Hlavní navigace

Firefox už nebude tak ošklivý

14. 5. 2008 13:00 (aktualizováno) Martin Hassman

Tedy na Macu, na tom totiž donedávna Firefox nevypadal zrovna přívětivě (čti jako pěst na oko). Někdy trochu dopomohla témata vzhledu, ale ušmudlaný vzhled všechen pod čistý kabát neschováš.

To se ale s příchodem Firefoxu 3 změní. Vývojáři se totiž definitivně rozhodli opustit mnoho let dodržovanou premisu, aby program vypadal na každé platformě pokud možno stejně, což jim otevřelo možnost upravit Firefox 3 do přijatelné podoby:

Firefox 3 na Mac OS X

Nebude náhoda, že v ledasčem připomíná výchozí Macovský prohlížeč Safari. (Ono nebude ani náhoda, že i poslední verze Opery na Macu se vzhledu Safari pomalu přibližují, byť jim chybí mnohem větší kus než Firefoxu.)

A co uživatelé?

Ať se nám to líbí nebo ne, změna vzhledu může (a bude) mít vliv na to, jak se program líbí uživatelům. Dotkne se nějak používaných prohlížečů na Macu? Určitě ano.

Nemyslím ovšem, že by stávající uživatelé Maců začali nějak hromadně přecházet na Firefox. Ti mají své Safari a jsou s ním spokojení. Změna se ale může dotknout nových uživatelů, kteří jablíčkovou platformu teprve zkoušejí. Ti jsou (ať již z Windows nebo z Linuxu) většinou zvyklí na Firefox a zkusí si ho na novou platformu vzít s sebou. Dosud takové pokusy končily v naprosté většině případů výhrou Safari, ale to se teď změní. Uvidíme, nakolik to budou významná čísla.

Budoucnost prohlížeče Camino

Daleko víc se změna dotkne prohlížeče Camino, pro který se možná stane smrtelnou ranou. Camino se stával útočištěm uživatelů, kteří dávali přednost renderovacímu jádru Gecko před WebKitem, ať již z nostalgie nebo proto, že jim ve WebKitu nefungovaly některé stránky (např. Google Docs ještě donedávna WebKit nepodporoval).

Camino měl nativní Macovský vzhled a ačkoliv nabízel jen podmnožinu toho co Firefox, dosud nad ním na Macu vedl. S tím už je ale konec.

Pokud vývojáři Camina nepřijdou s nějakou jinou výhodou, s nějakou killer vlastností, bude jeho uživatelů ubývat a za takové dva roky po něm nejspíš neštěkne pes. Zařadí se mezi další zajímavé kousky, které nepřežily v prohlížečové evoluci. Ještě má šanci, ale už ne příliš dlouho.

Sdílet