Hlavní navigace

Temný trh (minirecenze)

7. 8. 2013 11:24 (aktualizováno) Nebezpečná kniha

Britský novinář Misha Glenny si po investigativní knize o mafii zvolil za téma kriminální stránku hackerství, především komunitu kolem podvodů s kreditními kartami, která se za poslední roky profesionalizovala, stala se mezinárodní a finančně velice výnosnou. Kdo by čekal technické pojednání, bude zklamán. Glenny se v téměř detektivkovém epickém žánru soustředí hlavně na klasické schéma policajt–zločinec v němž často převládá spíš snaha vyprávět a zprostředkovat dojmy či popsat charaktery protagonistů. Přes všechno zjednodušování, které čtenáře-geeky nejspíš odradí, je však kniha pozoruhodně zasvěcená, podložená pečlivými rešeršemi a 200 hodinami rozhovorů s aktéry z obou stran barikády nejen v Británii, ale i USA, kybernetickém Estonsku, Oděse i prokorumpovaném Turecku. Přitom nechybí sociální ani politický kontext.

Mert Ortaç, spolupracovník tureckého „kartáře“ Cha0.
Práskal, našli si ho, zmlátili a donutili vyfotit s touhle cedulí.

Hlavním předmětem analýzy jsou diskusní weby, na nichž „kartáři“ uzavírají své obchody – dnes již rozprášené stránky jako CarderPlanet nebo DarkMarket. Tak, jak se globalizuje zločin, spolupracují mezinárodně i policejní vyšetřovatelé, neboť velmi zřídka se trestný čin odehrává v zemi, kde sedí pachatelé. Toho Glenny využívá i k popisu rozdílnosti vyšetřovatelů evropských a amerických, kteří nemají daleko k provokaci a přímým zásahům do prostředí – například DarkMarket byl částečně provozován „agentem provokatérem“ FBI.

Přestože v síti této knihy uvízli spíše hackeři, kteří si nasadili „černý klobouk“ a dali se na dráhu zločinu, dochází Glenny k doměnce, že v pozadí mohou být často i tradiční mafiánské gangy propojené s politikou a dokonce i militantní organizace, které tímto způsobem získávají tučné financování.

Závěr věnuje Glenny úvaze nad povahou hackerů a v podstatě je obhajuje – potřebné znalosti lze snadno získat i v adolescentním věku, kdy „ještě nemají plně vyvinutý morální kompas“ a jejich tvrdou kriminalizaci považuje za velký omyl a mrhání intelektuálním potenciálem. „Slovo ‚hacker‘ je často chápáno pejorativně a vzbuzuje negativní asociace. Schopnost hackovat je však ve skutečnosti vzácným darem pro jednotlivce i společnost. Počítače a sítě nebudou nikdy v bezpečí, jestliže je nezabezpečí vyspělí hackeři.“

*

Misha Glenny: Temný trh. Kyberzloději, kyberpolicisté a vy. Dokořán a Argo, 2013. Z anglického originálu DarkMarket. CyberThieves, CyberCops and You přeložil Oldřich Klimánek.

Sdílet