)

  • Baterie: 25 Wh (Li- Pol)

  • Rozměry: 243 × 190 × 13 mm

  • Váha: 730 g

Apple iPad (první generace)

Samotné balení je celkem chudé. V docela velké krabici najdete samotný iPad, stylovou Apple nabíječku s odpojitelným kabelem, který ma na jedné straně klasické USB (slouží pro připojení k počítači) a na druhé proprietární Apple konektor. Dále jsou k dispozici standardní evropská vidlice a také vidlice podle britské normy. Moje balení bylo zakoupeno v Norsku, takže české se může možná lehce lišit, ale podle toho co jsem četl asi spíš ne.

Ve své podstatě je to vše, co k zahájení provozu iPadu potřebujete, ale rozhodně bych přivítal hadřík na displej, který je prakticky nutností a hodilo by se i nějaké alespoň jednoduché pouzdro.

Hadřík naštěstí mám a záhy jsem zjistil, že jsem postižen leštící mánií, která se projeví vždy, když zhasne displej a jsou vidět ty šmouhy po prstech. Nicméně i když je displej velmi upatlaný, tak pokud svítí není to prakticky znát, a tedy nepůsobí to rušivě.

Co se týká nějakého obalu, zde musím být poprvé kritický. Nabídka je poměrně široká a nejen pouzder, ale i dalšího příslušenství, ale všechno je příšerně drahé. Apple se sice považuje za prémiovou značku, ale vzhledem k penetraci jejich zařízení poslední dobou začínají spíše připomínat masovku za prémiovou cenu. To je samozřejmě skvělé pro Apple, ale už horší pro zákazníka, takže nezbývá než doufat v pořádnou konkurenci v podání tabletů s Androidem. Já jsem tuto situaci zatím vyřešil bublinkovou obálkou vhodné velikosti.

Samotný iPad je fortelně udělaný. Jak je poslední dobou u Apple zvykem, tělo je provedeno z hliníku, zadní strana je pěkně zakulacená s velkým černým logem nakousnutého jablka. V horní části je černá plastová část, která zřejmě kryje antény pro WiFi, GSM a Bluetooth. Čelo je prakticky celé pokryto sklem. Je zřejmé, že není šance aby někde něco vrzalo a celé zařízení působí opravdu poctivě udělané. To si bohužel vybírá svou daň na váze. iPad je dost těžký (730 gramů je znát) a protože ho budete mít (alespoň ze začátku) v rukou pořád, představuje to slušnou posilovnu pro Vaše zápěstí a pro příznivce zpráv na TV N@VA bych dodal, že bych se obával i syndromu karpálního tunelu. Nicméně, jak mě upozornil kamarád, velký přiznivce jablečných produktů (zdravím Pavle), iPad se používá hlavně opřený o kolena.

Při čelním pohledu, když je iPad postavený na výšku, se ve spodní části nachází jen tlačítko pro přechod na hlavní obrazovku (Home). Pokud již na ní jste, přepne vás jeho stlačení na vyhledávací obrazovku. Dvě rychlá stlačení pak zobrazí ve spodní části pruh se spuštěnými / uspanými aplikacemi. Pokud jich je moc, dá se v tomto pruhu skrolovat doprava. Pokud zaskrolujete doleva dostanete se do nabídky kde je tlačítko pro zamknutí rotace plochy, posuvník regulace podsvícení displeje a hlavně tlačítka ovládání audio přehrávače (software iPod), regulace hlasitosti a tlačítko pro spuštění iPod aplikace. Na levém boku je jen slot pro microSIM kartu, na pravém pak (v horní části) dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a nad ním posuvník pro vypnutí zvuku, nebo zamknutí rotace plochy (podle konfigurace v Nastavení). Spodní strana obsahuje jen proprietární Apple konektor a stereo reproduktor (iPad má bohužel pouze jeden, to považuji za velký nedostatek!). Nakonec, na horní hraně najdete standarní 3,5 mm sluchátkový konektor (vlevo) a vedle mikrofon. Pravá strana obsahuje vypínací tlačitko (při delším podržení), které vypíná i displej. Displej se opětovně zapíná buď tímto tlačítkem nebo Home tlačítkem na spodní straně displeje. Po zapnutí se objeví odemykací obrazovka, která v horní části obsahuje obligátní hodiny a datum, v horní liště pak (vlevo) signalizaci připojení k sítím (GSM, WiFi, VPN) a vpravo stav baterie, případně ikonu Bluetooth, pokud je aktivní. Dole je posuvník pro odemknutí a tlačítko pro spuštění obrázkové prezentace, takže vám iPad může sloužit jako velmi kvalitní fotoráměcek – to je velmi šikovné. Uprostřed se zobrazují upozornění například od IM klientů apod.

