Hlavní navigace

Už bych se na ICQ vykašlal...

4. 12. 2007 12:23 (aktualizováno) Petr Krčmář

Instant Messaging je velmi důležitou součástí mé práce. Už delší dobu u mě vše spěje k plnému přechodu od ICQ na Jabber. Bohužel stále jsou tu jisté důvody, které mu brání. Proč jsem ještě nepřešel?

O Jabberu tu rozhodně nepíšu poprvé. Dříve jsem tu publikoval důvody pro používání Jabberu, před rokem jsem se radoval, že čtvrtina mých kontaktů používá Jabber a letos v létě jsem se dostal na třetinu.

Kromě toho jsem v květnu psal o tom, jaké neuvěřitelné věci obsahuje licence ICQ a celkově prostě spěji k tomu, že s ICQ skoncuji jednou provždy.

Situace se totiž stále mění směrem k Jabberu. Aktuálně mám v kontakt listu 130 lidí a z toho 52 je na Jabberu. To je přesně 40 % kontaktů. Navíc čtyři lidi mám tam i tam (mají transport) z historických důvodů a také proto, že občas použijí jen ICQ. Pokud si je tedy odmyslím, jsem na tom s Jabberem ještě lépe.

V této fázi jsem mentálně i technicky připraven transport odříznout a zůstat jen u Jabberu. Je tu sice pár lidí, které by to asi nepotěšilo a zřejmě by si kvůli mě pořídili Jabber, ale celkově by se to asi zvládlo.

Bohužel jsou tu i tací, kteří tvrdošíjně jakoukoliv změnu odmítají a nehodlají si pořídit ani Jabber jako druhou síť. Jsou to především lidé z práce. Spočítal jsem, že v Jabber části listu mám deset lidí z práce (přímých kolegů). V ICQ je jich při tom dalších jedenáct.

Půlka kolegů (především vývojáři a technicky zdatnější) používají Jabber a tam je to docela jasné. Ostatní patří ale do skupiny, kterou můžeme nazvat netechničtí kolegové (nezabývají se primárně IT). Tedy lidé z obchodního oddělení, marketingu, vedení a podobně.

Přestože máme ve firmě vlastní Jabber server a technicky jim nic nebrání v přechodu, je pro ně nepochopitelný a nezdůvodnitelný. Tím nic nevytýkám svým kolegům, jen chci poukázat na to, že toto je reálná situace okolo IM u nás. Dost lidí se přesvědčit dá (a u mě už se stalo), ale pak je tu skupina, která váš požadavek naprosto nepochopí.

Ale je potřeba je chápat. ICQ už používají léta, mají v něm hromadu kontaktů a funguje jim docela dobře. Změna by jim přinesla jen komplikace a nemají vůbec potřebu cokoliv měnit. Zcela logicky proto chtějí zůstat u aktuální sítě.

Řešení typu: „Tak se na ně prostě vykašli.“ taky není průchozí. Problém je, že já s těmi lidmi komunikovat musím a IM mi to podstatně zjednodušuje, takže prostý útěk od ICQ by uškodil především mě. To je také důvod, proč zatím visím i na ICQ, které mi naštěstí v poslední době funguje docela dobře.

Tím vším chci říct, že to u nás (v ČR) Jabber nemá lehké, protože ICQ síť je tu velmi rozsáhlá a jen tak lidi neukecáte. A to mám ještě se svými 40 % kontaktů štěstí, a to především díky specifické komunitě lidí, ve které se pohybuji. Někteří mí známí mají dlouhý ICQ list a jen pár Jabber kontaktů. Snad se časem situace změní…

Sdílet