Hlavní navigace

Jak čtete název CZ.NIC?

9. 6. 2010 8:43 (aktualizováno) Petr Krčmář

V pondělí a úterý jsem se zúčastnil zajímavé konference, kterou pořádala organizace CZ.NIC. Jak vyslovujete její název?

V pondělí a v úterý probíhala zajímavá konference Internet a Technologie 10, kterou pořádala organizace CZ.NIC. Ta je známým českým správcem domény .cz a psali jsme o ni už mnohokrát. Byli jsme hlavními partnery akce, u nás bylo také možné sledovat živý videopřenos a vůbec to bylo docela zajímavé.

Během přednášek zaznělo jméno sdružení CZ.NIC mnohokrát a často z úst lidí, kteří v něm pracují. Zajímavé ale je, že každý přednášející vyslovoval jméno jinak. Ptal jsem se dokonce oficiálních zástupců a nikdo mi nedokázal odpovědět, jak se to vlastně čte. Prý neexistuje žádné pevné pravidlo. Pojďme ho tedy navrhnout my!

Společně jsme vymysleli čtyři varianty s kombinacemi hlásek: n, ň, c, k. Zkuste si nejdřív sami to slovo říct a pak zahlasujte v anketě. Třeba se nám podaří odhlasovat si oficiální podobu. Odpověď „je mi to jedno“ jsem do ankety nedal záměrně, protože nedává smysl. Každý se musí nějak rozhodnout, když chce název CZ.NIC vyslovit. Jdeme na to:

Jak vyslovíte CZ.NIC?

Poznámka: někteří zřejmě nepochopili rozdíl mezi [nic] a [ňic]. To první se čte tak, jako by se to zapisovalo „nyc“ a to druhé je klasické „nic“.

Sdílet