Displej je opravdu kvalitní, podání barev je pěkně syté, takže třeba prohlížení fotek je opravdu zážitek (rastr je 132 ppi!). Stejné je to i s filmy. To má opět bohužel nevýhodu, displej je lesklý a na slunci na něm nevidíte absolutně nic. Ale stejně jsou postiženy všechny v současnosti vyráběné tablety, a to všech značek, takže to iPad neznevýhodňuje.

U MacBooku mě překvapil slabý dosah WiFi, které neprošlo „záchodovým testem“. Tedy u mě doma na WC už se nechytal (na rozdíl od ThinkPadu a mojí N900). Naopak iPad prošel bez ztráty hvězdičky, takže čtení nových zpráv v RSS čtečce po ránu nic nebrání ;-)

K iPadu se nedodává žádný manuál, ale to nepokládám za nedostatek. Manuály stejně nikdy nečtu a iPad je skutěčmě jednoduché zařízení, tak proč plýtvat papírem. Pokud však přeci jen toužíte po vzdělání je k dispozici velmi pěkně zpracovaný on-line manuál, který je dokonce v češtině (odkaz na něj najdete v Safari), stekně jako celý iOS. Takže jdeme na první zapnutí.

iPad se dodává nabitý, po vybalení z krabice se tedy nemusíte zdržovat. První co musíte udělat je připojit iPad k počítači s iTunes, jinak se nehnete dál. Zde vidím největší problém všech i-zařízení. Program iTunes není pro Linux a navíc je pak zařízení vázáno na tento jediný počítač s iTunes (vím, že to lze obejít, ale je to nepříjemnost). S tím souvisí i nemožnost použít USB Mass Storage, což u mě Apple výrobky prakticky diskvalifikuje, protože takové omezení je pro mě nepřijatelné. Do iPadu tak dostanete jen ty soubory, které jsou podporovány nainstalovanými aplikacemi, nic jiného. Částěcně to lze obejít placenou aplikací Memory Stick, ale opět, není to ani zdaleka ideální.

Pokud chcete do iPadu něco nahrát, děje se tak přetažením v iTunes na dané připojené zařízení a data jsou pak rozhozena do jednotlivých aplikací podle toho, co jsou zač. Toto bohužel funguje pouze pro předinstalované Apple aplikace, pokud chcete dostat data do aplikací třetích stran, musíte v iTunes kliknout na danou aplikaci, a pak se objeví dialog pro přidání souborů. Všechny aplikce pracují v Sandboxu, takže si nemohou data sdílet, což je opravdu hloupé. Pokud např. máte více video přehrávačů a chcete jeden film přehrávat v obou, musíte daný soubor do iPadu nahrát dvakrát. Nejvíc mi to vadí u knih. Mám nainstalované čtečky Apple iBooks a Stanza a rád bych knihovnu sdílel oběma, což bohužel nejde.

Pojďme tedy připojit iPad k MacBooku. Aplikace iTunes se po připojení spustí automaticky, musíte si projít pár registračními kroky a je hotovo. iTunes zkontroluje aktualizace iOS a případně vám nabídne bezbolestný upgrade. Vše funguje skvěle a bez problémů. Je čas nastavit si co se má synchronizovat do iPadu, což mohou být obrázky, hudba, filmy a knihy. Pochopitelně jen podporované formáty, což je u audia / videa opravdu bída – rozhodně zapomeňte na OGG, FLAC, nebo XviD / DivX atd. Tyto formáty lze přehrávat aplikacemi třetích stran, ale nelze je pak takto snadno synchronizovat.

Spolupráce iPadu s iTunes funguje geniálně a musím uznat, že toto Apple opravu umí. Prakticky vše z iPadu se Vám zálohuje do iTunes, a to včetně nainstalovaných / zakoupených aplikací. Třešničkou na dortu je aktualizace iPad aplikací přímo v iTunes, a ty se při příštím připojení iPadu už aktualizované do něj přenesou. Rovněž lze všechna data na iPadu zašifrovat.

