Hlavní navigace

Máme nový blogovací systém (beta)!

23. 4. 2008 10:44 (aktualizováno) Petr Krčmář

Konečně je to tady. Po několika měsících usilovné práce se konečně podařila ostrá migrace na nový blogovací systém. Toto je první blogpost, který je napsán přímo v něm. Co je nového?

Původní blogy jsme spustili v říjnu 2006 a až do této chvíle běžely na systému Jyxo, který můžete vidět třeba na Blog.cz. Stejný systém běžel i na našem sesterském serveru Lupa.cz. Výhody jsou zřejmé: rychle nasazený funkční systém s outsourcovanou podporou cizí firmy.

Proč nový?

Bohužel se začalo postupem času ukazovat, že je pro nás takové řešení nevýhodné z hlediska technického zabezpečení. Jakákoliv úprava, chybka či problém musela být řešena nestandardně přes „cizí“ vývojáře a ačkoliv se Jyxo opravdu snažilo, nikdy nemůže být taková spolupráce stejně pružná jako v případě využití vlastního vývojového oddělení. Jakýkoliv vývoj rozsáhlejších novinek byl navíc téměř vyloučen a my jsme chtěli vylepšovat, přestože doposud se jednalo spíše o stagnaci.

Na začátku letošního roku jsme se rozhodli, že je třeba minimálně zauvažovat nad tím, zda nepřejít na nový systém, který bychom měli plně pod kontrolou. Ačkoliv tu byla jistá rizika problémů a především investice do vývoje, shodli jsme se, že je třeba s tím rozhodně něco dělat.

Co to tedy je?

Protože máme zkušenosti se systémem Wordpress, automaticky padla volba na něj, tedy konkrétně na jeho Multi User variantu.

Wordpress má celou řadu výhod:

  • je open-source (bezproblémový vývoj a úpravy)
  • rychle se vyvíjí (nové funkce)
  • je aktualizován (bezpečnostní chyby)
  • je podporován mnoha vývojáři (řada vylepšení, pluginů,…)
  • je moderní (požadované funkce, moderní vlastnosti)
  • je česky a má pohodlné rozhraní
  • je velmi rychlý a nenáročný na server
  • a další

To co vidíte kolem, už skutečně je MU Wordpress a většina věcí by měla fungovat. Upozorňuji ale na to, že se jedná o beta provoz a ačkoliv jsme se snažili většinu věcí vyzkoušet a pořádně otestovat (v součinnosti s některými aktivními blogery), určitě je tam spousta problémků, na které jsme nenarazili. Přijde se na ně až při ostrém provozu.

Každopádně jsme se snažili o kompletní převod informací od Jyxo, přenesly se blogposty, komentáře, ankety, videa, obrázky, rubriky a další detaily. Pozor! Nepřenesla se hesla! Jyxo je mělo samozřejmě jednosměrně šifrovaná, takže by nám byla k ničemu. Musíte si tedy nechat resetovat heslo a na mail vám přijde nové, s jehož pomocí si jej pak můžete libovolně změnit.

Co je nového?

Samozřejmě celý systém Wordpress. Ten má řadu možností, nastavení a zajímavých funkcí. Ty je možno rozšiřovat pomocí pluginů. Některé jsme pro vás připravili, jiné můžeme postupně přidávat.

Jednou z novinek je například možnost vyplnit vlastní miniprofil s fotografií. Ten vidíte v blogu vždy vpravo nahoře a informuje čtenáře o autorovi. Přidali jsme také vlastní plugin s názvem NAVRCHOLU.cz, který vám umožní jednoduše zapnout měření návštěvnosti vašeho blogu právě službou NAVRCHOLU.cz. Další pluginy jsou vám k dispozici v administračním rozhraní a můžete si je zapínat/vypínat nebo různě konfigurovat.

Docela zajímavou možnost skýtá administrace podúčtů a možnost přidělit práva přístupu dalších uživatelů. Znamená to, že nyní už nemusíme provozovat jen blogy jednotlivců, ale i celých skupin, přičemž všichni oprávnění mohou do společného blogu přispívat.

Jinak samozřejmě princip zůstal: psát, psát a psát. Odměny pro blogery budou pochopitelně pokračovat, takže pokud budete dostatečně aktivní a vaše posty budou zajímavé, můžete za ně dostat finanční odměnu. Směle do toho!

Mimochodem: Autoři si mohou přepínat mezi tmavým a světlým vzhledem. Který máte raději?

Máte raději světlý nebo tmavý vzhled?

Sdílet