Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou Webové prohlížeče

  • Podíly prohlížečů nejen u nás aneb rozhlédněme se okolo

    Rád monitoruji vývoj podílů webových prohlížečů. Opravdu zajímavé by bylo, kdybych mohl srovnávat vývoj v jednotlivých zemích nebo kontinentech mezi sebou. To bohužel dost dobře nejde.  Ačkoliv některé měřicí systémy taková čísla nabízí, jejich srovnávací statistiky napříč zeměmi nemají hodnotu vhodnou možná ani hrubého odhadu (navzdory tomu, jak často tato čísla přebírají média). Jsou tak prakticky irelevantní (viz třeba XiTi, Firefox a otazníky)…
    29. 10. 2009 22:17 (aktualizováno)
  • Google Chrome Frame - už nemusíte rušit IE, stačí přidat jeden plugin

    Google právě přišel s kuriozitkou nazvanou Google Chrome Frame. O co jde? Po jejím nainstalování vám v systému stále zůstane prohlížeč Internet Explorer, ovšem bude schopen používat jádro z Google Chrome (tedy WebKit). Ostatně od toho je odvozen název pluginu Chrome Frame, čili frame, který uvnitř využívá Chrome.
    6. 10. 2009 7:33 (aktualizováno)
  • Opera Mini 5 - nešikovný skok správným směrem?

    Před chvíli se objevila první beta verze Opery Mini 5. Už bylo na čase, čtyřková verze tu s námi byla již nějaký ten pátek i se všemi nedostatky. Právě zkouším pátou verzi a je vidět, že se Opera Software snažila tu dlouhou mezeru dohnat. Přesto mám rozporuplné pocity. Opera Mini 5 – poněkud jiný prohlížeč
    20. 9. 2009 8:07 (aktualizováno)
  • Opera 10 trailer

    Opeře ten marketing vůbec nejde (a to platí i pro následující video). Ale občas pobaví (a to platí i pro následující video). [youtube qHKGQ6sGauk] Ještě k traileru. Je totiž jen pro fajnšmekry. Pokud vám v něm uvedená jména nic neříkají nebo neznáte barcelonskou jízdu Opery, tak si ho nejspíš moc neužijete.
    1. 9. 2009 8:19 (aktualizováno)
  • Hillary o přechodu. O tom z IE na Firefox

    Hillary Clintonové se zeptali, zda dovolí zaměstnancům používat prohlížeč Firefox. A jaká byla reakce? [youtube 5Z4UEr2ekOY] Na SitePointu, kde jsem tento příspěvek našel (a kde najdete i částečný přepis, pokud byste z videa něčemu nerozuměli), dokonce tvrdí, že v tuto chvíli mají zaměstnanci (zřejmě na ministerstvu zahraničních věcí, které má Hillary na starosti, ale možná i jinde, to není upřesněné) nařízeno používat IE6.
    9. 8. 2009 10:16 (aktualizováno)
  • IE paradox aned co se děje u prohlížečů

    Vypadá to, že na podzim bude mít IE6 znovu větší podíl na trhu prohlížečů než IE7. Vzniká tak malý prohlížečový paradox, který co má paměť sahá, nikde jinde nenajdeme a kdo ví, možná se v historii prohlížečů již nebude opakovat. Pokud se podíváme i na další prohlížeče, je vidět, že nejpoužívanějším je Firefox řady 3 (pokud počítáme na verze – v globálním součtu je nejpoužívanějším pochopitelně IE). Časem by jej mohl předehnat IE8, ale nejdříve tak začátkem příštího roku.
    16. 7. 2009 19:33 (aktualizováno)
  • Jak je to s IE tričky Deana Hachamovitche

    Když byl loni na jaře prvně představen Internet Explorer 8, řada lidí si všimla zajímavého trička, které měl Dean Hachamovitch (přezdívaný také Mr. IE) na sobě. A nejednalo se jen o příznivce IE. Dokonce přední český evangelizátor Firefoxu (kterého nebudu jmenovat) měl o zmíněné tričko zájem. A když zjistil, že se letos v březnu zúčastním konference MIX09, na které měla být definitivní verze IE8 představena, musel jsem mu slíbit, že se mu po tričku podívám.
    17. 4. 2009 8:57 (aktualizováno)
  • Proč Google Chrome neroste jako kdysi Firefox aneb jak to tenkrát bylo

    Poslední dobou se objevují zprávy, že prohlížeč Google Chrome roste velmi pomalu. S Markem Prokopem jsme vedli debatu, zda je zmíněný nástup opravdu tak pomalý, nebo je to jen zdání a jiné rozšířené prohlížeče, např. Firefox na tom byly na začátku úplně stejně. Našel jsem si k tomu pár zajímavých čísel a napsal jsem Markovi malý report o tom, jak to tenkrát s Firefoxem bylo. Myslím, že by bylo škoda jej nezveřejnit, proto jej přikládám…
    5. 3. 2010 19:14 (aktualizováno)
  • CSS v IE8 získávají vendor prefix

    Na IEblogu byl včera představen vendor prefix Internet Exploreru. Je obsažen v přicházející verzi IE8,  začíná na „-ms-“, např. „-ms-filter“. A já volám: „Konečně je to tady!“ Vendor prefixy již dávno mají jak Mozilla (-moz-), Opera (-o-), WebKit (-webkit-) nebo některé mobilní prohlížeče (-wap-) a lze je dnes již považovat za nutnost. Je to jakýsi jmenný prostor kaskádových stylů, ve kterém si výrobce prohlížeče může téměř dělat co chce…
    17. 8. 2010 14:30 (aktualizováno)
  • Ubiquity pro Jdem za deset minut

    Experimentuji s rozšířením Ubiquity prohlížeče Firefox (více v Ubiquity – největší revoluce prohlížečů od dob Greasemonkey) a chyběl mi příkaz pro Jdem.cz. Abych si vyzkoušel psaní vlastních příkazů (a abych udělal Malému Martinovi radost) vytvořil jsem si vlastní. Napřed jsem začal číst tutoriál na vytváření nových příkazů. Je prima, Ubiquity má totiž integrovaný testovací nástroj, proto můžete příkazy z tutoriálu kopírovat a rovnou zkoušet (není při tom třeba restart prohlížeče).
    19. 9. 2008 0:00 (aktualizováno)