Hlavní navigace

Kdy začneme brát vážně licence?

23. 4. 2008 12:51 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Na základě čerstvé zkušenosti, kterou jsem získal, bych si chtěl postesknout nad tím, že to, co je míněno dobře, se nakonec může celkem snadno obrátit proti vám. Konkrétně se chci pozastavit nad tím, že spousta lidí nechce akceptovat fakt, že dělají něco špatného v souvislosti s licencemi. Na řadu pak nepřichází nejen právo, ale i jakási morálka.

Vše se točí kolem autorských práv a práv uživatele svobodně využívat to, k čemu dostal svolení. Pochopíte to hned v dalším textu. Teď se vtělím do uživatele, který je běžným uživatelem jakéhokoliv systému a umí jej ovládat na běžné úrovni, tj. zvládá základní úkony jako je práce s internetem nebo kancelářským balíkem.

Koupím si CD. Výrazem koupě jsem chtěl říci, že si od někoho koupím právo hudbu na CD umístěnou poslouchat. Všichni víme, jak je toto médium náchylné k poškození. Je jasné, že běžným používáním se médium nedá poškodit zase až tak rychle. Běžným používáním mám na mysli to, že médium vytáhnu z krabičky, vložím do CD přehrávače a po přehrání jej zase uložím zpět do obalu. Vím i z vlastní zkušenosti, že to nedělám vždy a tak se prostě může stát, že médium utrpí nějaký šrám. Proto by mělo být možné si ze zakoupeného média udělat kopii a používat tu kopii. Když se poškodí kopie, vytáhnu originál a vytvořím si další kopii. Protože je digitální, je vlastně stejná a od originálu ji nepoznáte. Je špatné, že se nám producenti snaží v tom zabránit a proto pro vytvoření kopie potřebujete různé fígle (jak kdy). V tuto chvíli je právo na vaší straně neboť tento nárok na kopii máte.

Jenže pak k tomu běžnému uživateli přijde kamarád a řekne, že to CD je dobré, jestli by mu ho nevypálil. Běžný uživatel sedne k PC a vytvoří kopii. Tu dá kamarádovi. A teď je zapotřebí říct to, co někteří lidé nechtějí slyšet a proti čemu se ohrazují. Z morálního hlediska došlo k porušení zákona, protože kamarád přišel zdarma (což původní tvůrce asi nechtěl) k hudbě bez souhlasu původního autora. Četl jsem už mraky různých diskuzí, kde se někdo snaží vysvětlovat, že vlastně k ničemu nedošlo, protože podle zákona toho a toho to může udělat pokud a bla bla bla. Problém je v tom, že plout na hraně různých zákonů a tvářit se, že je vše OK, je typická vlastnost některých lidí. Já si myslím, že se to nedělá a že je to špatně.

Obdobné je to i se stahováním. Koupím si CD, zkopíruji jej a hudbu umístím na internet, třeba na FTP server. V tu chvíli jsem určitě porušil nějaký zákon (nevím přesně který, nevím který paragraf, nejsem právník, ale určitě se shodneme na tom, že to porušení je). Pak se můj kamarád na ten FTP server připojí a hudbu si stáhne. V tu chvíli opět z morálního pohledu porušil zákon. Strašně mi vadí to, že se prostě vyrojí spousta názorů, že stahovat je legální. Ano stahovat je legální (dle zákona), ale nikdo nemůže být tak cynický, aby řekl, že k ničemu nedošlo. Pojďme to říkat všem začátečníkům – je to sice legální, ne ovšem morální. K čemu došlo? Došlo k tomu, že jsem si stáhnul něco, k použití čehož mi autor původních práv nedal svolení.

Obdobně je to i s ICQ licencí. Má spoustu zádrhelů. Je tady jeden velký rozdíl – licence není právo, proto nehrozí nějaké zásadní tresty. Proč se však všichni vykrucují, když dojde na alternativní ICQ klienty? Že to licence zakazuje? No a co? Že se můžete lidí pořád dokola ptát na to jestli jim nevadí tento a tento konkrétní bod licence a že vám odpovědí, že vadí? No a co? Proč, když na to člověk upozorní, je hned obviňován z FUD? Jak můžu používat něco za podmínek, které se mi nelíbí? A proč argumentuju tím, že to nikomu nevadí a funguje to, tak proč se vzrušovat? Proč nemáme, jako uživatelé, tolik hrdosti a neřekneme, že za daných podmínek nám daný program nestojí za to? Proč se odkazujeme na chabé důvody (dělají to všichni, tak co?) a vlastně se tak uvádíme do stavu, že je vše OK? Není to OK! K tomu by se mohlo hodit přísloví o tisíckrát opakované lži, která se nakonec stane pravdou, ale protiargumentem je to, že se o lež nejedná. Každý by měl mít tolik soudnosti, aby si to připustil. Pokud budeme hromadně něco ignorovat, určitě k nějakým změnám dojde.

