Hlavní navigace

Jaká byla Ostrava on Rails

26. 1. 2008 23:23 (aktualizováno) Martin Hassman

Včera skončila konference Ostrava on Rails, první akce v Čechách zabývající se nadějným frameworkem Ruby on Rails. O konferenci už napsali Misha (první den, druhý den) a Jan Kubr včetně přehledu témat (se zápiskem se přidal i David Majda, kterého na RoR zjevně nejvíce zaujalo, že nebude muset tolik pracovat). Nebudu tedy opakovat vše a raději zmíním jen několik postřehů.

Zahraniční účast

Překvapilo mě, kolik se konference účastnilo zahraničních hostů. V páteční (placené) části, která byla v angličtině, jich v publiku byla alespoň čtvrtina. Mezi přednášejícími byl i Jamis Buck37 signals (společnosti, která Railsy vytvořila).

Všude samá jablka

Souvisí to mj. s vysokou zahraniční účastí, opravdu mě překvapilo, kolik návštěvníků mělo Macbook. Pokud snad počet Maců nepřečíslil počet jiných notebooků, tak počty byly alespoň vyrovnané. Začínal jsem si zvykat, že na podobných konferencích jsem s Macem prakticky jediný, takže konečně velmi příjemná změna. Zajímá mě, jak rychle se tenhle trend u nás ujme, odhadoval bych tak dva roky.

<offtopic>Kdo si chce nebo má čas s počítačem trochu hrát, ten už dávno používá Linux, kdo ten čas nemá, jede na Macu a zoufalce pak poznáte podle loga Windows Vista 8-)</offtopic>

Capistrano

První přednáška byla o Capistrano. Přiznávám, slyšel jsem o něm poprvé. Jedná se o zajímavý nástroj pro vývojáře i správce serverů. Jednoduše řečeno slouží pro psaní úloh prováděných na vzdáleném stroji (resp. na sadě vzdálených strojů). Skriptovacím jazykem je … kdo jiný než Ruby 8-) Hlavní snahou je vnést trochu jednoduchosti a řádu do chaosu řady nekonzistentních skriptů, které vývojáři a správci pro své potřeby tvoří. Předváděné ukázky řešení byly velmi zajímavé a myslím, že mezi Rubysty to bude brzy jeden z nejpoužívanějších nástrojů.

Ruby on Rails vs. ostatní

Během konference jsme shlédli nedávno publikovaná videa parodující reklamy Mac vs. PC. Představte si, co se stane, když vedle sebe do reklamního spotu postavíte Ruby on Rails a Javu.

This is alternative content.

A co pro změnu Ruby on Rails vs. PHP?

This is alternative content.

A nebo pro velký úspěch ještě jednou PHP, tentokrát se špagetovým kódem.

This is alternative content.

Už jste někdy svojí PHP aplikaci přepisovali pro jinou databázi? Co myslíte, kolik času by vám tatáž změna zabrala v RoR?

This is alternative content.

A co budoucnost? A co hosting?

Na konferenci byl představen RailsHosting.cz, který se snaží zaplnit stále existující díru na našem trhu. Zajímavostí je, že na něm můžete na zkoušku hostovat své Rails aplikace dva měsíce zadarmo. Pokud někdo chtěl Railsy vyzkoušet a chyběl mu hosting, má možnost.

Věřím, že řada nadšenců si ho hned po příjezdu z konference půjde vyzkoušet. David Majda, se kterým jsem na konferenci byl, tak již učinil a dnes dopoledne na něj zkušebně deploynul první aplikaci.

A co budoucnost? A co komunita?

Konferenci se podařilo rozvířit chladné vody a během posledních dní začalo přibývat článků na téma RoR. Vznikl například blog Karmi is on Rails zaměřený právě na RoR, Martin Michálek napsal Ruby on Rails: pochybnosti opatrného vedoucího projektů a vzniklo Rails fórum.

Jestli to dobře vidím, tak tento rok bude rokem, kdy si Češi konečně všimli Ruby on Rails.

Na závěr bych rád poděkoval organizátorům Ostrava on Rails. Byla to přínosná akce, díky.

Zajímáte se o RoR?

Sdílet