Hlavní navigace

Tomas M - Témata označená nálepkou Server

  • I Linux potřebuje defrag

    Kdysi dávno, ještě na vysokoškolské koleji, mi kamarád ukazoval jak si kompiluje XFS filesystém, který tehdy nebyl ještě součástí jádra. V porovnání s tehdy jediným souborovým systémem ext2 byl XFS něco jako malý zázrak, žurnálování a z něj plynoucí především absence zdlouhavého fsck byla jasnou výhodou.
    9. 5. 2012 10:44 (aktualizováno)
  • MySQL Master-Slave replikace

    Dnes jsem si na rootu přečetl článek o master-slave replikaci. Některé věci tam uvedené jsou zbytečné, jiné zavádějící, a dost podstatné údaje chybí, proto tímhle blog postem věc napravím. Provozuju Master-Slave replikaci už nekolik let na devíti serverech a za tu dobu jsem už nějaké praktické zkušenosti nasbíral.
    26. 4. 2012 14:32 (aktualizováno)
  • Nejlepší textový editor - mcedit

    Článek o Midnight Commanderu, který dnes vyšel na rootu, mě inspiroval k napsání tohohle blog postu. Považuju Midnight Commander za tu nejlepší věc, kterou v Linuxu můžete najít. Používám ho i v Xkách, protože mi přijde přívětivější a použitelnější než všechny ty krusadery a dolphiny. Možná jde o sílu zvyku z dob DOSu a nortonu, to uznávám :) Zvyk je železná košile, znáte to.
    22. 9. 2011 9:41 (aktualizováno)
  • Swapování do RAM s zcache

    Moje praktické zkušenosti s klasickým diskovým swapem na serverech jsou veskrze negativní. Pokud serveru dojde paměť RAM a začne swapovat na disk, všechno se natolik zpomalí, že server přestane stíhat vyřizovat další požadavky, zahltí se, a je s ním konec úplně. Proto na žádném svém serveru nemám aktivní swapovací diskový oddíl, a má-li dojít RAM, tak ať raději oom-killer zabije nějaké procesy, než aby se zhroutil celý systém.
    12. 6. 2011 20:06 (aktualizováno)