Hlavní navigace

Priority běžného uživatele

27. 6. 2011 8:00 Svatopluk Vít

Stýkám se samozřejmě s poměrně širokou skupinou uživatelů počítačů, jejichž nároky a znalosti vůbec nespočívají v tom, zda používat nějaký konkrétní operační systém či ne. Jsou hodně orientovaní na aplikace. A že je to orientace někdy až ďábelská…

Naprosto konkrétní příklad. Žena, v mladším důchodovém věku. Čerstvá důchodkyně, která na své pracovní pozici používala počítač s Windows a k tomu SAP. Doma má poněkud postarší notebook Dell Latitude D 610. Notebooku je asi 8 let, ale plně postačuje účelu,e kterému je využíván. Již před několika lety jsem na něj nainstaloval Mandrivu. Ta tam sloužila naprosto perfektně. Počítač se připojuje na internet, čte se v něm pošta a hraje několik her s vnučkou.

Za tu dobu vznikl jeden problém – jak přehrávat MP3 soubory? Stáhnete z internetu Winamp a nainstalujete. Ten samozřejmě nefunguje. Takže tam šel po poradě se mnou Audacious s Winamp skinem. A to je vše. Vše funguje bez nějakých zádrhelů a dotazů. Pokusy o vysvětlení tématu „Balíčkovací systém a instalace programů“ jsem vzdal, jsem po ruce a udělám to sám.

Před měsícem si začala dotyčná stěžovat na odpojování/připojování notebooku k domáci Wi-Fi. Došli jsme k závěru, že to může být ovladačem Wi-Fi karty o kterém jsem věděl, že občas nefungoval jak měl. Aktualizace to vyřešila. Chtěl jsem systém zároveň trochu „vylepšit“ a protože jediné DVD, které jsem měl v ruce byla Mageia, upgradoval jsem na Mageiu. Jen abych měl jistotu, že to bude fungovat dobře. Nechtěl jsem riskovat aktualizaci ze sítě.

Počítač jsem předal zpět a připomínky jsem si vyslechl až asi o 14 dní později. Slovy uživatelky se počítač používá dobře, je to rychlé, ale je tam jedna podstatná vada. Přejdu do přímé řeči :

„Ten počítač po kontrole funguje moc dobře. Všechno si otevřu v tom wordu a excelu, i ten nový winamp mi funguje. Ale je to nějaké divné.“

„A co jako? Co nefunguje tak, jak fungovalo dříve?“

„Když já nevím, je to jen pocit. Víš, já hraju ten Freecell a teď se o nedá hrát. Ty karty co mi to tam nabízí, jsou nějaké divné.“

„Jak divné? Nefunguje to, nejde je vybrat nebo si ta hra dělá co chce?“

„Ne, jen ty karty vypadají nějak jinak, tedy jejich čelní strana. Já to hraju dost a zvykla sem si na to, a teď to nemůžu používat tak jak, bych chtěla. Zbytek je bez problémů, ale tohle mě vážně nejde do hlavy.“

A pak jsem to pochopil. Nikdy jsem ten Freecell nehrál, ale po spuštění jsem zjistil, že má možnost měnit vzhled karet. Takže jsme si sedli a za 2 minuty byla naprostá spokojenost, protože jsem tam nastavil ty karty tak, jak byly předtím. Použil jsem prostě jiný (rozuměj správný) vzhled karet.

To, že je tam LibreOffice místo OpenOffice, že je tam Mageia místo Mandrivy a že je tam Firefox 4.0 místo 3.6.x v podstatě vůbec není žádný problém. Tohle vůbec nevadí. Jen ten Freecel je nějakej divnej.

Už poněkolikáté jsem dostal těžký zásah na solar od běžného uživatele. Jeho priority jsou totiž mimo mé IT chápaní světa.  Jeden by řekl, že jej může rozhodit totální změna systému, ale není tomu tak. Pokud má jemu známé aplikace, které prostě začnou vypadat a chovat se jinak, je tu problém. My ajťáci se přizpůsobíme bez keců. Ale uživatelova jistota byla silně narušena, i když se může zdát, že prkotinou. A je to tak asi správně. Není totiž důležité, jaký systém používáš. Důležité jsou aplikace. Před lety jsem si myslel, že je to nemožné, teď jsem již poněkolikáté svědkem toho, že to tak je. Lidé začali brát počítač jako běžnou elektroniku a aplikace jako bránu k tomu, dělat s ním nějaké úlohy – napsat mail, napsat dopis či otevřít obrázek z foťáku. Pro tyto účely nepotřebují primárně Windows, Linux či MacOs. Potřebují počítač s Firefoxem a Thunderbirdem. A když tam bude Picasa, taky dobrý.

Sdílet