Hlavní navigace

Tady je Svaťasovo - den za dnem v IT

  • Česká povaha je neodhadnutelná

    Bydlím na okraji Prahy a pro internetové připojení využívám kabelovou televizi. Včera mne docela překvapila zpráva o tom, že se v jejich síti ruší limity pro přenos dat. No není to taková úplná novinka, protože se posledních několik dní šeptalo něco o tom, že se něco chystá. Já tento krok vítám. Spíše mne však pobavily komentáře uživatelů a čtenářů internetových médií.
    23. 4. 2008 13:19 (aktualizováno)
  • Jak s námi cvičí licence

    Předem upozorňuji na jednu podstatnou věc – nejsem právník a pravničině nerozumím. Proto berte mé konstrukce s rezervou a rozhodně nelze říci, že jsou správné a právně průchodné. Je to jen soubor mých postřehů a komentářů některých událostí všeobecně spojovaných s licencemi svobodného software. Začnu bez příkras. Před lety (asi v roce 2003) jsem objevil redakční systém Mambo. Ve změti redakčních systémů běžících na WAMP/LAMP serveru jsem si jej prostě oblíbil…
    23. 4. 2008 13:20 (aktualizováno)
  • Co používám - Limbo, Drake, Guppy

    Obvykle popisuji programy, které používám. Nebo jsem se s nimi ve své praxi setkal. Dnešní příspěvek v podstatě vzniknul skoro náhodou. Ozval se mi kamarád, že má zaplacený web hosting, na kterém má umístěny HTML stránky a že by tam chtěl něco předělat. Jestli bych nevěděl co a jak. Jednalo se prakticky jen o pár stránek a pár fotografií.
    28. 4. 2008 14:29 (aktualizováno)
  • Co používám - Freeware/Open Source/Komerční Software

    Po úspěšném založení deníčku, je čas začít psát seriál. Chci postupně představovat programy, které používám a vysvětlit proč je používám. Na úvod mi dovolte krátké zamyšlení se nad tím, jaký druh software vlastně zvolit. Může to znít trochu zvláštně, ale osobně nemám problém s používáním jakéhokoliv softwaru. Nemám rád fanatiky. Výkřiky typu „Linux rulez!“,„Windows sucks!“, „Linux bych si nenainstaloval ani za zlaté prase“ jsou sice cool, ale jinak na nic. Už jsem zmiňoval svou vlastní situaci.
    31. 7. 2007 15:06 (aktualizováno)
  • Často kladené dotazy čili FAQ

    Bývá dobrým zvykem se ve společnosti neznámých lidí alespoň trochu uvést. Já k tomu použiji tento článek. Pokusím se podrobněji uvést svou osobu a pohnutky, které mne vedly k založení tohoto deníčku. Článeček (ač vyšel původně v roce 2007) je postupně aktualizován. Poslední aktualizace byla provedena v srpnu 2010.
    24. 8. 2010 10:23 (aktualizováno)