Hlavní navigace

Mini Commander: Klon Midnight Commanderu vytvořený umělou inteligencí

26. 10. 2023 14:13 (aktualizováno) Tomas Matějíček

V dnešním článku si představíme zajímavý software nazývaný Mini Commander. Jedná se o klon známého Midnight Commanderu, který je oblíbený mezi uživateli Linuxu a Unixu. Co jej však dělá zajímavým je fakt, že většina jeho kódu byla generována umělou inteligencí GPT-4.

Umělá inteligence má tendenci vytvářet kód, který je jednoduchý a snadno pochopitelný. To je obrovským přínosem pro ty, kteří chtějí upravit nebo rozšířit Mini Commander. Kód je čistý, snadno čitelný a často obsahuje i komentáře.

Na druhé straně umělá inteligence GPT-4 není zatím vhodná pro komplexnější úkoly. Často potřebuje postupovat krok po kroku pomocí jednoduchých pokynů. Pokud byste chtěli přidat složitější funkce nebo provést komplexní úpravy, může být potřeba poskytnout jasnější pokyny a v průběhu kódování je ještě upravovat. Také je potřeba vygenerovaný kód číst a hledat v něm chyby, chatbot se po upozornění na ně vždy hezky omluví a sám si je opraví. Občas je potřeba kód opravit ručně. Toto ukazuje, že umělá inteligence má své omezení a pro složitější úkoly je stále zapotřebí lidská interakce.

ChatGPT je ale ideálním nástrojem pro ty, kteří umí programovat obecně, ale nemají praktické zkušenosti s konkrétním programovacím jazykem (jako zde například C), Stačí říct, co chcete udělat, a chatbot se postará o zbytek. Ve vygenerovaném kódu se dá zorientovat mnohem jednodušeji, než ho celý psát.

Funkce Mini Commanderu

Mini Commander obsahuje základní funkce, které byste očekávali od správce souborů:

  • Základní informace o souborech a složkách: Rychlý přehled o souborech a složkách, včetně jejich velikosti, a data poslední změny.

  • Náhled obsahu souboru: Snadný náhled obsahu souboru, což je užitečné pro rychlou kontrolu souborů.

  • Textový editor: zatím není, ale časem bude

  • Kopírování, mazání a přesunování souborů: Standardní operace pro manipulaci se soubory a složkami.

  • Přívětivé textové rozhraní: Mini Commander disponuje jednoduchým textovým rozhraním, které je snadno použitelné, dokonce i pro ty, kteří nejsou zkušení uživatelé příkazového řádku.

Závěr

Mini Commander je zajímavým experimentem v oblasti softwarového vývoje. Využití umělé inteligence pro generování kódu přináší fascinující pohled na to, jakým způsobem se může změnit tvorba softwaru. I přesto, že ChatGPT může mít svá omezení v případě složitějších úkolů, je skvělým nástrojem pro programátory, kteří potřebují vytvořit něco jednoduchého v jazyku, jehož syntax úplně neznají.

Vyzkoušejte mini commander zde: https://github.com/Tomas-M/mini-commander

Sdílet