Hlavní navigace

Nejlepší textový editor - mcedit

22. 9. 2011 9:41 (aktualizováno) Tomas Matějíček

Článek o Midnight Commanderu, který dnes vyšel na rootu, mě inspiroval k napsání tohohle blog postu. Považuju Midnight Commander za tu nejlepší věc, kterou v Linuxu můžete najít. Používám ho i v Xkách, protože mi přijde přívětivější a použitelnější než všechny ty krusadery a dolphiny. Možná jde o sílu zvyku z dob DOSu a nortonu, to uznávám :) Zvyk je železná košile, znáte to.

Ale nejdůležitějším důvodem, proč MC používám, je mcedit, tedy vestavěný textový editor.

Proč je tak skvělý a báječný? Důvodů je mnoho:

Live FTP editace

Midnight editor umí spolupracovat s midnight commanderem a online editovat soubory přímo po FTP. Jestli jste někdy něco měnili na vzdáleném serveru pomocí FTP, jistě víte jaký je to opruz – stáhnout, otevřít kopii v editoru, upravit, uložit, uploadnout zpět na FTP. Midnight tohle řeší za Vás, soubor lze editovat „přímo“. Při uložení (F2) se midnight v případě potřeby znovu sám na FTP server naloguje, došlo-li k odhlášení timeoutem, a soubor uploadne, aniž byste museli opouštět editor. Úžasné. Jen pozor pokud dojde při přenosu k poruše na síti, a soubor se neuploadne celý – v takovém případě je důležité neopouštět editor a uložení opakovat, jinak vám zůstanou slzy pro pláč a necelý (nebo nulový) soubor na FTP. Stalo se mi asi jen jednou v životě, ale je důležité o tomhle případu vědět.

Sloupcový blok

Označení textu se v MC editoru provádí buďto myší, nebo přes klávesy F3-šipky-F3. První F3 tedy určí začátek bloku, šipkami dojedete na konec a konec označíte zase F3. Tímhle se ale označuje souvislý (lineární) kus textu. Podobně jde označit SLOUPEC, a to za pomocí Shift+F3. S bloky pak je možné dále pracovat – kopírovat je na pozici kurzoru pomocí F5, přenést pomocí F6, smazat F8, uložit do externího souboru Ctrl+F, atd.

Buffer pro kopírování dat mezi soubory

Čas od času je třeba část kódu přenést mezi několika soubory. Jedna z možností je v jednom souboru označit blok a uložit ho do externího souboru, v dalším kroku pak blok z tohoto souboru načíst. MC editor nám celý tenhle postup podstatně usnadňuje tím, že nám nabízí takzvaný clipfile, u mě ~/.mc/cedit/cooledit.clip. Ctrl+Insert uloží do, Shift+Insert vybere z něj a vhodí zpět do editoru. Alternativně, pokud už tyhle klávesy máte nabindované na něco jiného třeba v Xkách, nebo pracujete v mc z windows přes putty (a Shift+Ins vkládá buffer windows místo clipfile), je možné použít Ctrl+F Enter, a Shift+F5 Enter

Undo – briliantní řešení

Textový editor v Midnight commanderu umí jednu další zásadní věc, kterou jsem neviděl u žádného jiného textového editoru, EVER. Vlastně je to HLAVNÍ featura kvůli které MC editor používám dnes a deně asi 10 hodin v kuse. Jde o UNDO pomocí Ctrl+U. Řeknete si asi, undo má každý editor. Omyl, takovéhle undo ne. Midnight editor totiž undo aplikuje i na pohyb kurzoru!

Jak toho využít? Například se při psaní kódu chcete podívat o kus výš nebo níž. Žádný problém, šipkami a PgUp PgDn odstránkujte kam potřebujete, pak jen párkrát Ctrl+U a máte kurzor zpátky přesně tam odkud jste vyšli. Chcete se vrátit ke stavu editoru v určitém okamžiku? Stačí přidržet Ctrl+U. Editační kroky se vracejí po znacích, tudíž můžete vrátit zpět jen přesně tolik znaků kolik chcete, a ne třeba celou půlminutu zpět. K NEZAPLACENÍ. Jak si jednou na tohle zvyknete, už není cesta zpět ;)

Sdílet