Hlavní navigace

Jak se pracuje u Google

2. 2. 2009 14:47 (aktualizováno) Petr Krčmář

Spousta zaměstnanců si stěžuje na nevyhovující pracovní podmínky, přísnou pracovní dobu a nedostatečné stravování. Ne tak u Google. Podívejte se, jak se pracuje tam.

Když jsem tohle video viděl poprvé, docela mě překvapilo, jak může také vypadat chod firmy. Ačkoliv tomu dřív věřil málokdo, dnes je jasné, že nemusíte mít píchačky a šéfa s bičem v ruce, abyste něco udělali. Znám to, v naší firmě také vládne spíš pohodová nálada a nemám pocit, že by někdo dělal málo.

Google ovšem pojem „pohoda“ dotáhl do dalšího rozměru. V Mountain View se totiž pracuje úplně jinak. Zaměstnanci mají k dispozici hernu, několik restaurací, fitcenter, myčku aut, bazén, holiče, doktory, volejbalové hriště, masáže a prádelnu. A to vše zcela zdarma. Fantazie? Ne, skutečně to vše nabízí Google svým zaměstnancům zdarma.

Jeho lidé mu za to oplácejí loajálností, výkonností a naprostou oddaností firmě. Asi bych v takové firmě pracovat chtěl – kdo ne. Napadá me ale, jestli to není jen nová forma nátlaku na lidi, kterou bychom mohli zařadit do škatulky „dej psovi denně hromadu kostí a on Ti bude věrný.“ Člověk je pak v takové firmě schopen trávit veškerý svůj čas a dát jí tak skutečně všechno. Netvrdím, že je proto Google špatný, ale všechno má své meze.

Nic to ovšem nemění na tom, že život s (v) Google musí být fascinující…

Chtěli byste pracovat v takové firmě?

Sdílet