Hlavní navigace

Jaký byl letošní apríl

2. 4. 2010 0:08 (aktualizováno) Petr Krčmář

Apríl může být zábavný, ale také pěkně otravný. Ten letošní byl decentní a proto příjemný. Co konkrétně jsem zaznamenal?

Na úvod se musím přiznat: opravdu mě dostal kolega Dalibor Chvátal (Měšec.cz), který do naší vnitrofiremní konference poslal poplašný mail, ve kterém upozornil na to, že mBanka zavádá poplatky za odchozí platby. Vážně mě dostal, věřil jsem mu to několik hodin, až jiní kolegové upozornili na to, že je to apríl.

Dostal vás někdo letos?

My jsme na Rootu letošního apríla trochu zrušili. Jednak nás nenapadlo nic zajímavého a dostatečně vkusného, ale hlavně jsme na to nakonec nějak zapomněli a když jsme pak v redakci společně s Martinem Malým připravovali článek o Nokii N900, oběma nám došlo, že „už zítra je apríl!“ a bylo pozdě. Shodli jsme se ale na tom, že si čtenáři rádi odpočinou u toho, že žádný apríl u nás nebude. A nebyl. Ale jinde byl.

Moc se mi líbil letošní kousek na Lamer.cz, kde se stránka pomocí CSS3 nakláněla náhodně na různé strany. Vypadalo to velmi dobře a navíc tím neutrpěla funkčnost serveru.

Hezká finta proběhla i na Kernel.org, kde měli pomocí UTF převrácené všechny znaky. Čitelnost tím sice utrpěla, ale pokud jste otočili monitor o 180 stupňů, tak to bylo v pořádku.

Třetí hezká věcička se odehrála na YouTube, kde bylo možno u některých videí přepnout na ascii zobrazení. Kdo zná aalib nebo libcaca, tak ví, o čem mluvím. Navíc dole pod videem bylo moc hezké upozornění.

Poslední, ale zato technicky promakaný, apríl, který jsem letos viděl, proběhl na XKCD.com. Celý web se proměnil v unixový terminál a bylo jej třeba ovládat skrze příkazovou řádku. To mě jakožto linuxáka potěšilo, ale líbilo se mi hlavně technické zpracování, které bylo opravdu precizní.

A to je vše. Vlastně jsem další fórky ani nezaznamenal a to je asi spíš dobře. Pro mě byl tedy letošní apríl velmi klidný a tím i vkusný a příjemný. Zaznamenali jste taky něco zajímavého, co vás potěšilo svým nápadem a pobavilo?

Sdílet