Hlavní navigace

Když CSS WG dveře katedrály otevřelo

24. 4. 2008 15:33 (aktualizováno) Martin Hassman

O komplikovaném vývoji CSS a problémech, kterým čelí pracovní skupina pro kaskádové styly u W3C, jsem nedávno psal na Lupě v článku Quo vadis, CSS?

Jako pokus o změnu k lepšímu vnímám včerejší rozhodnutí CSS WG. Pracovní skupina se částečně otevírá veřejnosti. Ono částečné otevření je založeno na tom, že všechny dosud interní diskuse vedené v nepřístupném mailing listu se budou odehrávat v mailing listu veřejném. Ten může kdokoliv číst i do něj může přispívat (a v podstatě mít možnost rozhodnutí pracovní skupiny ovlivnit). Výjimkou budou maily obsahující neveřejné informace, ty budou i nadále směřovány do interního mailing listu.

CSS WG tak sice nepřešla z vývojového modelu katedrály na model tržiště, ale otevřela všechny dveře a okna své katedrály, jimiž mohou návštěvníci sledovat (kromě tajných rozhovorů ve zpovědnici) všechno, co se v katedrále právě děje. Zbývá doufat, že kromě halasného povykování lůzy a jejích výkřiků do oken, jak se to má v katedrále správně dělat, se najdou i tací, co vkročí dovnitř, uchopí koště a pokusí se katedrálu trochu zvelebit.

Z hlediska CSS WG se jedná o krok revoluční a jsem zvědav, zda se zpětně ukáže být krokem k lepšímu.

Sdílet