Hlavní navigace

MirrorMask - film, který asi neznáte

3. 10. 2008 20:23 (aktualizováno) Martin Hassman

Můj poslední objev MirrorMask (Maska zrcadla, 2005) je další film z pera Neil Gaimana. Se scénářem mu pomáhal Dave McKean, který film zároveň režíroval.

Film o Helence z cirkusu, která ráda kreslí, se odehrává v současnosti, ale jak už je u Gaimana zvykem, příběh není omezován pravidly tohoto světa a většina děje se ostatně v našem světě ani neodehrává. Mám problém film žánrově zařadit, tady už nestačí pro Gaimana klasická škatulka urban fantasy, na to je příběh příliš snový. Nejvíce mě připomíná Alenku v říši divů. (Ostatně, kolik děl od Gaimana ji nějakým způsobem nepřipomíná?)

Ze všech filmových děl napsaných podle Gaimanovy předlohy, je MirrorMask film nejbarevnější a nejsnovější. A tak se ustavičně setkáváme s postavami, kterou jsou snovou podobou našeho světa, např. s koni, kteří jsou napůl ptáci (ale rozhodně neočekávejte Pegasa, ten totiž neměl zobák!) nebo s lidmi nosícími papírovou masku místo obličeje. Jejich dokonalé provedení je důležitou součástí filmu, což Gaimanovi fanoušci jistě ocení. Není náhodou, že režisér McKean je původem malíř.

Ti, kdo Gaimana neznají, mohou být zklamáni, pokud očekávají nabušený příběh a nabité scény. Film příběh pochopitelně má a velmi pěkný, jen občas ustupuje onomu snovému fantastičnu, který se film snaží vyjádřit. Pokud ve scéně s chytáním knih poletujících knihovnou pomocí síťky na motýly čekáte nějakou akční honičku, místo abyste se bavili samotným nápadem, pak budete mít s filmem problém. Ovšem v opačném případě se budete k filmu vracet znovu a znovu.

Film můžete na DVD sehnat i u nás.

Více o filmu MirrorMask napsal Petr Siska.

A pro zájemce několik videí:

Trailer

Scéna s proměnou na černou princeznu

Scéna v knihovně

několik dalších.

Sdílet