Hlavní navigace

Opera Mini 5 - nešikovný skok správným směrem?

20. 9. 2009 8:07 (aktualizováno) Martin Hassman
Opera logo

Před chvíli se objevila první beta verze Opery Mini 5. Už bylo na čase, čtyřková verze tu s námi byla již nějaký ten pátek i se všemi nedostatky. Právě zkouším pátou verzi a je vidět, že se Opera Software snažila tu dlouhou mezeru dohnat. Přesto mám rozporuplné pocity.

Opera Mini 5 – poněkud jiný prohlížeč

Tímto podnadpisem by šel shrnout základní dojem z Opery Mini 5. Pokud jste používali Operu Mini dříve, tak Operu Mini 5 moc nepoznáte. Svým starší verzím se podobá asi tolik, jako se Firefox podobá Mozilla Suite (dnes Seamonkey). Je to v zásadě nový prohlížeč, který s tou původní Operou spojuje jen název a server-side renderovací mechanismus (ten jsem více studoval předloni).

Opera Mini 5

Někteří stávající uživatelé Opery Mini tak budou mít s novou verzí nemalý problém. Neexistuje snad funkce, která by zůstala na svém místě. Veškeré ovládání bylo navržené zgruntu znovu a to včetně klávesových zkratek (přesněji z číslicových zkratek 0–9 jsou 4 stejné, ostatní jsou z mě nepochopitelných důvodů zpřeházené). Jako by původní lidé zodpovědní za rozhraní Opery Mini odešli a celé je navrhl znovu někdo jiný (a myslím si, že není tak těžké si tipnout, kdo to byl).

User agent string: Opera/9.60 (J2ME/MIDP; Opera Mini/5.0.15650/960; U; en) Presto/2.2.0

Pokud se něčemu nová Opera Mini podobá, tak je to desktopová verze Opery, kterou v ní asi na první pohled poznáte. Z hlediska jednoty značky to je skvělá věc (v původní Opeře Mini jste Operu nepoznali, pokud to na sobě neměla výslovně uvedeno). Otázka je, zda je to dobře i z hlediska uživatelů, protože na mobilu se některé věci prostě líp dělají jinak.

Krok vpřed

Opera Mini nabízí řadu novinek. Má například podporu tabů (včetně otevírání odkazů do nových tabů pomocí klávesy 1), speed dial nebo správce hesel. Pokud Operu Mini používáte, tak vás jistě aspoň něco z toho potěší.

Po pravdě ta nová Opera Mini vypadá mnohem líp než původní a Jon Hicks se při návrhu jejího rozhraní určitě snažil. Ty novinky byly potřeba a kdo ví, možná i ta sada nových klávesových zkratek je promyšlenější než byla ta původní. Jenže překopání celého ovládání, to se běžně nedělá a někdy se ani při sebelepší vůli nepovede (vzpomeňme třeba Visty nebo Office).

[youtube joBaCW8abNE]

Touch, touch and touch

Tenhle odstavec asi nepotěší uživatele bez dotykových displayů. Dnes jsou u mobilů v módě dotykové displaye, s tím asi nic nenaděláme, ono je to nejspíš správně, ale občas to vede k tomu, že se na klávesnicové ovládání trochu zapomíná. Opera Mini 5 beta je toho příkladem.

Na dotykovém display bych určitě uvítal, že má aktivní všechny grafické prvky, které na poklepání provedou to, co potřebuji. Pomocí klávesnice se ovšem nová Opera Mini ovládá stejně neobratně jako grafické rozhraní programů za absence myši. Chvíli jezdíte focusem vodorovně, chvíli zase svisle, jen abyste se dostali k dialogu hledání na stránce (a zjistili, že ten nakonec stejně nefunguje).

Původní menu z Opery Mini 4, které šlo snadno projít, je nenávratně pryč. Pokud nemáte dotykový display, tak jediné rozumné ovládání Opery Mini 5 budou asi klávesové zkratky.

Jedná se o beta verzi, tak ten nefunkční dialog s vyhledáváním nejspíš rychle opraví, jenže na novou filosofii ovládání nezbude než si zvyknout nebo zůstat u Opery Mini 4.

Shrnutí

Opera Mini 5 už není ten maličký roztomilý prohlížeč, jaký jste znali. Stává se z ní jakási nová Opera Mobile, která se liší hlavně tím, že je napsaná v Javě a používá server-side komponentu. V zásadě chápu, proč Opera Software jednotlivé změny provedla, dávají smysl, jen si myslím, že místo toho velkého skoku měla provést pár opatrnějších krůčků a sledovat, co to s uživateli dělá. Já mám zatím vedle sebe jak Operu Mini 4, tak pětkovou betu a budu si pomalu na nové rozhraní zvykat. Pokud byste mě někdy zaslechli, jak Operu Software nahlas proklínám, tak už víte proč.

Upozornění: Pokud hledáte synchronizaci záložek, nehledejte. V téhle první beta verzi ještě není.

Související

Sdílet