Hlavní navigace

Prolux donutil Internet Info smazat diskusi

10. 10. 2011 11:24 (aktualizováno) Petr Krčmář

Naše vydavatelství Internet Info, s.r.o. prohrálo soudní spor týkající se internetových diskusí. Podle rozsudku je provozovatel zodpovědný za diskusi pod články.

V poslední době se opět mezi odbornou veřejností diskutuje o tom, jestli mají veřejné internetové diskuse vůbec smysl. Provozovatelé jsou obvykle spíše proti a argumentují velmi nízkou hodnotou informací v diskusích. Tvrdí, že většina příspěvků jsou jen anonymní výkřiky, které jsou naprosto nehodnotné.

Proti tomu většina diskutérů hlasitě prosazuje zachování diskusí a ohánějí se svobodou slova a volným přístupem k informacím. Nebudu teď rozebírat vlastní názor na věc, faktem ale je, že diskuse na většině serverů zůstávají a i když provozovatelé brblají, zatím většina z nich nesáhla po radikálním řešení a nezrušila je. To se ale možná brzy změní.

Dnes totiž došlo k docela zásadnímu rozsudku, který možná změní názor některých provozovatelů webových portálů. Na serveru Měšec.cz (náš sesterský server) před mnoha lety vyšel článek Chcete prodat byt: Sám, nebo s realitní kanceláří?jeho diskusi se objevily informace o nekalých praktikách realitní kanceláře Prolux.

Konkrétně jde o názory typu Společnost PROLUX lže jak svině. nebo Také jsem obětí bezcharakterní a lživé firmy Prolux. Firma se dožadovala jejich stažení, ale v rámci naší vnitrofiremní politiky a novinářské etiky jsme je poslali k čertu.

Problém není v samotném smazání takového příspěvku, jako spíš v tom, že se v případě vyhovění požadavku stavíte na stranu jednoho z diskutérů a potvrzujete jeho výpověď o nevině. Začnete se pak potýkat s požadavky typu: Tohle není pravda, smažte to a nechejte tam jen můj pravdivý příspěvek! Náš právník to vystihl velmi hezky: Pokud chce žalobce odstranit tvrzení, o nichž je přesvědčen, že jsou nepravdivá, je na něm, aby jejich nepravdivost prokázal. Kdyby provozovatelé serverů automaticky odstraňovali na každou výzvu cokoli, nic by na internetových stránkách nezbylo.

Firma Prolux se ale nezalekla a zažalovala vydavatelství Internet Info. Přestože by se zdálo, že je to nesmysl a firma není autorem textu, přesto to Prolux zkusil… a vyhrál. Soudce Jaromír Jirsa nakonec rozhodl, že server musí předmětné diskusní vlákno z internetu do jednoho měsíce odstranit, píše server Lidovky.cz.

Přestože české právo není precedenční, výsledek soudu může být poměrně nebezpečný a bude mít několik dopadů:

  • Firmy mohou začít ve velkém žalovat servery za diskuse pod články.
  • Servery se začnou zabývat diskusemi, hlídat je a pro jistotu promazávat.
  • Některé servery přikročí ke zrušení diskusí, aby neměly problémy.
  • Kdokoliv má možnost nechat o sobě odstranit nepříjemnou informaci, která ale může být v zásadě pravdivá.

Poslední bod je nejzásadnější. Soudce totiž ke všemu přiznává, že s Proluxem zřejmě není všechno v pořádku, ale namítá, že není pěkné o firmě mluvit takhle ošklivě na veřejnosti. Na druhou stranu soud zvažoval i to, že činnost žalující strany není nepodrobitelná veřejné diskusi, že ji opravdu kritizují i jiné zdroje a že je skutečně kontroverzní. O tom dokonce není sporu, řekl pan soudce Jirsa.

Výsledek je jasný: pokud o někom napíšete do diskuse pravdivý, ale nehezký komentář, může jednoduše zažalovat provozovatele a komentář nechat stáhnout. Nemusí přitom ani prokazovat jeho nepravdivost. Kde je potom ta svoboda, kterou tolik diskutéři chtějí? Navíc ať už s tím provozovatelé udělají cokoliv, nakonec sami ponesou soudní výlohy a diskutéři jim budou dál nadávat.

Sdílet