Vše je připraveno, tak se pojďme podívat, jaké aplikace jsme s iPadem dostali. Jsou to:

  • Safari (prohlížeč webu) – velmi jednoduchý, ale postačuje. Umí záložky a prohlížení více stránek mezi kterými lze snadno přepínat. Jak asi tušíte, podpora Flashe se nekoná, což třeba nevadí u Flashových videí se kterými si díky YouTube aplikací poradí a Flash reklamy ať vezme čert (co na to odpůrci AdBlocku?), ale tolik oblíbené Flashové hry si nezahrajete. To mě zvlášť rmoutí protože jsem začal hrát Sid Meier's CivWorld na Facebooku. Pokud používáte Safari i na desktopu, pak je samozřejmostí synchronizace záložek.

  • Mail – moc povedená aplikace. iPad si poradí s klasickým POP3 a IMAPem, ale ani Exchange mu nedělá problém. Nastavení je celkem snadné a pro některé známé freemaily jako např. Gmail je připraven Wizard. Pokud chcete synchronizovat i kontakty, kalendář a poznámky z Gmailu pak konfigurujte Gmail účet přes Exchange protokol (Google Sync). Velmi mě potěšila podpora více Exchange účtů, na rozdíl od moji Nokia N900, která umí jen jeden, takže nyní mohu synchronizovat pracovní Exchange i osobní Gmail se všemi kontakty, kalendáři atd. Škoda jen, že nejsou podporovány štítky a označení důležitých emalů hvězdičkou. Jinak lze opět synchronizovat s Mail aplikací na Mac OS X. Jediný problém na který jsem zatím narazil byla PDF příloha z pracovního emailu, která nešla stáhnout. A ještě malý tip. Pokud používáte Gmail přes Google Sync (Exchange protokol), tak email nelze smazat, ale jen archivovat (ale lze email přesunout do složky smazaná pošta). Pokud toto chování chcete změnit, lze to v nastavení účtu.

  • Calendar – opět jednoduchá aplikace, která přesně dělá co má. Pokud synchronizujete kalendáře z více zdrojů, jsou tyto události odlišeny barevně. Synchronizace s kalendářem na Macu je samozřejmostí.

  • Contacts – obdobně jako Calendar, velmi jednoduchá, designově povedená aplikace. Bohužel neumí „vlastní“ položky, které umožňuje Gmail, takže vám může nadělat v kontaktech pěknou neplechu, pokud budete upravovat Gmail kontakt s custom položkami na iPadu. O synchronizaci s desktopem se už ani nezmiňuji, ta je jasná.

  • Notes – velmi strohá aplikace na poznámky. Pokud nejste nároční, tak vám bude stačit, jinak se poohlédnete jinde.

  • Photos / Obrázky – čistě k prohlížení obrázků. Nechybí funkce prezentace, odeslání emailem, nebo tisku. Spolupracuje se stejnou aplikací na Mac OS X, kdy umí převzít i informace jako místo pořízení obrázku, které zobrazí na mapě, rozdělení do alb a nalezení fotek s otagovanými lidmi (tváře). Moc víc z toho nevyrazíte. Nicméně, pokud Maca nemáte, asi vás tato aplikace svojí funkcionalitou neosloví.

  • iPod – pěkný a jednoduchý přehrávač. Kdo máte tředa iPod, tak vás asi ničím nepřekvapí. Umí podcasty a audio knihy. Pokud chcete třeba ekvalizér, tak je přítomen, ale zakopaný v aplikaci Nastavení, což je trochu nešikovné. Pokud máte svoji sbírku třeba v OGG a FLAC jako já, budete muset konvertovat do AAC nebo MP3, nebo se poohlédnout jinde, toto Apple neumí – černý bod Steve.

  • iTunes – aplikace na nákup hudby, případně audio knih a podcastů. Víc asi není moc co dodat, zvlášť když u nás máte s nákupem smůlu, pokud tedy nevlastníte zahraniční platební kartu.

  • Maps – moc pěkné mapy, včetně vyhledávání trasy. Spolupracuje s integrovanou GPS. Nezjišťoval jsem to, ale podle vzhledu a mapových podkladů počítám, že to běží na Google Maps.

