Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou Webové prohlížeče

  • Aby Firefox nevypadal jako Popelka

    Ať se na to dívám, jak se na to dívám, zleva či zprava, Firefox na mém Macbooku moc pěkně nevypadá. Pěst na oko, pod očima monokl a tvář zkřivená kyselým výrazem (to není popelka po kocovině, to je prohlížeč, děti). Nedávno jsem ale na FirefoxFacts objevil téma vzhledu iAqua. Hurá, na to jsem čekal (kromě tabů v předvolbách, ty se jim ještě úplně nepovedly). A když k tomu připočtu, že Firefox brzy bude mít pod Macem konečně nativní vzhled formulářů, kry na severním pólu se hýbají.
    24. 4. 2008 15:31 (aktualizováno)
  • Podpora videa míří do Firefoxu

    Chris Double pracuje na podpoře elementu video ve Firefoxu. Jeho patch (bug #382267) se do hlavního stromu zatím nedostal, ale v sobotu Chris zveřejnil návod, jak si zájemci o novinky HTML5 mohou Firefox s podporou videa zkompilovat sami. Firefox se tak zařadil k prohlížečům Safari a Opera, kteří již na podpoře elementu pracují (taková trojka prohlížečů S. O. F. neboli Save Our Fear).
    24. 4. 2008 15:37 (aktualizováno)
  • Jak na web i pro iPhone

    Apple vydalo návod Optimizing Web Applications and Content for iPhone. Mezi hlavními zásadami, které v něm najdete je psát stránky podle webových standardů, dokument dále upozorňuje na některé odlišnosti mobilního surfování oproti tomu desktopovému. Uvedu jen několik citací. UAstring /---pre The Safari user agent string for iPhone is similar to the user agent string for Safari on the other platforms except for two differences: it contains an iPhone platform name and the mobile version number…
    24. 4. 2008 15:38 (aktualizováno)
  • Jaké je Safari na iPhone?

    Před několika hodinami se začal prodávat iPhone a již se objevují zprávy, jak mobilní verze Safari vlastně vypadá a co všechno umí či neumí. Přirozeně vývojáře zajímá, zda jejich stránky a webové aplikace budou na iPhone fungovat bez problémů. Včera jsem psal obecně o Safari a WebKitu. Dnes tedy, co vše je již známo o Safari a WebKitu na iPhone. Berte tento spot s rezervou, během krátké doby po vydání iPhone nemusí být informace úplně přesné.
    24. 4. 2008 15:40 (aktualizováno)
  • Safari jde pro nás

    Nedávno dorazil prohlížeč Safari v podobě betaverze i na Windows. Ačkoliv první betaverze spíš jen padala, brzo se vše opravilo a nyní již můžeme spokojeně testovat. Překvapivě v češtině nevyšla žádná zajímavá recenze, našel jsem jen jednu úvahu stojící za přečtení Browser Wars II.: Útok Maců. Já se pokusím jen o několik postřehů.
    29. 4. 2008 18:55 (aktualizováno)
  • Seamonkey? To opravdu existuje?

    Opakovaně se setkávám s lidmi, kteří si mi stěžují, proč se Mozilla Suite již nevyvíjí a jak je to škoda, jelikož jim vyhovovala. Vždy se ptám, proč nepoužívají Seamonkey? Problém je, že o Seamonkey neslyšeli. Mozilla.com převedla uživatele Mozilla Suite na Firefox a Thunderbird. Převod se povedl skvěle a většině uživatelů skutečně vyhovoval. Přesto vidím jako škodu, že při něm téměř zanikly informace o alternativních cestách. Mám na mysli právě Seamonkey.
    24. 4. 2008 16:00 (aktualizováno)
  • Logo Seamonkey má autora

    Většina z vás asi zná Seamonkey, nástupce balíku Mozilla Suite (kdo ne, pečtěte si jaký je Seamonkey 1.1). A možná i víte, že předloni proběla soutež o nové logo. Nebo dokonce i to, že soutěž skončila a nové logo je na světě. Nedávno jsem učinil malý objev. Logo Seamonkey má i svého autora. Že vám to nepřipadá zvláštní? Mě také ne, ovšem co mě překvapilo, autorem je náš, podle všeho krajan, Alexandr Butin alias purporte[X].
    24. 4. 2008 16:02 (aktualizováno)