Hlavní navigace

Pojďte hrát Gowallu aneb jak jsem na Václaváku našel nové jízdní kolo

22. 7. 2010 16:15 (aktualizováno) Martin Hassman

To jsem se o krásném jarním dnu vydal na Václavské náměstí a měl jsem zrovna štěstí. Našel jsem totiž žluté jízdní kolo. A to podotýkám zcela nové.

Hned jsem si ho vzal. Pak jsem u sochy svatého Václava položil jeden pár krásných dívčích bot a na oplátku sebral pár skleněnek. To mi přišlo jako férová výměna, kterou světce nezahanbím. A protože den byl teprve přede mnou, vyrazil jsem směr Staré město. Na Staromáku mě totiž čeká výměna další…

Tak takhle nějak může vypadat den hráče Gowally. Gowalla je geolokační hra podobně jako Foursquare ([1], [2]), ale je víc sexy. A to i přesto, že je míň známá. Zkusím vám odhalit její podstatu.

I v Gowalle se checkujete na různá místa při vašich cestách do práce, z práce, do školy, do hospody. V Gowalle ovšem není cílem nasbírat víc bodů nebo být někde víckrát než ostatní a stát se tam starostou. V Gowalle je vaším cílem se prostě bavit.

Gowalla je jednoduchá hra, která má zpestřit váš den. Je to hra, která vás občas nečekaně potěší. To poznáte, jakmile objevíte své první jízdní kolo nebo něco mnohem lepšího. Ale nyní trochu teorie. Koho to nebaví, nechť rovnou přeskočí na Čím se liší Gowalla od Foursquare.

Rozšířená realita s Gowallou

Gowalla je aplikací rozšířené reality (augmented reality). Tou je ostatně i Foursquare, ale u něj to zatím není moc znát. Ptáte se, jak se hrají hry v rozšířené realitě? Vraťme se trochu zpět. Pamatujete na Quaka nebo na World of Warcraft? To jsou typické hry, které jste mohli hrát sedě doma u počítačů. Odehrávaly se ve virtuální realitě, v tajemném světě kdesi za plochou vašeho monitoru.

Hry v rozšířené realitě jsou jiné.  Ty hrajeme přímo zde, v našem světě. Pokud se chci hry zúčastnit, nemohu sedět doma, ale musím vyrazit do školy, do práce, nebo třeba na Václavák. Celý náš svět se tak stává herním polem. Není to prima?

Ovšem jeden svět nestačí, a proto si naši realitu musíte krapet rozšířit. K tomu poslouží mobilní telefon s internetem. Tím dojde k propojení našeho světa a hry – k vytvoření rozšířené reality. Jakmile totiž dorazím k cíli (např. na Václavské náměstí), mohu se pomocí aplikace v telefonu checknout. A když jsem se tehdy checknul já, tak mi na mobilu hned vyskočil obrázek jízdního kola, které jsem tam našel. Ovšem tím hra nekončí, ale teprv začíná…

Čím se liší Gowalla od Foursquare

Už víte, že se Gowalla podobá Foursquare. Hraje se ovšem trochu jinak. V Gowalle nemá cenu jen přijít na místo a checknout se. Za to sice dostanu odznáček, ale jejich sbíráním Gowalla nekončí. V Gowalle totiž můžete mít cíl. Tím cílem může být sbírání předmětů nebo absolvování výletů.

Na výletě s Gowallou

Gowalla totiž podporuje výlety (trips), což jsou sady venues, které když všechny projdete, dostanete zvláštní odznáček. Zavítáte-li do Londýna, můžete zkusit výlet London Pub Crawl, pokud ho tedy zvládnete. Nelíbí? Zajímají vás spíš pamětihodnosti, co netečou z pípy? Pak zkuste pro změnu výlet London Tourist Trot. Gowalla se tak pro vás může stát pěkným průvodcem v neznámém městě. Informační hodnota je zvýšená o to víc, že k venues lze psát kratšídelší popisky.

Pche, že Londýn, ale co u nás?  Žádný problém! Výlety si totiž můžete vytvářet sami. Pokud vím, tak existují už dva výlety po Praze. Krátký Praha Centrum a náročnější a hezčí Prague Sightseeing. A pokud vám to nestačí, můžete pro sebe i své kamarády založit vlastní výlety. Po hospodách, po památkách, po českých menhirech či hradech – to už záleží jen na vás. Vámi založený výlet vidí všichni vaši přátelé. (Čili kdo založí pár pěkných výletů, ten má šanci získat hodně přátel 8-)

Gowalla podporuje turistiku. Neomezuje se na izolovaná místa, ale spojováním míst do výletů vás přiměje nejen vyrazit ho hospody za kamarády (jak to dělá Foursquare), ale také vyrazit si s kamarády na pěkný víkend ven z města, či objet zajímavá místa celé republiky nebo celého světa! S Gowallou se cestování stává hrou.

Sbírejte suvenýry s Gowallou

V Gowalle ovšem můžete sbírat i suvenýry. Můžete si je vyměňovat nebo nacházet nové, podobně jako já jsem našel to krásné jízdní kolo. S Gowallou je totiž celý svět plný suvenýrů. Gowalla obsahuje několik desítek suvenýrů, které si můžete přidávat do své sbírky.

