Hlavní navigace

Proč mám Jabber?

2. 2. 2009 14:48 (aktualizováno) Petr Krčmář

Diskuse pod mým předchozím zápisem mě inspirovala k volnému pokračování. Kolegové se mě po zveřejnění původní zprávy ptali, jaké má Jabber výhody. Jako obvykle záleží na konkrétním uživateli, ale pokusím se sepsat, co přivedlo k přechodu mě.

Projdu to postupně podle důležitosti a ke každému bodu se pokusím napsat krátké vysvětlení.

Výpadky ICQ

Ačkoliv nebyly nikdy příliš časté, postupně jich přibývalo. Občas se stalo, že jsem byl celý den bez IM, což je poměrně nepříjemné, protože je to pro mě velmi důležitý pracovní nástroj.

Výpadků na Jabberu jsem zaznamenal minimum a jsou v podstatě řešeny okamžitě. Rozhodně nevisím den bez spojení.

Změny v protokolu

Naprosto ukrutná věc. AOL se snaží znepříjemnit život všem uživatelům neoficiálních klientů. Vzhledem k tomu, že ty existují jen pro pár platforem, je to velká lapálie. Obvykle vypadá takový zákrok tak, že dojde ke změně v protokolu. Ta vyřadí část klientů a s nimi i některé uživatele. Nějakou dobu pak trvá, než se objeví patch, který vše napraví. Takže naprosto šílená záležitost. Sekundárním problémem pak je, že starší (neaktualizovaní) klienti prostě nefungují. To je problém třeba i oficiálního ICQ klienta pro PalmOS. Už několik let se nevyvíjí a protože se protokol asi tak třicetkrát pozměnil, už se s ním nepřipojíte.

Proti tomu Jabber má stabilní standardní protokol a můžete si být v podstatě jisti, že pokud sáhnete po starém klientu, který vám třeba vyhovuje nebo je přesně na míru šitý vašemu starému mobilu, určitě bude fungovat a nebudete v něm mít potíže. Jabber vás prostě v síti chce.

Kontakt list

Tady byla chyba asi u mě, ale nebyl jsem schopen synchronizovat kontakt list z lokálu na server. Prostě jsem měl na serveru jen část lidí. Když jsem se připojil z mobilu nebo z jiného počítače, nemohl jsem komunikovat se všemi. Podle všeho za to mohl problematický protokol ICQ, který při synchronizaci zlobil.

U Jabberu není s protokolem problém, takže všechno funguje dle očekávání. Všechny kontakty mám na serveru, veškerý software tento seznam používá a je po problému. Střídám několik PC, notebook, PDA i mobil a všude mám všechny lidi. Tečka.

Potíže s češtinou

Dalším průšvihem byla čeština. Já sice v IM píšu obvykle cesky, ale mnoho uživatelů to nedělá. Nikdy jsem nebyl schopen rozchodit národní znaky uspokojivě. Podařilo se mi to jen s jedním kolegou a to po slušné době experimentování. Nastavili jsme si oba u sebe znakové sady toho druhého a klient prováděl překódování. Obecně to ale zlobilo. Nejen, že se české znaky neobjevovaly, ale jejich přítomnost vedla k přijetí úplně prázdných zpráv, takže jsem často musel žádat o opakování zprávy bez diakritiky (hrůza).

Jabber jede z principu na UTF, takže tam není s kódováním problém, ať jste kdekoliv. Stejně tak se dobře chová i ICQ transport. Nevím, jak to funguje, ale ten agent zřejmě obsahuje nějakou autodetekci a sám provádí překódování na jabberovské UTF. Nezaznamenal jsem nejmenší problém s žádným uživatelem ICQ ani v jednom směru komunikace.

Možnost volby

U ICQ jste vlastně odkázáni jen na jednoho poskytovatele služby, kterým je AOL. On vlastní servery, on drží protokol, on řídí celou síť. Jste odkázáni na tuto firmu, její technické zázemí a její řešení.

Proti tomu u protokolu Jabber je jen na vás, koho si zvolíte jako poskytovatele. Můžete vybírat podle transportů, možností zabezpečení nebo podle sympatií. Máte možnost zvolit si přístup zdarma nebo zaplatit a získat kvalitnější a garantovanou službu.

Nakonec – můžete si pustit vlastní Jabber server a jste v klidu. Všechno si můžete pořešit dle potřeby sami. Já ale dávám přednost řešení, o které se někdo stará za mě (třeba o ten ICQ transport, který trpí špatným přístupem AOL jako všechny ostatní klienty).

Přenos souborů

Tohle sice není až tak důležité a výrazně k přechodu to nepřispělo, ale potěší, že se situace s Jabberem změnila k lepšímu. V tomto případě mě těší funkční přenos souborů.

Přes ICQ tohle snad nikdy nejelo, jen na oficiálních klientech. Neviděl jsem nikoho s alternativou, kdo by po ICQ přenášel soubory.

Po Jabberu to funguje velmi dobře, je to ideální cesta pro přenos menších věcí, které se vám nechce posílat mailem a přenos po nějakém serveru je zbytečně masivním řešením. Pro věci typu „PDFko s tiskovou zprávou“, „Veselý obrázek ‚To mušíš vidět‘“ nebo „Pošli mi ten konfigurační soubor“ je to ideálni cesta.

Jede to ale jen na Jabberu. Přes transport samozřejmě soubor na ICQ neprojde.

Která vlastnost je nejdůležitější?

Sdílet