  • Videos – tento přehrávač videa asi příliš nevyužijete a zainvestujete do něčeho jako je BUZZ Player, nebo podobný přehrávač. Nabídka podporovaných kodeků a kontejnerů je totiž velmi malá, řekl bych dokonce nepoužitelná, ale hlavně neumí titulky! Bohužel jsem neobjevil jediný program s touto funkcionalitou, který by byl zdarma, prostě musíte zacvakat. To je moje další velká výtka k iPadu. Platíte opravdu za každou kravinu, kterou máte jinde zdarma (třeba na Androidu, ať nechodíme daleko). Aplikace často nelze předem vyzkoušet, abyste věděli, zda za to stojí. Možná si řeknete, že ty programy zase tolik nestojí, ale opak je pravdou. Aplikace pro iPad jsou často dražší než pro iPhone a brzy zjistíte, že jste utratili majlant, protože platíte opravdu skoro na každém kroku a za vše.

  • YouTube – toto je odpověď Apple na chybějící Flash. V podstatě je to GUI pro YouTube. Umí přehrávat, přidávat do oblíbených, přispívat do diskuzí, přidávat videa do skupin (bohužel neumí skupiny vytvářet) atd. Pozitivní je, že iPad zvládá Flash videa i v HD.

  • App Store – jediné místo, odkud lze získat aplikace, ať už placené (většinou), nebo zdarma, ale ty bývají omezené a/nebo nacpané reklamou (pochopitelně můžete zaplatit za její odstranění). Pokud iPad Jailbreaknete, tak jsou i další možnosti, ale když jsem viděl návod pro svou verzi iOSu, tak jsem se o to ani nepokoušel. Aplikace řeší i upgrade všech programů, škoda jen, že to nejde automaticky.

  • iBooks – tuto aplikaci Vám App Store nabídne při jeho prvním spuštění a je to určitě jeden z důvodů, proč iPad případně pořídit. Jak už název napovídá, je to čtečka elektronických knih a je graficky opravdu povedená. Např. ePuby v ní vypadají naprosto úžasně, ale hlavně, toto je první mobilní zařízení, kde není čtení PDF utrpením – velké plus. Jinak čtečka sama o sobě namá mnoho voleb (drží se Apple hesla – jednoduchost a funkčnost), ale moc toho vlastně není potřeba. Jediné, co mi chybí je možnost upravovat informace o knihách, což by se hodilo hlavně u PDF. Ty si totiž čtečka bere přímo z PDF a sami asi víte, že tyto meta informace často chybí, nebo jsou tam nesmysly. Naštěstí to jde napravit aspoň v iTunes. Pochopitelně lze přes iBooks knihy i nakupovat (v nabídce jsou i nějaké zdarma) a najdete tam knihy i v naší mateřtině. Nicméně pokud chcete silnější nástroj na eBooky, tak doporučuji čtečku Stanza. Ta, aspoň dle mého názoru, vypadá o něco hůře než iBooks, ale funkčně je dále. Také disponuje vlastním obchodem. Bohužel, podobně jako ostatní aplikace třetích stran do ni musíte nahrávat knihy manuálně, nejde je sdílet z iTunes.

  • Nastavení – centralizované místo konfigurací samotného iPadu i všech nainstalovaných aplikací. Pěkné, přehledné, intuitivní. Bohužel to skrývá i nevýhody, např. zmiňovaný ekvalizér u iPod aplikace.

Jak tedy prostředí iPadu vypadá a jak se to používá? Vše je podřízeno absolutní jednoduchosti a ovladatelnosti a nutno podotknout, že úspěšně – Apple, palec nahoru.

Prostředí tvoří tři plochy, kam se umisťují ikony nainstalovaných aplikací. Čtvrtá plocha je vyhledávací. V horní části je úzká lišta s hodinami a indikátory stavu sítě, baterie atd., s kterou jsme se seznámili už na odemykací obrazovce. Dole  najdete typický macovský Dock, tedy aspoň vzhledově, protože je prakticky nekonfigurovatelný a můžete na něj umístit pouze šest ikon aplikací. Ikony lze přesouvat jak mezi sebou, tak mezi plochami. Stačí na ikoně podržet prst a dostanete se do editačního modu, kde můžete tažením ikony přesouvat. U každé ikony se také objeví tlačítko pro její odstranění – respektive odstranění celé aplikace. Ta nadále zůstává mezi zakoupenými v App Store, takže není problém ji kdykoliv znovu nainstalovat. Osobně bych uvítal u některých Free aplikací možnost odstranit je i ze seznamu nainstalovaných v App Store.

