Hlavní navigace

První kroky s tabletem

1. 1. 2013 17:59 Lukáš Kotek

Nakonec i já jsem se stal vlastníkem tabletu. Nemohu říci, že bych podlehl, to by bylo poněkud alibistické – lidsky jsem ho chtěl :-) Představu jsem měl poměrně obecnou, to jest něco sedmipalcového, Androidem vybaveného, co by se úplně nemuselo stydět za svůj výkon a na čem bych se mohl věnovat činnostem, mezi kterými by na vrcholu stálo brouzdání na webu, kontrola mailu, čtení elektronických verzí některých periodik, SSH, sociální sítě, IM a video chaty (a pak i množství ryze hračičkovských věcí, kterým se nemohu ubránit tak nějak z principu). Povětšinou ten druh věcí, který člověk může praktikovat během cest MHD :-)

Oním zvoleným strojem se stal Prestigio Multipad 7.0 Prime Duo. Pakliže bych měl hodnotit stručně, řeknu, že rozhodně nelituji. Za cenu, za niž se prodává, je to krásný kousek techniky – v mnoha oblastech dokonce nemám prakticky, co bych vytýkal. V tomto příspěvku tak chci přidat několik svých postřehů, které by se snad mohly hodit potenciálním budoucím budoucím kupcům.

Zpracování a hardware

Parametry? Dvoujádrový procesor (1,5 GHz), 1 GB RAM, 16 GB interní úložiště (s možností rozšíření pomocí MicroSD karet), 7 palcový IPS display s rozlišením 1024×600. Pro mě ideální. Ke zpracování nemám skoro žádnou výhradu, tělo je plastové se zadním kovovým krytem (snad jen jeden roh je v místě styku s plastovým krytem mírně nejistý a při silnějším stisku vrzne). Úhlopříčka displaye mi naprosto vyhovuje zvlášť v kombinaci s hmotností (305 g) a rozměry (za sebe musím říci, že nic většího a těžšího bych v ruce držet ani nechtěl). Velkou radost mi dělá IPS display, čekal jsem, že to bude dobré, a je :-) Byť můj úsudek možná jemně zamlžuje fakt, že je to mé první zařízení s IPS diplayem vůbec.

Tablet je vybaven pouze Wi-fi (žádné 3G ani Bluetooth – druhé jmenované mě mírně mrzí, nicméně požadavkem to nebylo). V případě nouze mám k dispozici telefon s tetheringem a většinu času stejně trávím v místech s bezproblémovým pokrytím právě pomocí Wi-fi. Zde tedy bez potíží. Konektory tablet zvlášť neoplývá, což mně osobně plně vynahrazuje fakt, že do microUSB připojíte (redukce je součástí balení) jak flash disk, tak klávesnici či myš. Dále, 3,5 mm jack je samozřejmostí a nutností, pokud se chcete na tabletu věnovat čemukoliv, co se týká hudby či filmu. Ale uznávám, zde jsem asi ten největší puntičkář, co znám :-) Mnoha lidem bude kvalita integrovaných reproduktorů pravděpodobně postačovat.

Výkon a software

Android je ve verzi 4.0.4. Příjemně vypadá (i se tak ovládá), systém pak vůbec odpovídá rychlostí odezvy mé definici slova svižný. Opět bez výhrad. Co jsem trochu nepochopil, je, že není předinstalován Google Talk (v Google play ho nenaleznete), přičemž na jiných tabletech výrobce se nachází. Zvlášť to však nevadí, takový IM+ zastane mnohem více práce. Druhá věc, která mě zarazila, byla nemožnost nainstalovat Google+ v jiné než obstarožní verzi 1.0.8 (současná je, tuším, 3.3), vyřešila to až ruční instalace. Důležité to je pro mě i proto, že až v posledních verzích aplikace je podporována služba Hangout, což je pro mě něco na způsob killer feature.

