Hlavní navigace

Návod: jak si teď hned vyzkoušet WebM video

10. 10. 2011 11:35 (aktualizováno) Petr Krčmář

Nový webový video formát WebM není jen hudba budoucnosti, teď hned si ho můžete vyzkoušet na YouTube. Na co ještě čekáte?

Google přišel zřejmě s internetovou video revolucí. Svůj formát VP8 proměnil ve WebM. Tento formát zřejmě nahradí Flash video na webu a konečně bude tag <video> v HTML5 použitelný. Pokud o tomhle nic nevíte, doporučuji nejprve přečíst článek Google otevřel svůj video formát: Flashi zvoní hrana. Tam najdete všechny informace i souvislosti.

A teď dobrá zpráva: teď hned si to můžete vyzkoušet. Stačí si nainstalovat některý z testovacích prohlížečů a pustit si video v novém formátu přímo na YouTube. Google už totiž začal videa ve vysokém rozlišení převádět. Jdeme na to!

Nejdřív tedy některou z vývojových verzí prohlížečů: Firefox, Chromium nebo Opera. Pro Windows už je k dispozici i VLC obsahující nový kodek. Nám ale bude stačit jeden z prohlížečů.

Já jsem sáhl po Opeře, protože ji mám v počítači jako testovací prohlížeč. Kdyby se něco s testovací verzí rozbilo (třeba profil), nebolelo by mě to. Operu stačí stáhnout, rozbalit a pustit.

YouTube automaticky převádí videa v rozlišení 720p nebo vyšším také do WebM. Zatím ale nejsou převedena všechna! Navštivte tedy v nově nainstalovaném prohlížeči YouTube HTML5 a aktivujte si kliknutím HTML5 verzi.

Pak dejte vyhledat nějaká videa. Nejlepší je asi zadat „trailer“, ty jsou totiž obvykle ve slušné kvalitě a vysokém rozlišení. Pokud chcete vyfiltrovat jen výsledky ve WebM, přidejte za vyhledávací URL &webm=1 a znovu odešlete. Výsledné hotové URL:

http://www.youtube.com/re­sults?search_query=trailer&aq=f&web­m=1

Tady si vyberte video a hrajte. Já jsem si vybral trailer na nový český film Kuky se vrací. Ten hraje výborně:

V Opeře jsem si pro jistotu předem vypnul Flash, abych měl jistotu, že to hraje přímo prohlížeč. Musím uznat, že se to chová výborně. Subjektivně je video ve velmi dobré kvalitě, je možné jej pouštět, zastavovat a normálně přetáčet. Stejně tak je možné si v pravém spodním rohu video roztáhnout. Zatím ale nefunguje zobrazení na celou obrazovku, což je ale známý problém. Že je video ve WebM, vidíte ve spodní liště přehrávače, kde je to hezky napsáno. Tak si to užijte!

(Zdroj: ghacks.net)

Sdílet