Docela mě překvapilo, jak jsou aplikace pro iPad velké. Pokud si myslíte, že 32 GB je dost, tak bych vás rád vyvedl z omylu. Všechny aplikace které mám nainstalovány už zabírají třetinu tohoto prostoru.

Spuštěné programy se neukončují samy, pouze je můžete odsunout do pozadí, a pak mezi nimi přepínat. Pokud dochází systémové prostředky tak iPad zabíjí aplikace sám. Pokud chcete, můžete je ukončit sami. Když v pruhu se spuštěnými aplikacemi podržíte prst na některé z nich, objeví se u každé ikony tlačítko pro její ukončení. Přivítal bych, kdyby existovalo nějaké tlačítko kill all.

U řady funkcí je vidět, že programátoři v Apple opravdu přemýšlejí u vývoje mozkem. Jako příklad bych uvedl například toto: odemykací obrazovku jde zajistit heslem, ale zadávat heslo pokaždé když se displej vypne je poměrně otravné, takže lze nastavit prodlevu, po jaké době se zamkne. Řeknete si možná drobnost, ale právě na takových drobnostech a detailech je založen každý kvalitní produkt.

Celé prostředí působí velmi svižně a různé animace jsou pravdu efektní, zkrátka vypadá to velmi dobře a pocit z práce s iPadem je velmi dobrý. Také stabilita je skvělá, zatím jsem nenarazil na jediný problém nebo pád.

Velmi mě zajímalo, jak se na iPadu bude psát. On-Screen klávesnice je poměrně rozměrná (v pozici na šířku možná až moc), takže s přesností příliš problémy nejsou. Nicméně se mi při psaní až příliš často stává, že místo mezerníku mačkám klávesu “M”. Asi by bylo vhodnější, kdyby byla klávesnice posunuta o něco výš. Také pokud iPad držíte v rukou, abyste mohli psát oběma palci, tak váha iPadu činí určité potíže. Dobré je tedy mít iPad položený, nebo jej opírat o jednu ruku a psát druhou. Poslední problém, který mám je při psaní háčků a čárek. To probíhá tak, že napíšete požadované písmeno, a pak stisknete symbol háčku, nebo čárky. Nějak více logické by mi to připadalo naopak, nejdříve diakritické znaménko, potom písmeno. Možná je to jen o zvyku, protože takto to mám na N900 a stejné je to i při psaní na normální klávesnici.

iPad má integrovaný slovník pro opravování pravopisu. Ten se umí učit tak, že mu navržený špatný tvar zamítnete. Bohužel vás to bude štvát tak brzy, že celou slavnou kontrolu raději vypnete.

Pokud zvažujete použití iPadu ve firmě, tak kromě zmíněné dobré podpory Exchange zvládá iPad výborě i IPsec VPN (integrovaného klienta má přímo od Cisca) a skvělá funkce jsou konfigurační profily, které můžete vytvořit pomocí jednoduchého programu (běží na Mac OS X a Windows, Linux bohužel opět nic) a tyto profily pak distribuovat klientům emailem, přes nějakou webovou stránku, nebo cetralizovaně přes WiFi.

Blížíme se závěru, tak je asi dobré říct si, k čemu může být takový tablet dobrý. Rozhodně nenahradí počítač, smartphone, ani čtečku, ale je jejich skvělým doplňkěm.

Počítač nemůže nahradit už pro ten komfort práce. Sice se k iPadu dá pořídit bluetooth klávesnice, ale to se nedá srovnávat. Navíc pro iPad neexistují plnotučné aplikace pro “opravdovou” práci. Nicméně iPad udělá skvělou službu v “terénu” a umožní vám mít svoje data, emaily, kalendář, kontakty atd. vždy k dispozici a v mnohem použitelnější formě než na smartphonu. Je také skvělý pro “zabíjení” času. Některé hry jsou vynikající, procházení webu je velmi pohodlné a svižné. Vyřešíte si přes něj poštu, zkouknete filmy, prohlédnete videa, pustíte si muziku (ale raději přes sluchátka, repráček je spíše z nouze ctnost). iPad je neustále připraven, není třeba ho bootovat a jeho výdrž na baterii je velmi, opravdu velmi dobrá. Pokud s ním pracujete skoro neustále, vydrží cca 7 – 9 hodin, pokud vám leží v obýváku a občas si ho vezmete do ruky, tak i několik dní. S výdrží na baterii jsem opravdu spokojen. Pokud příjdete utahaní z práce a jen potřebujete nějakou informaci, nebo chcete jen tak brouzdat z gauče po webu, tak si iPad rychle zamilujete a počítač nebudete ani pouštět.