Úvodní plocha

Výchozí plocha Androidu

Na tabletu je předinstalováno několik her. Vesměs klasika (Angry Birds, karetní hry, šachy) a cosi, co se jmenuje Racing Thunder – závodní simulátor. Vše zmíněné se spouští rychle, bez nepříjemných lagů. Záseky (zde asi hlavně u Racing Thunder) jsem také nezaregistroval. Celkově jsem s výkonem tabletu navýsost spokojený, žádná aplikace, kterou jsem dosud zkoušel, nevypadala, že trpí nedostatkem výkonu. Využití operační paměti vesměs osciluje kolem 500 MB, s čímž jsem spokojený, ale jistě, přímo to závisí na způsobu používání, který zvolíte (já např. volím poměrně minimalistický přístup a na ploše mám opravdu jen ty widgety – a na pozadí nechávám běžet jen ty aplikace -, jež opravdu potřebuji)

Office

OfficeSuite Pro

Na tabletu je předinstalováno několik aplikací, ze kterých asi nejvíce vynikne OfficeSuite Pro – kancelářský balík, jak už název napovídá. Tomu sice bude zdatně konkurovat Google Docs, ale takříkajíc na první omak vypadá pěkně. Na psaní (a tvůrčí činnost obecně) však tablet není a jako takové zařízení ho vnímám. Jde to, to ano. Jak rychle? Toť otázka. Připojení externí klávesnice to sice částečně zlepšuje – a je to funkční řešení – ale od toho už mám (net)notebook. Jak už padlo mnohokrát jinde a od jiných, tablet i já vnímám primárně jako zařízení pro spíše pasivní příjem a (také nemáte rádi to slovo?) konzumaci obsahu.

Web a periodika

Jako na první typicky narazíte na vestavěný androidí webový prohlížeč. Má taby, umí záložky, podporuje Flash a má jednoduše geniální volbu uložit je čtení offline. Poslední možnost je pro mě naprosto zásadní, zbylé vlastnosti pak pokrývají většinu mých zbylých potřeb. Zdůrazňuji to proto, že takový Google Chrome pro Android ji neumí. V kombinaci toho s poměrně častými pády se pro mě stává nepoužitelným a přestavuje pro mě asi největší zklamání, od Google jsem prostě čekal víc (zvlášť při kvalitě desktopové verze). Výchozí webový prohlížeč má sice tu a tam své limity (viz podpora různých technologií), zde se ale dá krásně použít např. Firefox. Ten mě naopak velmi příjemně překvapil – je rychlý, nepadá a umí stránky uložit do PDF. Vážně uvažuji o tom, že ho začnu používat jako hlavní prohlížeč.

Firefox

Mobilní verze Firefoxu

Na začátku jsem zmínil plánovanou četbu elektronických verzí některých periodik, konkrétně něco z oblasti Hospodářských novin a Respektu. Oba tituly vydává vydavatelství Economia a jsou tak zpřístupněny přes aplikaci Chytrý tisk. Opomineme-li nutnost registrace jak u vydavatelství, tak u platebního systému (byť s velkým vzdychem), pak aplikace samotná (se vzhledem knihovny s jednotlivými čísly na novin na policích) přináší při čtení požitek asi takový, jako byste četli totéž na tabletu v PDF. Vzhled je totiž vůči vytisknuté novinové verzi 1:1. To je trochu škoda, přizpůsobení obsahu na míru tabletu by snad nemuselo být zvlášť složité, ale rozumím (ač neschvaluji), že takhle to bude pro vydavatele jednodušší. Celý výtisk je pak sice levnější, ale i tak je můj celkový dojem rozpačitý. Čistý text s jednoduchým strukturováním by mi paradoxně asi vyhovoval mnohem více.

Závěr

…bude stručný :-) Podle předchozích odstavců jste jistě poznali, že jsem dostal to, co jsem očekával, a že po týdnu používání jsem spokojený. Tablet je tak pro mě vítaným doplňkem, ale nikoliv náhradou PC. Tolik vlastně i k mému názoru na tzv. post PC éru, kteréžto spojení se (bohužel) kvůli způsobu používání v některých médiích zvolna stává podobným jevem jako HTML5, cloud a web 2.0 v jiném kontextu. O tom však tento příspěvek nebyl. V budoucnu doufám přidám i něco dalšího ze svých zkušeností s tabletem, co by mohlo snad být užitečné pro jiné. A co vy? Jaké jsou Vaše zkušenosti a postřehy na tomto poli?

[poll id=„9“]

Sdílet