Hlavní navigace

Konec verzování HTML?

26. 1. 2008 22:49 (aktualizováno) Martin Hassman

Při procházení specifikace HTML 5 jsem přemýšlel, proč WHATWG zkracuje doctype na <!DOCTYPE html>. Překvapilo mě, že z doctype zmizela informace o verzi a la „tohleto je HTML 4.01“ z  <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN">.

Jak budou prohlížeče rozeznávat, kterou verzi HTML zobrazují? (Je otázkou, zda to dělají, ve zdrojácích Gecka se při zpracování dokumentu používá informace o aktuálním renderovacím módu [quirk, strict a něco mezi], ale používání informace o verzi HTML jsem neviděl.)

Odpověď jsem našel u Davida Barona, vývojáře Gecka, v jeho nedávném článku Problems with versioning, part 1: open environments, který rozhodně doporučuji k přečtení.

David zdůrazňuje, že prostředí webu máme chápat jako trvalé. HTML dokument napsaný a umístěný na web dnes má být použitelný i za 50 let. Snaha o zanášení informace o konkrétní verzi dokumentu, která by mohla někdy v budoucnu svádět k ukončení podpory starých verzí, je špatná.

Ač odstranění verze vypadá jako drsný krok, s Davidem souhlasím a děkuji mu za objasnění. V době, kdy nejsme často schopni otevřít kancelářské dokumenty 10 let staré, věřím, že tento způsob uvažování je na místě.

Autoři HTML 5 jsou o odstranění informace o verzi z HTML dokumentů přesvědčeni. Jelikož řada z nich včetně Davida Barona je zároveň členy pracovní skupiny W3C pro HTML, bude na této půdě odstranění informace o verzi minimálně vážně diskutováno, těžko zatím odhadovat, zda přijato.

Příbuzné odkazy

Má HTML dokument obsahovat informaci o verzi?

Sdílet