Vezměte si například boom levných DVD. Napadlo vás před třemi roky, že si budete moci koupit legální DVD v ceně kolem 50 korun? Denně například chodím kolem trafiky, která se specializuje jen a pouze na prodej tiskovin s přikládanými DVD. Začíná se naplňovat idea toho, že je lepší prodat 20 000 DVD za 50 Kč, než 500 za 700 Kč. Myslíte si, že to bylo jen tak z rozmaru? Někdo si to totiž (už konečně) spočítal a běžný zákazník na tom jen vydělá.

Může se zdát, že to všechno hodně dramatizuji, ale nic jiného už nepomáhá. Dosti často se stýkám s lidmi, kteří prostě v počítačích nejsou příliš kovaní. A už mne opravdu nebaví stále dokola odpovídat na dotazy typu, koupil jsem si PC, jsou tam Windows, ale nemám tam Excel ani Word. S tím počítačem se nedá pracovat. Dá se to tam nějak doinstalovat? Má odpověď je jasná – dá, ale bude to stát nějaké peníze. Druhá strana se diví, protože Pepa, co to instaloval kamarádovi to tam dal a nestálo to nic. Když nahodíte něco o Linuxu, obvykle to končí tím, že Linux ne, protože je to na nic a Word a Excel je stejně nejlepší. Pak bývám za hlupáka, že ani neumím „sehnat“ Word a Excel. Je to hluboce zakořeněné a dosti těžko se s tím bojuje. Pak jsou nějaké malichernosti v podobě licence pro ICQ opravdu banalitou.

Spousta lidí mi vykládalo, jak se po českých hospodách diskutovalo o počítačích, když začal Microsoft zobrazovat informace o nelegálních instalacích. Všichni se ptali, jak to obejít, protože je to otravné. Jaký program na to stáhnout, aby to zmizelo. Všichni zapomněli na v té chvíli jedinou a nejlepší možnost – složit pár stokorun, a jít si koupit legální verzi Windows (byť OEM). Proč? Proč stále vymýšlíme jak vyřešit následek a nechceme řešit příčinu? Proč mají běžní uživatelé takto pokroucenou logiku (když nechci platit, co třeba Linux)? Protože to tak dělají všichni (dobře, tak ti, které znají)…

Znám i absurdní historku. Policie zatkla člověka, který přes různé inzertní noviny nabízel CD s pirátskými verzemi programů. Jako důkazní materiál zabavila i počítač a v něm databázi všech „odběratelů“. Policie si postupně začala zvát všechny na výslechy. Jedním z postižených byl i známý, shodou okolností také pracující u policie. Později líčil průběh výslechu.

Vyšetřovatel : Víme, že jste si u pana X objednal dvě CD s hrami.
Vypovídající : Ano, je to pravda.
Vyšetřovatel : Vám nepřišla podezřelá cena za tento software? Dvě hry za 300 Kč?
Vypovídající : Ne, pan X říkal, že jsou to originály a že se jich zbavuje, neboť rozprodává sbírku.
Vyšetřovatel : Co jste s hrami dělal, když vám od pana X přišly?
Vypovídající : Přišel mi balíček na dobírku a ten jsem přebral. Když jsem jej rozbalil, zjistil jsem, že uvnitř jsou dvě vypálená CD. Ihned jsem je vzal a vyhodil do koše. Nemůžu přece používat nelegální software.
Vyšetřovatel : To myslíte vážně?
Vypovídající : Jistě, co byste dělal vy?
Vyšetřovatel : Proč jste to na policii nehlásil?
Vypovídající : Byla to malá částka, která mi nestojí za to, abych se s někým někde zabýval.

V protokolu je zapsáno, co je zapsáno, že je realita ve skutečnosti jiná je asi jasné. Proč má i člověk, který má nad zákony dohlížet, zapotřebí zaplétat se? Protože to dělají všichni a nepřijde na tom nikomu nic zvláštního. Nechci tady totální policejní stát, ale také chci, aby bylo obecné povědomí o tom, že to není správné a že to NENÍ normální.

Stejně jako není normální kopírování her, programů a hudby, tak také je stejně nenormální používat ICQ v rozporu s jeho licencí. To, že to tak dělají všichni a nikdo to nekontroluje, je jiná věc. Hlasitě chci křičet, používáš ICQ v Linuxu? A používáš k tomu ICQ2GO? Ne? Že používáš Mirandu nebo Kopete? Že jsi žádnou licenci nečetl? Tvůj problém, pokud ICQ používáš, znamená to, že s licencí souhlasíš. Jinak porušuješ licenci pro používání ICQ a to není správné. Je podružné, že nenásledují žádné sankce, ale je to tak a nelze to uhrát do autu, že se vlastně nic neděje. O to mi jde. Pokud tohle někdo nazývá FUD, nemá pravdu.

Sdílet