Hlavní navigace

Poňoukáme začátečníky?

28. 4. 2008 14:25 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Jeden z Murphyho „novinářských“ zákonů říká, že končí-li novinový titulek otazníkem, odpověď zní ne. V souvislosti s jedním článkem, který vyšel na konkurenčním „skoro win-only“ portále se však zdá, že tento zákon nemusí vždy platit.

Konkrétně mluvím o serveru zive.cz a jeho článku o knize Ivana Bíbra, zaměřené na Mandrivu 2008. Jedná se o dobře napsanou recenzi knihy a v podstatě tento autor článek napsal poutavě, že se i začátečníci začnou ptát, jestli na tom Linuxu něco není (no dobře, moc podrobné to není, spíše technické, ale něco na tom je).

Ještě zajímavější jsou však diskuzní příspěvky lidí pod článkem. V podstatě tam nikdo ani moc nekřičí věty typu „co nám sem cpete nějaký pošahaný linux, my máme Windows a je nám s nimi dobře“. Na pár položených dotazů se tam tazatelé dočkali i slušné odpovědi. Nikde jsem si ani nepřečetl zprávy o tom, jak to jde s úrovní portálu ke dnu, když musí psát o Linuxu. Jinými slovy se asi potvrdilo pravidlo o tom, že začátečníkovi je v podstatě jedno, jaký systém používá. Pokud nenarazí na problém ve využití (naprosto konkrétní hra, naprosto konkrétní program), systém není podstatný. Ono poňoukání tak vlastně má význam pro některé uživatele, kteří chtějí na počítači pracovat a chtějí při tom ušetřit za licenci Windows. Z článku vyplývá, že to lze a že to nemusí být takový problém. Chcete-li k tučňákovi přitáhnout další uživatele, pojďte smysluplně diskutovat a dokažte, že ne všichni jsou radikálové.

V mysli mi však hlodá červíček pochybností, co by se stalo, kdyby na root.cz vyšla podobná recenze na některý MS operační systém. Jenže tady nejsou začátečníci (alespoň ve větší míře), takže by to bylo hodně velké divadlo…

Sdílet