Hlavní navigace

Tady je Svaťasovo - den za dnem v IT

  • Animování pro neznalé

    Jak už to tak v životě bývá – nouze naučila Dalibora housti. Pro jeden svůj soukromý projekt jsem potřeboval vytvořit nějakou 2D animaci. Nemělo to být nic světaborného, ale prosté střídání obrázků nebo textů nebylo to pravé, co jsem chtěl. A začal jsem hledat nějaký snadný, rychlý a efektní nástroj. Našel jsem jej.
  • Už jsem starý aneb když není na co navazovat

    Patřím do skupiny uživatelů, kteří na dvoupanelového správce stylu NC nedají dopustit. I když pracuji s Windows, stále používám správce souborů. Pro Windows existuje několik dobrých „kousků“ a jedním z nich je i Freecommander. Autor z Polska jej nabízí jako freeware a již nějakou dobu vyvíjí novou verzi nazvanou XE. Nejde o „textovou“ verzi, ale plně okenní variantu s několika novými vlastnostmi.
  • Pozdě bycha honiti aneb když licence škrtí

    V rámci diskuzního fóra redakčního systému Joomla se objevil příspěvek jednoho zběhlého uživatele, který žádal radu. Dostal se do situace, která je vcelku dobře popsatelná, ale řešení je možno použít jen v ideálním světě. A souvisí to s GNU GPL licencí, kterou již delší dobu v některých situacích vnímám jako silně nevýhodnou.
  • Trochu zákeřný úkrok stranou

    Bytostně se mne teď dotýká svět produktů firmy Apple, jelikož jsem uživatelem jejich mobilního telefonu. Svádím s ním malé bitvy, ale pokouším se přizpůsobit se. Asi jste zaznamenali, že včera bla představena jablečná novinka iPhone 5. Pročítal jsem parametry a zarazily mne celkem dvě podstatné změny. Skoro mi přijde, že se někdo ve firmě rozhodl „naštvat“ uživatele.
  • Reklamština mé banky

    Včera jsem byl naplno zasažen reklamštinou a vůbec jsem to nečekal. Moje banka včera vydala tiskovou zprávu o tom, že rozšiřuje portfolio svých platebních karet o karty standardu PayPass. To jsou takové ty karty, které vám umožní ve speciálním terminálu zaplatit pouze jejím přiložením bez nutnosti zadávání PIN. Chtěl jsem jít s dobou a kartu si pořídit. Ale se zlou jsem se potázal.
    4. 9. 2012 13:47 (aktualizováno)
  • A co se dá tak najít při úklidu

    Momentálně jsem na dva týdny slaměný vdovec, mám čas na trochu jiné věci než za běžného provozu domácnosti. Začal jsem prohrabávat různé své IT zásoby tj. neskutečné množství nabíječek, kabelů, nářadí, disků, paměťových karet či CD/DVD. A mezi tím vším jsem objevil svůj dávno zapomenutý poklad… V roce 1993 jsem „pracovně“ pobýval půl roku v Praze (po maturitě, respektive jsem dělal brigádu a čekal na povolávací rozkaz) a byl jsem tu sám.  Jako „geek“ a hračička jsem zakoupil bazarový Nintendo Ga
  • Android kouše do jablka - díl 3 : Dálková správa iPhone ve firmě

    Konečně jsem se dostal do fáze, kdy byl i můj iPhone „adoptován“ do firemní sítě. Naše globální IT oddělení k tomu používá zajímavý produkt s názvem MobileIron. Je to software, který funguje na bázi server – client a je k dispozici pro všechny větší „mobilní“ platformy tj. Blackberry, Android, Windows Phone a iOS.
  • Olympijské skloňování

    Že právě skončily olympijské hry v Londýně jste asi zaznamenali. V souvislosti s tím, jsou média plná sportovců a funkcionářů MOV. Dnes jsem narazil na zajímavý problém zvaný „předseda MOV Jacques Rogge“ a jeho skloňování.  Tedy ne fyzické, ale to gramatické. K intenzivnímu zamyšlení mne vedl článek Potrestaná Ostapčuková přijde o doživotní zásoby uzenin ze stránek sport.aktualne.centrum.cz. Obsah článku není podstatný, nechávám ho zde jen z čistě referenčních důvodů.
    14. 8. 2012 8:40
  • Android kouše do jablka - díl 2 : iPhone mám v ruce

    Dlouho avizovaná věc se stala skutečností – iPhone dorazil ke mně. Další díl seriálu jsem se rozhodl věnovat úvahám o tom, co mne v tuto chvíli vadí na koncepci iPhonu v porovnání s používáním Androidu a telefonu Samsung Galaxy S II. Berte to jako první nástřel toho, co mne překvapilo nebo potěšilo.
    10. 8. 2012 14:11 (aktualizováno)
  • Novinářská zkratka a nevědomost v praxi

    Včera proběhla českými médii zpráva o tom, co hodlá dělat Apple s nativní aplikací pro přehrávání videa na YouTube. Ta zpráva však nebude tématem mého zápisku, spíše se podívám na to, jak o ní média informují. A zkreslují… Jen pro úplnost – Apple oznámil, že pro nový iOS verze 6 už nebude k dispozici nativní aplikace pro přehrávání videa na YouTube. Zároveň však řekl, že to neznamená konec YouTube v Apple produktech, protože video půjde přehrávat pomocí integrovaného prohlížeče Safari…