Hlavní navigace

Tady je Svaťasovo - den za dnem v IT

  • Když se umí marketing aneb Volání zdarma

    V souvislosti s příchodem nové verze iOS označené číslem 7 jsem často zatahován do konverzace s lidmi, kteří jsou laiky a čtou jen masová média. Těmi samozřejmě probublávají informace i ze světa IT, konkrétně o novinkách od Applu. A díky dobrému marketingu se lidé dozvídají, co vlastně nový systém přináší. Kupodivu největší ohlas sklidilo „volání zdarma.“
    20. 9. 2013 11:21 (aktualizováno)
  • Sportovní antitalent sportuje

    Bojuji se svou dnes již doživotní nemocí a jedna ze základních pouček říká – sundej pár kil. Ale jak? V práci sedím u počítače, doma jak kdy a pohyb žádný. Jako asi každý ajťák  jsem navíc líný. Ani kondiční trenér už nefunguje jak by měl. Budu muset něco vymyslet. A asi jsem to vymyslel. Své sportovní aktivity začnu realizovat skrze kolo.
  • "Stavební dozor" nad programátorem

    Dostal jsem se k zajímavému problému a úplně nevím, co si s ním počít. Jedno naše firemní oddělení si nechává vytvářet aplikaci na míru a mají pocit, že ve výkazu práce programátora není úplně vše v pořádku. Protože se však jedná o práci externí firmy, není úplně jednoduché pochopit, nakolik se vykázané programátorské hodiny blíží realitě. existuje něco, jako stavební dozor při stavbě, ale na programátorské práce?
    9. 5. 2013 9:39 (aktualizováno)
  • Pirátstvím na piráty

    Možná jste zaznamenali pokus vývojářské firmy na svých hráčích – týkal se míry pirátství a ochoty lidí platit za hry. Zároveň to byl velmi zajímavý sociologický průzkum kdy se z původce stává postižený. A výsledky stojí za to… Oním inovátorem je firma Greenheart Games. Ta již před nějakou dobou přišla s hrou nazvanou Game Dev Tycoon. A 28.dubna přišli s novou verzí 1.3. Hra je to tzv. strategického typu, kdy se v ní stáváte malou vývojářskou společností, která vyvíjí hry…
    30. 4. 2013 15:02 (aktualizováno)
  • Když na vás telekomunikační obří kašlou

    Podstatnou součástí každé firmy je její telekomunikační strategie. Pokud máte jisté nezanedbatelné množství zaměstnanců, určitě si „pozvete na kobereček“ všechny dostupné operátory a začnete s nimi jednat o tom, za jakých podmínek s nimi budete spolupracovat. Přednesete svou představu, oni svou představu a pak na základě toho sepíšete smlouvu. A třeba se doberete kompromisu. A pak se objeví jeden záškodník…
    26. 3. 2013 11:13 (aktualizováno)
  • Kterak ajťák internet a televizi zapojoval a co se při tom všechno seběhlo

    Přečtěte si, co se stalo v městě Praze, tedy spíše na jeho okraji, v letech 2010 až 2013 v bytovém domě u jednoho ajťáka. Příběh je to dlouhý, spletitý a plný nečekaných zvratů. Popíšeme si boje s devítihlavou stvůrou, potměšilým skřetem a se slečnami Štěstěnou  a Náhodou. A vše končí šťastně. Inu tak, jak se na pořádnou pohádku sluší a patří. Pozor, pohádka je hodně dlouhá, čtení se vám protáhne.
  • Máte 4 hodiny času? Věnujte je!

    Už před nějakou dobou jsem docela náhodou objevil zajímavou stránku, kterou vlastně můžeme považovat za burzu poptávek. Představte si místo, kde můžete poptat nějakou práci v rozsahu několika hodin a získat nabídku její realizace třeba úplně zadarmo. A třeba naopak – jste-li profesionál v nějakém oboru a chcete „rozdávat radost“, můžete. A také můžete získat nějakou praxi. Pokud vás nějaká poptávka osloví, domluvte se s druhou stranou.
  • Jak koncový uživatel věnuje pozornost nepodstatným detailům

    Někdy se hodně snažíte, vysvětlujete a nakonec to dopadne úplně jinak. Váš původní záměr jste sice vysvětlili (a zdá se, že i druhá stran to pochopila), ale dotyčnému nestálo za námahu se jím řídit. Zvyk je železná košile. Čirou náhodou jsem se dostal do situace, kdy mne jeden drobný živnostník ze známosti požádal o konzultaci. Jednalo se o velmi prostý problém a to o internetovou prezentaci. Vyslechl jsem si jeho vizi a dohodl jsem se s ním, že se pokusíme později někde potkat tj…
  • Helpdesk pro Ježíška

    Častým tématem hovorů s kolegy po právě proběhnuvších svátcích bylo to, jak naše malé děti vnímají Ježíška a jak k nám přišel, tedy z technického pohledu na věc. Vyslechl jsem si několik verzí řešení a představím vám i svou verzi. Jak jsem zjistil, není to úplně jednoduché. Dá se vůbec moderní technika do celého procesu zapojit? Ano a vše výrazně zjednodušuje!
  • Vytváření schémat ve Firefoxu

    Opět zaúřadovala náhoda. Pro jeden svůj pracovní projekt potřebuji nakreslit nějaké schéma (organizační) a Visio není k dispozici. Samozřejmě mi v hlavě hned naskočí Dia, ale ta je příliš jednoduchá a grafika, která je dodávaná ve výchozí instalaci)  nevypadá úplně profesionálně. Začal jsem hledat nějakou kolekci právě do Dia a při té příležitosti objevil něco úplně jiného.