Hlavní navigace

Brouzdejte z kanape

10. 9. 2009 13:11 (aktualizováno) Svatopluk Vít

I zde jsem již několikrát zmiňoval, že vlastním herní konzoli Nintendo Wii. Včera 1.9.2009 mi pánové z Ninetnda připravili malé, ale milé překvapení. A zdůvodnili to tím, že by mne rádi upoutali na kanape.

Své Wii mám pomocí Wi-Fi připojeno na internet. Stahuji tak aktualizace, prohlížím reklamní kanál od Ninetnda atd. Ale neměl jsem potřebu brouzdat na internetu. Včera mne k otmu přnutili. Abyste byli v obraze. V řeči Wii je internet dostupný pomocí tzv. Internet kanálu. jde v podstatě o internetový prohlížeč.

Důvod, proč jsem jej nepoužíval a neměl byl ten, že nebylo možné jej mít zdarma a na brouzdání mám přece počítač. Vlastně to není zase až tak úplně pravda. Opera představila prohlížeč pro Wii už v dubnu 2007 a do konce června 2007 bylo možno ji získat zdarma. Od 1.července 2007 se dala získat také, ale stálo to 500 Wii bodů (speciální platidlo, 2000 bodů je za cca 25 USD, Opera tedy vyšla na něco více než 100 Kč dle kurzu). A na to abych to testoval a zjistil, že je to k ničemu, jsem nechtěl podstupovat proceduru nákupu.

Jenže včera mi na Wii dorazila zpráva od Nintenda. Píše se v ní něco o tom, že mi posílají dobrou zprávu a že se rozhodli, že naučí uživatele brouzdat z kanape. Podpořili to tím, že je Opera na Wii opět zdarma ke stažení. Stačí kliknout a Opera se nainstaluje  Pokud jste však operu koupili, nabízí Nintendo kompenzaci v podobě možnosti stažená jedné hry do Virtual Console zdarma v hodnotě 500 Wii bodů. Dostupné to bude v říjnu.

Takže když už tam tu Operu mám, tak jsem ji trochu testnul. Ve zprávě psali něco o tom, že vylepšili Flash plugin, takže funguje na více stránkách. Zde jsou mé postřehy :

– stránky se načítají docela rychle

– k dispozici je opravdu jen základní funkčnost tj. zadání adresy pomocí virtuální klávesnice (vše se zadává pomocí Wii Remote), hledání pomocí Yahoo nebo Google (ale můžete zadat libovolný vyhleávač, zde mluvím o funkci integrované na tlačítko Search), popdora Oblíbených položek.

– je zde tlačítko Zpět

– pomocí tlačítek + a – zvětšujete nebo zmenšujete okno prohlížeče (je to plynulé), existuje zde i jednosloupcový pohled jako by z PDA vypadl

– když držíte tlačítko B, můžete pak pomocí záměrného kříže posouvat náhledové okno obrazovky po stránce (například v zobrazení 200% funguje i posun do strany, protože se vám logicky stránka na obrazovku nevejde)

– zásadní problém – Nintendo nedisponuje českým fontem, čtení česky psaných stránek je vlastně nepohodlné, místo písmenek s diakritikou se objevují pouze čtverečky. Používat se to dá, není to ale komfortní a svědčí to o tom, že „obsurkní“ jazyky (a vlastně i trhy) Nintendo opomíjí.

– zkoušel jsem i podporu Flashe, bez dalších komentářů YouTube funguje, RedTube ne…

Přiznám se, že mne Opera na Wii překvapila. Má to několik much (z pohledu českého uživatele) a věcí, které vycházejí z toho, že brouzdáte na konzoli nikoliv na počítači (rozlišení vs. jednosloupcový vzhled atd.) a nevím jak to bude s podporou nějakých dalších věcí, tolik času jsem tomu zase nevěnoval. Nicméně je to překvapivě dobře použitelné a z mého osobního pohledu možná lépe než na PDA (pomíjím českého uživatele). Takže pokud máte Wii, zkuste Internet Channel. Je to zdarma.

Sdílet