A najít můžete ledacos. Kromě jízdního kola, plyšáka nebo rukavic můžete najít třeba elektrickou kytaru, iPad nebo dokonce tu slavnou Zeldmanovu knihu o webdesignu. S Gowallou je každý den překvapením. Nikdy nevíte, co zajímavého dnes najdete.

Proto nezapomeňte, jakmile se někde checknete, musíte se rozhlédnout, jaké předměty se v daném místě nachází. Když se vám některý líbí, můžete směňovat kus za kus (jeden svůj předmět odložíte, jiný vezmete). Pokud na místě ještě žádný předmět není, můžete jeden svůj předmět položit. Sice bez náhrady, ale vaše jméno bude na věky vytesáno mezi veleváženými zakladateli daného venue.

Gowalla obsahuje prvky geocachingu. Dostane se s ní na zajímavá místa, sbíráte pěkné předměty a jiné zase posíláte kolovat do světa mezi ostatní hráče.

Jakmile si chcete nějaký předmět uchovat, stačí jej přidat (collect) do své sbírky a bude vám patřit na věky. Ovšem nemyslete si, že to je tak snadné. Každý předmět má svou historii.

Já ve své sbírce mám třeba větévku keře Alamo Fire (historii vidí jen přihlášení uživatelé), který byl nalezen poblíž Stockholmu a přes tři další lidi putoval Evropou až na dejvický Kulaťák, kde jsem ho nalezl. Uznejte, že takový suvenýr má hodnotu větší, než kdybych ho s nulovou historií objevil v nějakém parku.

Proto se vyplatí předměty posílat dále do oběhu. Můžete sledovat, jak daleko do světa a ke komu se vaše předměty dostanou. A třeba se tak pomocí Gowally seznámíte s osobou na druhé půlce Zeměkoule.

Na historii záleží. On totiž takový iPad, mezi jehož historickými držiteli najdete Petra Máru, má mnohem větší cenu než iPad, v jehož historii jste pouze vy sami!

Můj osobní cíl je získat jako suvenýr již zmíněnou Zeldmanovu knihu o webdesignu, která bude mít v historii vlastníků samotného Zeldmana (to je vlastně totéž, jako kdyby mi jí podepsal). Nebude samozřejmě sranda to zařídit (Zeldman žije v New Yorku, já v Praze), ale napřed musím tu knihu vůbec najít. Až ji budu mít, začnu řešit, jak ji dopravit za Zeldmanem a zpět. Nelítá tu snad někdo často do New Yorku?

Vidíte? Gowalla vás neomezuje. Může udělat vaše dny zajímavější a je na vás, jaké si dáte cíle. Můžete vyslat váš suvenýr po kamarádech na cestu kolem světa a čekat, až se vám vrátí (a jestli se vrátí), můžete chtít vlastnit suvenýr, co oběhl všechny vaše přátele nebo suvenýr, co byl na Mount Everestu (i tam se už lidé checkují). Záleží na vaší fantazii. Prostě hrajte Gowallu a bavte se, jak je libo.

Rozdíly v checkování mezi Gowallou a Foursquare

Zatímco u Foursquare bylo důležité se checkovat na zajímavých místech (obchodech, barech, hospodách), tak checkování na veřejných prostranstvích nedávalo ve Foursquare takový smysl (na náměstích, zastávkách tramvají). U Gowally je to jinak. Je výhodnější se checkovat na Václavském náměstí než v nějakém zapadlém baru, protože na často navštěvovaném místě se budou suvenýry vyměňovat rychleji. Také je tam větší šance, že se checknul nějaký zahraniční turista, který váš suvenýr může odvézt třeba až na jiný kontinent.

Podobně u Foursquare nebylo vhodné se checkovat každý den na pracovišti. U Gowally je to naopak. Jak lépe byste si mohli vyměňovat suvenýry s kolegy, než na pracovišti? Můžete se těšit do práce, na nové suvenýry, která vám tam kolegové ze svých toulek přinesli.

Třešnička na závěr

V Gowalle je zajímavě vyřešena i sociální interakce mezi uživateli. Každý checkin má svou permanentní URL (jako třeba tenhle), a můžete ho „olajkovat“ (tlačítko Líbí se mi z Facebooku) nebo komentovat. Přišel váš kolega  dnes nečekaně pozdě do práce? Okomentujte jeho pozdní checkin podobně, jako komentujete jeho statusy na Facebooku. Jen pozor, že na Gowalle jsou tyhle diskuse veřejně viditelné všem. Absolutně všem.

A to je ode mě vše. Líbí se vám Gowalla? Tak ji zkuste a můžete si mě přidat mezi přátele, chcete-li.

Překvapení u Václava

A mimochodem ty krásné dámské boty, které jsem položil u sv. Václava, ty tam stále ještě leží. Snad proto, že Gowallu nehraje zatím tolik dívek. Jinak by určitě běžely je rychle vyzvednout, aby jim je nikdo nevyfouk. Uvidíme, zda tam zítra ještě budou. Ono vlastnit Hassmanovy dámské boty… 8-)

Update: Tak boty si už zaskočila vyzvednout Martina Havelková. Nicméně stále máte šanci získat žluté jízdní kolo, o kterém se píše v úvodu tohoto článku.

Související

Sdílet