Smartphone nemůže nahradit, protože neumí telefonovat a tahat všude opravdu velký iPad místo mobilu který strčíte do kapsy není příliš ideální. Tato dvě zařízení mají mnoho společného (hlavně iPad a iPhone), ale ve skutečnosti jsou to dva zcela odlišné světy.

E-inkovou čtečku nemůže nahradit, protože není pro čtení knih ideální. Tedy nechápejte to špatně, na iPadu se čte skutečně dobře a přispívá k tomu hlavně vizuální stránka softwarových čteček iBooks a Stanza, ale iPad je skutečně dost těžký a svítící displej nemůže konkurovat e-papíru. Během cestování tramvají, vlakem, letadlem atd. asi sáhnete spíš po E-inku, pokud budete sedět doma, možná dáte přednost iPadu. Do doby než budou cenově přístupné a běžně dostupné barevné E-inky má iPad výhodu v barvě. U beletrie dáte přednost E-inku, u knih s obrázky spíše iPadu. Pokud budete chtít číst večer v posteli s iPadem nebudete potřebovat světlo. Moc pěkně vypadá na iPadu koncept interaktivních knih, například video kniha Michal Huvara – Afrikou na dohled (ePub a PDF dostupné zdarma na eReading.cz). Oproti e-inku je silnou zbraní iPadu prohlížení PDF. Pokud máte v PDF technickou literaturu, manuály, obrázky, schémata atd. je iPad dobrá volba. Jak vidíte, obě zařízení udělají svůj díl práce, každé zvládá lépe něco jiného.

Komu tedy iPad doporučit?

Jste uživatelem jablečného počítače? Nemůžete mít lepší volbu. Integrace iPadu s Mac OS X a jeho aplikacemi je skutečně bezkonkurenční. iTunes je na Macu jako doma, takže asi nebudete mít takové problémy s omezeními, které přináší chybějící USB Mass Storage a opravdů velká proprietárnost a uzavřenost systémů a zařízení od Apple.

Jste uživatelem Windows? Máte tedy dost na výběr. Ale pokud překousnete iTunes a to, že aplikace integrované v iPadu se s vaším desktopovým prostředím moc bavit nebudou, pak vám může iPad udělat skvělou službu. Nicméně doporučuji osahat si nějakého Androida, třeba tolik nyní propíraný Samsung Galaxy Tab 10.1 a teprve pak se rzhodnout co pro vás bude to pravé ořechové.

Jste uživatelem Linuxu? Pak na iPad zapomeňte. Hlvní překážkou je samozřejmě iTunes, který pro Linux není. Asi bude možné počítat s částečnou funkčností pod Wine, ale se synchronizací budou zřejmě problémy. iPad je zkrátka příliš “uzavřený”, a to je jeho hlavní nevýhoda. Poohlédněte se po něčem s Androidem, když nám teď HP bohužel pohřbil zařízení s WebOSem teddy i HP TouchPad.

Takže jsou tablet zařízení nebo možná rovnou iPad pro vás? Já jsem dříve o nějakém tabletu uvažoval, až trošku slezou ceny a vyladí se Android 3.x nebo WebOS, ale nebyl jsem si jistý, jestli mi to k něčemu bude. Dnes vím, že pokud si tablet koupíte, velmi rychle se u vás doma zabydlí a zapadne do rosiny, jako oblíbený domácí mazlíček.

Co řici na závěr? Milý Steve, udělej iTunes pro Linux, dodej USB Mass Storage a nemá to chybu. Pokud by byl iPad za polovinu ceny, tak lidi Applu urvou ruce.

Nakonec seznam aplikací, které používám:

  • Bismarck Lite for iPad – hra – klasické lodě na čtverečkovaném papíře. Lze hrát proti počítači (zdarma) i kamarádovi, tedy vlastně nepříteli ;-) (ale za korunky).

  • BUZZ Player HD – přehrávač videa, umí titulky a přehraje skoro cokliv. Zvládá HD, iPad už bohužel hůře (placená).

  • Cisco AnyConnect – klient pro Cisco SSL VPN. iOS zařízení mají obecně velmi dobrou podporu VPN (zdarma).

