Hlavní navigace

Možná je to tady

13. 2. 2009 9:09 (aktualizováno) Svatopluk Vít

„Systém už mám a teď si ještě nainstaluju Pidgin, aby mí zákazníci nepřišli o kontakt na mne. Někdo jim tu podporu přece musí poskytovat.“

Pokud se v této větě poznáváte, zbystřete. Svědčí to o tom, že víte něco o ICQ a že nepoužíváte originálního ICQ klienta (a navíc ještě pro firemní komunikaci se zákazníky). Pokud se v dané problematice neorientujte tak vězte, že licence pro používání ICQ je v jistých ohledech docela svazující a nekompromisní. Síť ICQ nelze používat pro komerční účely (což komunikace se zákazníky určitě je), nesmíte ji využívat z jiného než oficiálního klienta (a oficiální klient pro Linux neexistuje), nesmíte blokovat reklamu, kterou oficiální klient zobrazuje. V tuto chvíli existuje spousta alternativních klientů, které můžete využít, reklamu nevidíte.

Jak jsem si dnes přečetl nejprve na Lupě, a později v blogu Jana Pinkase, začíná provozovatel sítě blokovat alternativní klienty. Zatím to dělal nepřímo „neplánovanými“ změnami protokolu, které však alternativci rychle implementovali a po několika dnech vše fungovalo jak mělo. Možná mávnete rukou nad tím, že je to zatím jen v bývalých státech Sovětského svazu, ale může to být jen tzv. pilotní projekt před celosvětovým nasazením. Vše momentálně závisí na tom, jak dopadne ruská mise. Pokud se osvědčí, myslím si, že v době krize, je každý dolar k dobru znát (a z alternativních klientů prostě dolary nepřitečou), bude nasazení celosvětové.

Jste-li IT guru a máte-li ve svém portfoliu kamarádů – počítačových neználků, osoby, které ICQ používají, veďte v patrnosti, že se klidně za nějakou dobu může stát, že jejich používání ICQ sítě brzy násilně skončí a bez náhrady. Podle popisu Jana Pinkase totiž tentokrát nejde jen o momentálně nedostupnou komunikaci, jsou podnikány záměrné kroky ze strany AOL a uživatelé se snaží, seč mohou a výsledek není žádný. Začíná jim docházet trpělivost. Pokud se nechtějí ICQ vzdát, mají v Microsoft Windows možnost začít používat oficiálního klienta. Se vší reklamou a nabubřelostí tohoto programu (a spousta jich to udělá). V Linuxu už možnost volby nemají. Oficiální klient neexistuje. Pokud nepočítáme ICQ2Go (flash verze) nebo různé zastaralé verze klientů od AOL.

Každopádně to neznamená, že zítra přestanou alternativní klienti fungovat (kdoví, jestli kdy), pro spoustu z nás to však může být docela zajímavý podnět k diskuzi na téma, zda nezkusit obsáhleji informovat mezi laiky a nabízet jim alternativy v podobě jiných sítí (asi se sluší začít s Jabberem). Když máme dnes ten pátek třináctého a všude zuří ta ekonomická krize…

Sdílet