Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu - Témata označená nálepkou Linux

  • Ruční vložení Unicode znaku pomocí kódu

    Krátký zápisek o tom, jak vkládat speciální znaky pomocí kódů z klávesnice. Za dávných dřevních dob jsme v DOSu zadávali speciální znaky tak, že jsme stiskni ALT a namačkali k němu ASCII kód znaku. Co jsme se takhle namalovali rámečků v BASICu. Dokonce si pamatuji na to, že se dal udělat dvoubajtový .com soubor, který restartoval počítač. Stačilo do něj vložit kódy 205 a 25. Fungovalo to spolehlivě na i na Windows 95.
    18. 11. 2011 16:27 (aktualizováno)
  • Thunar v Xubuntu a Windows sítě

    Thunar už konečně umí Gvfs, takže dokáže přistupovat ke vzdáleným úložištím. Ten v Xubuntu to ale standardně neumí. Oprava je snadná. Nainstaloval jsem ženě na Eee nové Xubuntu. 11.10, o kterém jsem na Rootu před pár dny psal. Měla nějaké staré Ubuntu, kterému dobíhala podpora a bylo třeba to aktualizovat. Rovnou jsme tedy přešli na moje oblíbené Xfce v Xubuntu.
    21. 10. 2011 0:16 (aktualizováno)
  • Proč máme rádi Linux?

    V Softwarové sklizni se objevila blbinka, která zase až tak velkou blbinkou nebyla. Je to text, který vysvětluje, proč máme rádi Linux. V dnešní Softwarové sklizni je blbinka, která odkazuje na zahraniční blogový zápisek. On je to spíš takový blogový obrázek, který vysvětluje, co vlastně linuxáci na Linuxu vidí.
    11. 5. 2011 20:15 (aktualizováno)
  • Oprava balíčku Dropbox pro Debian

    Řešil jsem zajímavý technický problém – balíček Dropbox není možné nainstalovat do Debianu. Naštěstí řešení není složité. Potřeboval jsem nainstalovat Dropbox (článek na Rootu) do Debianu Squeeze, ale v oficiálním balíčku je chyba – není možné splnit závislost na balíčku libnautilus-extension1. Za problémem stojí kompilace tohoto balíčku na Ubuntu, které označuje některé balíčky jinak než Debian. Zatímco v Debianu má problematická knihovna verzi 2.30.1-2, Dropbox požaduje ubuntí 1:2.22.2 či vyšš
    30. 11. 2011 10:58 (aktualizováno)
  • Debian-linux.cz opět běží a vydává

    Po nějaké době nečinnosti se opět rozjíždí Debian-linux.cz. Najdete na něm opět všechny důležité novinky týkající se Debianu. Svůj server Debian-linux.cz jsem spustil v lednu roku 2008, protože jsem měl pocit (a pořád mám), že se Debianu nevěnuje dostatečná pozornost, přestože to je jedna z nejpoužívanějších serverových distribucí nejen u nás v Česku.
    10. 10. 2011 11:26 (aktualizováno)
  • Jak si opravit problémy s dpkg

    Stala se mi nepříjemná věc, poškodily se mi některé soubory dpkg a balíčkovač křičel. Oprava byla naštěstí jednoduchá. Netuším kdy a jak se to stalo, ale od určité chvíle mi dpkg (základní balíčkovací systém v Debianu) ječel podobné chyby: /---pre varování, v souboru „/var/lib/dpkg/available“ okolo řádku, 45184 balík „virtualbox-3.0“: error in Version string ‚3.0.12–54655_Debian_lenny‘: invalid character in revision number varování, v souboru „/var/lib/dpkg/status“ okolo řádku, 40532 balík „virt
    10. 10. 2011 11:26 (aktualizováno)
  • Prezi a Linux: přehrávání offline

    Martin tu nedávno psal o skvělém presentačním nástroji Prezi. Moc se mi líbil, ale byl pro mě nepoužitelný kvůli jedné věci – chybějící offline presentaci v Linuxu. Vyřešil jsem to! Martin Hassman psal nedávno ve svém blogu o presentačním systému Prezi. Rozhodně si ten blogpost přečtěte, protože je to velmi zajímavé a motivující.
    9. 5. 2010 16:04 (aktualizováno)
  • Mám nové Ubuntu: stahoval jsem dvě minuty

    Před chvílí vyšlo nové Ubuntu a já už ho mám doma. Stačilo mi přitom stahovat jen 140 MB a trvalo to dvě minuty. Použil jsem zsync. Ubuntu 10.04 Lucid Lynx je venku jen pár minut a já už ho mám stažené. Mimochodem doporučuji k přečtení dnešní Adamův článek, kde pěkně shrnul všechny novinky a několik týdnů aktivního používání testovací verze.
    10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno)
  • LinuxExpo v novém kabátku se docela povedlo

    Když jsem se poprvé dozvěděl, že LinuxExpo bude jednodenní a skromnější, docela jsem se toho bál. Naštěstí nebyl výsledek vůbec špatný a odjíždím spokojen. Právě se vracím z letošního ročníku konference LinuxExpo, článek na zítřek je připraven a já můžu přidat ještě nějaké vlastní postřehy. Musím se přiznat, že jsem se tohoto ročníku velmi obával a byly chvíle, kdy jsem se ani moc netěšil. Bál jsem se změny k horšímu.
    21. 4. 2010 13:56 (aktualizováno)
  • Ubuntu 10.04 bude vyhledávat přes Bing

    Shodou různých okolností nastane v Ubuntu zajímavý paradox: jeho uživatelé budou standardně využívat vyhledávač Bing od Microsoftu. Podle nedávného vyjádření Marka Shuttlewortha firma Canonical stále ještě nevydělává, ačkoliv je vše na dobré cestě. Jednou ze změn, které mají zřejmě zlepšit finanční situaci kolem Ubuntu, je přechod na model, se kterým úspěšně už mnoho let funguje Mozilla…
    10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno)