Hlavní navigace

HTML6 představeno

24. 4. 2008 15:58 (aktualizováno) Martin Hassman

Pracovní skupina Web Hypertext Application Technology Working Group dnes představila svůj návrh na HTML 6. Rád bych se u tohoto návrhu trochu zastavil. Není totiž obvyklé, aby pracovní skupiny zveřejňovaly návrh nové verze ve chvíli, kdy specifikace předchozí verze (tedy HTML5) dosud nebyla zcela dokončena.

Podíváme-li se na proposed specification blíže, pochopíme, proč k tomu došlo. Návrh totiž vychází z připravovaného HTML 5, ale na rozdíl od něj sází také na ISO standard. Zde je třeba připomenout, že specifikace W3C mají pouze charakter doporučení a jsou proto vedle případných konkurenčních standardů (což právě platí pro zmiňované ISO) prohlášeny za obsolete (tedy zastaralé).

O jaký ISO standard se jedná?

Pracovní skupina celkem chytře vybrala formát Open XML, o jehož připravovaném prohlášení za ISO standard se již na Rootu psalo. Postavením HTML 6 na Open XML si zajistila podporu ze strany firmy Microsoft, jejíž internetový prohlížeč má na webu stále nezanedbatelný majoritní podíl, a zároveň tím umlčela všechny příznivce XML, kterým prý připravované HTML 5 nepřipadlo dostatečně X.

Nový formát tak rychle během 2 let pokryje přes 90 % trhu. Pro webmastery spravující weby s dnes již zastaralými jazyky, jako jsou HTML verze 4 a menší nebo XHTML jakékoliv verze, jsou připravovány XSLT stylesheety umožňující snadnou migraci na novou progresivní verzi jazyka.

Proč byla nová verze jazyka pojmenována HTML 6 a nikoliv XXL 6 se nám zatím nepodařilo zjistit.

Relevantní odkazy

Má HTML 6 šanci na úspěch?

Sdílet