Hlavní navigace

Sportovní antitalent sportuje

10. 5. 2013 7:04 Svatopluk Vít

Bojuji se svou dnes již doživotní nemocí a jedna ze základních pouček říká – sundej pár kil. Ale jak? V práci sedím u počítače, doma jak kdy a pohyb žádný. Jako asi každý ajťák  jsem navíc líný. Ani kondiční trenér už nefunguje jak by měl. Budu muset něco vymyslet. A asi jsem to vymyslel. Své sportovní aktivity začnu realizovat skrze kolo.

Před nějakou dobou jsem měl pohybové aktivity poněkud více, protože jsem vozil nejdříve jednu, následně pak druhou dceru v kočárku po okolí. Dcery dnes již z kočárku vyrostly a já se zase přestal hýbat. Asi jako každé děti i ty naše začaly jezdit na kole. Nejprve na odrážedlech, které nám velmi usnadnily přechod na kola normální. V této chvíli už obě dcery jezdí na kolech standardních a začínají se ptát, kdy začneme jezdit na výlety.

A tak jsem musel kapitulovat a začít s nimi na kole také jezdit. Evoluce u nás byla jasná. Já jako typ nesportovní jsem na kole moc nejezdil, respektive kolo jsem zakoupil v roce 2001 a měl jej až doposud. Za celou tu dobu jsem s ním najel maximálně 300 kilometrů. Nejvíce v kuse to bylo na polosvatební pětidenní cestě (dovolené) na Jižní Moravě. Pak už to byly jen náhodné jízdy.

První vlaštovkou byla manželka, která začala více využívat dětskou sedačku na kolo neboť mladší dcera nebyla schopna jezdit na trochu delší výlety a tak se vozila. Jeden výlet jsem absolvoval i já. Bylo to pohodlné. Protože jsme však měli kolo klasické konstrukce, velmi rychle mne začaly bolet ruce, což je projev mé nemoci. Pak jsem měl možnost vyzkoušet kolo s odpruženou vidlicí a bylo to dobré a pro mne bezbolestné.

Začal jsem spřádat plány na to, že můžu své kila shodit na kole, ale bude to chtít pořídit něco novějšího. A začal vyhodnocovací proces. Navštěvoval jsem různé obchody, pídil se po parametrech, četl katalogy a zkoumal internetové stránky a obchody. Zadání je jednoduché – chci kolo, které nebude úplně levné, ale také ne úplně drahé, nejlépe nějaké střední třída. Nechci kolo horské, protože budu často jezdit po asfaltovaných nebo zpevněných cestách a nechci kolo silniční, protože občas na lesní stezku zajedu.

Z tohoto poměrně široce pojatého procesu mi nakonec vypadlo několik modelů kol a nakonec jsem zakotvil u značky Specialized. Hodně tomu nahrál fakt, že na prodejnách, které mám ve svém okolí (kde se pohybuji), byli příjemní a dokázali mi vše vysvětlit.  Rychle jsem nasál to, co jsem ke svému rozhodnutí potřeboval a věděl jsem, jak se dané parametry kola projeví. Po několika týdnech jsem dospěl k finálnímu modelu. Navíc jsem se rozhodl využít zajímavé ceny, protože se jednalo o model z loňské modelové řady a rozdíl v ceně mi v podstatě nahradil částku, kterou jsem investoval do dalšího vybavení.

Poslední, co teď řeším je, jestli mám být hračička. Chci investovat do cyklo počítače.  Ale chci nějaký s podporou propojení s PC? Nebo si vystačím s aplikací do mobilního telefonu? Zatím jsem jen amatérský cyklista, který nebude „polykat“ tisíce kilometrů ročně. Spíše se chci zaměřit na optimalizaci hubnoucího procesu. Jaké jsou vaše zkušenosti s všemožnými aplikacemi, které podporují vyčítání tras z GPS, spalování tuků či plánování tras? Mapy mne celkem nezajímají, protože po neznámých krajích jezdit moc nebudu.

Momentálně jsem ve stavu před rozhodnutím, že si zakoupím cyklo počítač středních parametrů bez možnosti nějakého elektronického sledování a zaměřím se spíše na zdravotní stránku celé věci tj. pořídím i hrudní pás a budu se „řídit“ optimální tepovou frekvencí pro nejlepší spalování. Určitě nebudu jezdit ve skupinách, spíše samotářsky. Svůj přístup bych chtěl definovat jako zdravotně-rodinný tj. pravidelné zdravotní projížďky s kombinovanými rodinnými výlety do okolí.

Podle popisu a recenzí mi vyhovuje cyklo počítač Ciclo Sport CM 4.21 HR. Má funkce, které bych asi chtěl a vypadá na střední třídu výrobků tohoto typu. Nicméně zůstává zde dotaz do pléna – co takový Garmin (konkrétně model Edge 500 HR)? A nová řada Mio Cyclo, konkrétně Cyclo 105 H/HC?

V souvislosti s tím se nabízí i možnost mít jen jednoduchý počítač a doplňovat jej telefonem. A pak se logicky objeví otázka. Jakou aplikací pak využít?

Sdílet