Hlavní navigace

Kindle a PDF

27. 11. 2013 13:54 (aktualizováno) Tomas Matějíček
Před dávnými časy, když to bylo ještě moderní, jsem si v Expert elektru koupil čtečku knih Kindle. Je to pěkná čtečka, byla i celkem levná. Nicméně mě nikdo při koupi neinformoval, že má ten krám podporuje prakticky jen jakýsi formát MOBI, a trochu PDF. Taky mi tvrdili, že si kupuju levnou verzi bez reklamy, což se ukázalo že nebyla pravda; u srdce mě může hřát, že jsem hned po rozbalení kindle přepnul do režimu v letadle, a nahrávám na něj soubory zásadně přes mass storage, takže jsem doteď žádnou reklamu neviděl. To mě opravdu velmi těší, zvláště pak vzhledem k poslední výhradě kterou mám – totiž k tomu, že ten kdo programoval firmware do tohohle zařízení byl minimálně ožralej. O co jde? O zoom na PDFkách.
PDF formát je jeden z mála formátů, který Kindle kromě mobi dokáže zobrazit, a taky knih je v tomhle formátu dost. Hurá. Probém je ale v tom, že jednu stranu ze souboru PDF zobrazí kindle přesně na jednu stranu displeje. A protože je displej kindlu malý, a všechny PDF knihy jsou dělané k vytištění na papír (tudíž mají velké okraje), je výsledný text na straně tak titěrný, že se nedá číst ani s lupou. (Ne že bych to zkoušel.) A tím se vracíme k psychickému stavu programátorů a Amazonu, protože ti ve své duchaplné chvilce sice přidali podporu zoomování, ale omezili ji na 150%, 200% a 300%. Nic víc, nic míň. Navíc nejde říct, aby se zoomovalo relativně ke středu, takže při aktivním zoomu je vidět jen levá půlka horní půlky strany, a musí se skrolovat u každé řádky, což je konkrétně na kindlu horor. Kdo si to někdy zkusil ten ví, o čem mluvím, opravdu se to nedá používat.
Trpělivý čtenář, který dočetl až sem, asi čeká, že se vytasím s nějakým super řešením, jak to vyřešit. A čeká správně :) Jedno z řešení je použít nějaký konvertor jako Calibre, a PDFko zkonvertovat do mobi. To jsem zkoušel, ale výsledky jsou tristní. Množství toho všeho nastavování, kterým člověk musí projít, a kterému vůbec nerozumí(m), je enormní. A to nemluvím o tom, že stejně vůbec nemám kontrolu nad tím, jak bude výsledek vypadat, a všechny prvky PDFka (jako obrázky, tabulky, seznamy, atd) se beztak správně převést nikdy nepodaří. Pro nás ale existuje mnohem jednodušší řešení, které vede k velmi uspokojivému výsledku: nechat data v PDF, a jen oříznout ty zpropadené okraje.
Každé PDFko je jiné, obvykle jsou navíc i okraje jiné na sudých a lichých straných, takže oříznutí samo o sobě není úplně triviálním úkolem. Naštěstí přesně na to existuje úžasný multi platformní open source software v javě(fuj). Jmenuje se briss a umožňuje hromadně nastavit okraje k oříznutí tak, že uživateli zobrazí strany všechny překryté přes sebe, jako by byly na průhledné fólii (sudé zvlášť a liché zvlášť). Je pak krásně vidět, která část dokumentu obsahuje texty, a která hlavičky/patičky, a několika kliky myší jde nastavit obdelník přes všechen užitečný text. Po požadovaném nastavení se PDFko ořízne v menu Action → Crop PDF. Výsledkem je pak soubor PDF bez zbytečností. Dokonce jde obdelníků nad jednou stránkou udělat víc, a tím rozložit několikasloupcový text, který je také v PDF celkem běžný, aby ho kindle ukazoval na více stranách (a tudíž opět v plné šíři displeje).
Další skvělou featurou programu briss je pak to, že umožňuje specifikovat, které strany PDF originálu má vypustit z překrytého pohledu, a u nich pak nastavíte obdelník k oříznutí zvlášť, například nemá moc smyslu ořezávat stranu 1, kde je většinou cover. Nádhera. Jedinou výtku mám snad k tomu, že tato featura funguje správně jen jednou – musíte strany zadat při otevírání PDF zdroje. Pokud byste se rozhodli vypustit z překrytého pohledu některé další strany až později, dá se tahle volba sice najít v menu, ale funguje nějak podivně, duplikuje to sekce a je to jakési zmatené. Ale tak je to zadarmo, co bych nechtěl :) Obcházím to tak, že zkrátka celou aplikaci zavřu a znovu otevřu, a loudnu PDF dokument se změněným seznamem stran k individuálnímu nastavení bez překrytí.
PDF bez okrajů je na Kindlu mnohem čitelnější, a kdo chce ještě větší písmena ten si přepne kindle do zobrazení na ležato – ten jeden scroll na stranu se dá přežít. Díky téhle jednoduché aplikaci je kindle zas o něco použitelnější.
briss

Sdílet