  • Citrix Receiver for iPad – připojení na Citrix servery (zdarma).

  • ČT24 pro iPad – aplikace pro sledování ČT24, jak textové zprávy, tak video (zdarma).

  • Death Rally – hra – kdysi DOSová klasika. Dnes v novém 3D kabátku. Dobře se hraje na iPhone, na iPadu je to díky jeho váze obtížnější. Přiznávám, že zatím mi to moc nejde (placená).

  • Documents Free – jednoduchá Office aplikace, která umí spolupracovat s Google Docs (zdarma – zobrazuje reklamu, pokročilé funkce za penízky).

  • Dropbox – výborná utilita pro sdílení obsahu mezi více počítači – více na http://www.dropbox.com (zdarma).

  • English-Czech dictionary – Anglicko / Český, Česko / Anglický slovník. Aplikace původně určená pro iPhone (zdarma).

  • Feeddler RSS Reader for iPad – vynikající RSS čtečka, opravdu skvělá aplikace. Umí spolupracovat s Google Readerem (zdarma – zobrazuje reklamu, rozšířené funkce za příplatek).

  • Google Earth – asi není třeba představovat. Na iPadu funguje velmi pěkně (zdarma).

  • Google Search – aplikace od Google pro hledání na webu, ale také rozcestník k dalším Google aplikacím a službám. Umí upozorňovat na emaily na vašem Gmail účtu atd. Velmi šikovný prográmek (zdarma).

  • Checkers 10×10 – hra – klasická Dáma. Hraje vcelku slušně, bohužel některá pravidla jsou trochu divná, např. skákání dozadu i bez dámy. Lze hrát proti počítači i proti kamarádovi (zdarma – zobrazuje reklamu).

  • IM+ – povedený kecálek s podporou všech rozšířených protokolů, včetně integrace Twitteru (zdarma – zobrazuje reklamu, Pro verze za peníze).

  • Junos Pulse – klient pro Juniper SSL VPN (zdarma).

  • Legion Stratego Game – hra – podle legendární deskové hry Stratego (nebo českého klonu Maršál a Špión chcete-li). Bohužel lze hrát jen proti počítači (placená).

  • media:connect for DLNA and UPnP media streaming – jednduchá aplikace pro přístup k multimediálním souborům na vzdálených úložištích. Můžete k tomu přiinstalovat i přehrávač FlexPlayer ze stejné stáje, ale není to nutné a třeba BUZZ Player je lepší (zdarma).

  • MiniKeePass – Secure Password Manager – KeePass klient pro iPad. Aplikace určená pro iPad, ale nevadí. Velmi potěší podpora jak KDB formátu KeePassu 1.x (ale také třeba linuxového KeePassX), tak KDBX z KeePassu 2.x. Geniální je, že umí pracovat s databázemi hesel uloženými v Dropboxu (zdarma).

  • MONOPOLY HERE & NOW: The World Edition for iPad – hra – desková klasika v moc pěkném provedení. Mám Palm Pré verzi na svoji N900, takže jsem byl zvědavý jak to bude vypadat na velkém displeji. Zatím to byla nejdražší aplikace pro iPad co jsem koupil, ale nelituji, stojí to za to. Hrát mohou až čtyři hráči (placená).

  • Stanza – už zmiňovaná čtečka eBooků (zdarma).

  • Translator Free ~ translate with voice – šikovný překladač postavený nad Google Translate (ostatně jako dnes většina podobných aplikací). Bohužel musíte být on-line (zdarma).

  • Skype for iPad – název mluví za vše. Bohužel iPad první generace nemá kamerku, takže nejdou videohovory (zdarma).

  • Twitter – Twitter klient přímo od Twitter Inc (zdarma).

  • Wolfenstein 3D Classic Lite – hra – naprostá herní klasika, v původní grafice. Na iPadu to vypadá moc pěkně, ale dle mého názoru se to na dotykové obrazovce špatně hraje, ale asi je to o zvyku a tréningu (zdarma).

  • Worms 2: Armageddon – hra – nasilničtí červi se nevyhnuli ani iPadu, takže válka může pokračovat. Trochu krkolomné ovládání, hlavně u lana vám potečou nervy, ale je to stále skvělá zábava (placená).

  • Wyse PocketCloud RDP / VNC – pěkná Remote Desktop aplikace, moc užitečné (zdarma).

Sdílet