Hlavní navigace

To chci aneb TouchBook od Always Innovating

1. 7. 2009 7:59 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Před nějakou dobou jsem napsal recenzi zařízení zvaného TouchBook. K dispozici bylo poměrně dost informací. Výrobce tvrdil, že v brzké době přijde s dalšími podrobnostmi. Monitoringem jeho stránek jsem se konečně dočkal. Chcete-li netradiční netbook, asi se vám TouchBook bude líbit.

Z parametrů zařízení hned na první pohled zarazí dva podstatné rozdíly – procesor Texas Instruments OMAP3530 a chybějící záznamový disk, který je nahrazen klasickou SD kartou. Technicky v TouchBooku najdete ještě :

  • Obrazovku o úhlopříčce 8,9 palce a rozlišení 1024×600 (tedy netbookový standard) a pozor dotykovou!
  • Interní USB wifi 802.11 b/g/n založené na chipsetu Ralink 3070
  • Interní USB bluetooth třídy 2.1
  • Klávesnici US Qwerty (24cm, s asi 95% velikostí standardní klávesnice
  • Touchpad
  • reproduktory
  • 3D akcelerometer
  • Dvě baterie (6000 a 12000 mAh, vyměnitelné) – každá v jedné části (klávesnice + tělo stroje)
  • 7 USB portů: tři externí, čtyři interní, tři jsou vyhrazeny na wifi, bluetooth a klávesnici

Celkově toto zařízení přichází se spoustou zajímavých koncepcí. Nejzásadnější je dotyková obrazovka a zařízení s odnímatelnou klávesnicí. Když je klávesnice připojena (tělo netbooku se do ní zasune), vše funguje a vypadá jako klasický netbook, když klávesnici odejmete, máte k dispozici tablet. Dobře to můžete vidět v galerii fotografií na domovské stránce.

Softwarová výbava je vcelku očekávatelná (stav v červenci 2009):

Docela dobře působí i fakt, že díky použitému procesoru (tzv. ARM) není možné na TouchBooku provozovat OS od Microsoftu (tedy ne ty standardní jako je Windows XP/Vista/7). Asi by tam šlo Windows Mobile, ale to by se do toho musel vložit Microsoft. Výrobce také tvrdí, že půjde spouštět Google Android.

Cílová skupina je jasná – kdo uvažuje o netbooku, mohl by být cílovou skupinou. Z toho co vím, mně dělá asi nejvíc starostí ta SD karta místo disku a diskutabilní výkon procesoru. Nakolik je pomalejší/rychlejší než dnešní Intel Atomy? Srovnávací testy neexistují. Na druhou stranu předpokládám, že OS bude výrobcem vyladěn. Zároveň to také zase neumožní tolik volnosti jako v případě klasických netbooků, na které je možno nainstalovat velké množství současných distribucí.

Hlavním tahákem, proč o tomto zařízení uvažovat je hlavně jeho cena. Ve variantě bez klávesnice je to 299 USD (což je k 29.6. nějakých cca 5500 Kč, dle kurz ČNB), v plné palbě za něj dáte 399 USD (tj. cca 7 400 Kč za plnohodnotný netbook s dotykovou obrazovkou a 8GB SD kartou se systémem). Já například jsem vášnivý čtenář, takže už jen jako čtečka na knihy by to bylo fajn.

Z asi měsíc starých informací jsem sestavil tuto recenzi na LinuxExpresu. Otravoval jsem i výrobce napřímo a položil mu i několik dotazů (v recenzi je najdete). Teď se mozaika trochu doplnila a ani v tomto případě se můj zájem nesnížil. Problém, který v tuto chvíli mám je ten, že předobjednávky lze zatím realizovat jen pro dodání na území USA. S mezinárodními dodávkami se počítá, ale až později.

Asi se vyplatí dění kolem tohoto zajímavého stroje sledovat (zejména softwarová výbava prý ještě není úplně dotažená, jedná se o beta verzi) a za nějakou dobu se pokusit jej pořídit. Já osobně bych takový strojek chtěl mít doma, protože přesně odpovídá tomu, co bych tak asi chtěl doma mít na svou publikační činnost, s občasným čtením knih a serfování po internetu.

Sdílet