Hlavní navigace

Tomas M - Témata označená nálepkou Filesystémy

  • I Linux potřebuje defrag

    Kdysi dávno, ještě na vysokoškolské koleji, mi kamarád ukazoval jak si kompiluje XFS filesystém, který tehdy nebyl ještě součástí jádra. V porovnání s tehdy jediným souborovým systémem ext2 byl XFS něco jako malý zázrak, žurnálování a z něj plynoucí především absence zdlouhavého fsck byla jasnou výhodou.
    9. 5. 2012 10:44 (aktualizováno)
  • Nejlepší textový editor - mcedit

    Článek o Midnight Commanderu, který dnes vyšel na rootu, mě inspiroval k napsání tohohle blog postu. Považuju Midnight Commander za tu nejlepší věc, kterou v Linuxu můžete najít. Používám ho i v Xkách, protože mi přijde přívětivější a použitelnější než všechny ty krusadery a dolphiny. Možná jde o sílu zvyku z dob DOSu a nortonu, to uznávám :) Zvyk je železná košile, znáte to.
    22. 9. 2011 9:41 (aktualizováno)
  • Squashfs 4.2 s LZMA2 už přímo v jádře

    Filesystém SquashFS 4.2 je součástí Linuxového jádra už od dob verze 2.6.29, ale podpora „lepších“ kompresních formátů jako XZ (=LZMA2) vyžadovala komplexnější změny v podružných systémech kernelu a k těm došlo až celkem nedávno, konkrétně v 2.6.38. K čemu je SquashFS? SquashFS je komprimovaný read-only souborový systém. Nehodí se tedy pro použití přímo na diskovém oddílu, i když je jasné že i takto by se dal perfektně použít…
    3. 6. 2011 11:24 (aktualizováno)