Hlavní navigace

Snadný prachy s mojeID

25. 6. 2011 11:02 (aktualizováno) Tomas Matějíček

V komentářích k minulému příspěvku jsem byl kritizován za názor, že se na internetu válí snadný prachy. Jisté hlasy dokonce namítaly, že nic jako snadný prachy ani neexistuje. Dnes se tedy s vámi podělím o jeden konkrétní příklad, jak na internetu ke snadným penězům přijít, a to konkrétně díky mojeID.

MojeID je projekt společnosti nic.cz, což je neziskové sdružení a správce domény CZ. Většinová část registračního poplatku za každou českou doménu (.cz) jde na konto tomuto sdružení, ovšem sdružení musí tyto peníze v něčem rozpustit, neboť je neziskové a nesmí generovat zisk. Proto nic.cz vyrábí různé projekty, které z těchto peněz financuje. MojeID je jedním z nich. Kolik bylo rozpuštěno ve vývoji nevím, nicméně zdá se, že na propagaci mají teď vyhrazené 4.000.000,– korun.

Prosazení jednotného přihlašování přes mojeID je stejné jako nasazení IPv6. Dokud nebude dost poskytovatelů, kteří ho podporují, nebudou mít uživatelé patřičný zájem si mojeID registrovat. A na druhou stranu, dokud nebude dost uživatelů s registrovaným mojeID, nevyplatí se službám dělat implementaci, když vlastně skoro není pro koho. Jak z toho ven? Cesta je jediná. Motivovat (např. finančně) jednu ze zůčastněných stran. Pánové a dámy z NIC.CZ se rozhodli (a podle mě správně) motivovat stranu poskytovatelů, tedy služeb.

Jak vysoká je finanční motivace poskytovatele? Pokud vaše služba (portál, shop, forum, cokoli) naimplementuje registraci a přihlašování s mojeID, zaplatí NIC.CZ hezkých 50 korun za zaregistrovaného uživatele. Má to malý háček, s počtem celkově zaregistrovaných uživatelů v celém systému odměna za jednoho klesá, prvních 33.333 registrací je za 50 Kč, dalších 33.333 za 40 Kč, a dalších 33.334 za 30 Kč. Pak akce končí. Jednoduchou matematikou se dobereme k celkové sumě vynaložené za registrace, která činí již uvedených 4 miliony korun za celkem 100.000 registrací.

Snadný prachy? Rozhodně. Máte-li již mojeID implementované, stačí podepsat smlouvu s NICem. Pokud mojeID ještě nepodporujete, předpokládám že jeho nasazení je otázkou na pár hodin pro zkušeného programátora, na pár dnů pro nezkušeného. Za 1.000 uživatelů registrovaných přes vás (registrace je pro ně zdarma) inkasujete čistá ruka 30–50.000 Korun (před zdaněním).

Všimla si toho i firma internet info (provozovatel rootu, lupy, etc) a vyhlásila soutěž Ipad nebo kindle za mojeID registraci. Ipad je za cca 12.000 a Kindle za 5.000, iinfo musí tedy rozdat alespoň 340 registrací aby se jim vložená investice do výhry vrátila. Předpokládám že to nebude žádný problém.

Vzhledem k motivačnímu programu NIC.CZ se dá předpokládat, že dříve či později k hromadnějšímu rozšíření mojeID opravdu dojde (navzdory mým pochybnostem ze začátku). Jestli se tedy nechystáte mojeID sami implementovat, určitě ho dříve nebo později budete chtít použít jako uživatel. Tak proč si jej neregistrovat právě teď přes iinfo s šancí na výhru, než jindy a jinde bez šance, že.

Sdílet