Hlavní navigace

Odinstalační program, který neodinstalovává

26. 9. 2011 8:16 Svatopluk Vít

V rámci firemního prostředí používáme jeden specializovaný program. Došlo na to, že jej bylo nutné nahradit novější verzí. Obnáší to samo sebou odinstalaci původní verze a nainstalování verze nové. Musel jsem se však celkem hlasitě smát. Přišly mi instrukce, jak novou verzi nainstalovat.

Firemní prostředí běhá na Windows, takže pro ty, kteří jej neznají nebo nepoužívají jen drobné shrnutí :

– programy se instalují pomocí speciálního spouštěcího programu. Ten provede veškerá nastavení do složek a případně systémových registrů a vytvoří zástupce na ploše a nabídce programů

– po následném restartu počítače je drtivá většina aplikací schopná pracovat

– odinstalace probíhá podobně, jen se aplikuje „opačný“ postup

Pomiňme fakt, že tato konkrétní aplikace není schopná přímo pracovat, pokud nemá uživatel práva správce (to sem nepatří). Jako instrukce pro instalaci programu jsem obdržel toto Readme :

  1. Go to start, settings, control panel, add/remove programs. Uninstall application.
  2. Once uninstalled, go to the location ‘C:\Program Files\AppName\’ and remove the Appsubfolder and the Shared Components folders, if they are still there.
  3. Go to the location ‘C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Application Data\AppName\’ and delete the ‘Appname’ folder.
  4. Go to ‘My Documents’ and delete the ‘Appname’ folder.
  5. Go to the location ‘C:\Program Files\Appname’ and delete the ‘AppnameSubfolder2’ folder.
  6. Empty your Recycle Bin.
  7. Go to start, run and type REGEDIT and click ok.
  8. Once the ‘Registry Editor’ is open, click on the plus sign in front of HKEY_LOCAL_MACHINE  SOFTWARE → APPNAME. If there are folders called AppnameSubfolder2/Application builder/Appname, or Appname Connectivity Administrator, delete them.
  9. In the ‘Registry Editor’, go to HKEY_CURRENT_USER-->Software→ VB and VBA Program Settings and delete this entire registry key (VB and VBA Program Settings).
  10. Close the registry and reboot the PC.
  11. Then run the setup for the Standalone version of the application.

Po tomhle všem – dokáže mi někdo vysvětlit, co vlastně dělá odinstalační program, když to za něj dělám všechno já? Nejedná se o nějakou malou firmičku, která si dělá programy jen tak na koleně. Jejím zdrojem obživy není software, ten je jen nástrojem pro využívání dalších produktů firmy.

Sdílet