Hlavní navigace

A co se dá tak najít při úklidu

2. 9. 2012 19:18 Svatopluk Vít

Momentálně jsem na dva týdny slaměný vdovec, mám čas na trochu jiné věci než za běžného provozu domácnosti. Začal jsem prohrabávat různé své IT zásoby tj. neskutečné množství nabíječek, kabelů, nářadí, disků, paměťových karet či CD/DVD. A mezi tím vším jsem objevil svůj dávno zapomenutý poklad…

V roce 1993 jsem „pracovně“ pobýval půl roku v Praze (po maturitě, respektive jsem dělal brigádu a čekal na povolávací rozkaz) a byl jsem tu sám.  Jako „geek“ a hračička jsem zakoupil bazarový Nintendo GameBoy. Chodil jsem totiž na Karlovo náměstí do Václavské pasáže, kde byl bazar elektroniky. A tak jsem tam objevil GameBoye. Měl jsem pak ještě jednoho bazarového a ten se mnou vydržel celou vojnu. Nicméně pak jsem se přestěhoval zpět do Karviné a nechal GB ve skříni. Při stěhování se poškodil a já ho nechal být.

Přišel rok 1999 a já se opět přestěhoval zpět do Prahy (a to jsem nevěděl, že už nastálo) a opět jsem žil sám. Abych se nenudil, zakoupil jsem si – GameBoye. Zůstaly mi nějaké hry a tak jsem je chtěl využít. Chodil jsem i do toho výše jmenovaného bazaru. Nicméně v té době už to byl model nazvaný Game Boy Pocket. A právě tenhle kousek z roku 1999 na mne vypadl z krabice..

Mám na něj speciální pouzdro a v něm několik kapes na cartridge s hrami. Vytáhnul jsem GB, strčil do něj catridge s Tetrisem, vložil dvě AAA baterky a spustil ho. Ani nepípnul. Popadnul jsem do ruky šroubovák, rozmontoval jej, profouknul prach a zašrouboval. A on jede! Třináct let stará hračka a pořád je v dobré kondici. Vytáhnul jsem svou kolekci cartridgí a začal vzpomínat.

Game & Watch Gallery 2

Tahle hra je vlastně 6 her v jedné. Jsou to naprosté herní klasiky od Nintenda známé z „jednoúčelových“ konzolí anóbrž automatů (jak jsme tomu říkali). A vlastně i oblíbené sovětské digihry jsou v mnohém jen kopie těch od Nintenda. Začíná to hrou Parachute (zde najdete flash předělávku), což je chytání výsadkářů do malé loďky , pokračuje to hrou Helmet (přebíháte z domu do domu po padajícím nářadím) a následuje hra Chef (kuchař smaží palačinky a a nahazuje si je). Čtvrtou hrou je Vermin (hlídání pozemku před krtky), pátou Donkey Kong (záchrana dívky ze spáru zlého opičáka) a šestou Ball (žonglování). Cartridge si ukládá rekordy a i po mnoha letech tam jsou stále uloženy.

Street Fighter II

Klasika bojových her. Tato verze je odlišná od všech dalších platform v tom, že na výběr máte o 3 hrdiny méně. Jinak je grafika celkem dobrá a vůbec to není nuda.

Tetris

Tato hra byla dodávána přímo s Gameboyem. V mnoha ohledech je hraní tetrisu na GB rychlejší  pohodlnější než na chytrém telefonu.

F1 Race

Nemá to licenci FIA, pouze arkádový styl a fyzikální model auta je příšerný. Ale dokáže vás to vtáhnout do hry na hodně dlouho. Pořád vás baví být lepší a lepší.


Vůbec mne celkem fascinuje, jak i po letech dokáže GameBoy vtáhnout do hraní. Když někomu řeknete, že vás „přitáhnul“ černobílý strojek s osmibitovým procesorem a displejem s rozlišením 160 × 144 pixelů, asi si bude klepat na čelo. Ale zkuste si to a uvidíte sami. Já jsem to teď zažil. Zjistil jsem taky, že ta nálada, kterou jsem měl dříve, když jsem hrál, je nachlup stejná jako před lety. I když existují dokonalejší stroje (vždyť se stačí podívat na chytré telefony), ale tohle má nějakou atmosféru…

 

Sdílet