Hlavní navigace

Kolik ještě existuje úřadů?

25. 10. 2008 21:51 (aktualizováno) Martin Hassman

Nedávno jsem nastoupil do svobodného povolání. Krom toho, že jsem ještě nedávno netušil, že něco takového existuje, musel jsem od té doby oběhnout několik úřadů, ačkoliv jsem o existenci některých neměl ani ponětí nebo je znal maximálně tak z černých historek kamarádů s živnostentským listem (ano, to mluvím o finančním úřadu). Byl jsem jako námořník v neprobádaných vodách. To vše proto, že sumy, které za vás běžně platí zaměstnavatel, si musíte začít platit sami.

Pro případ, že by něco podobného někoho z vás čekalo, nabízím malý přehled.

Zdravotní pojišťovna

Sem musíte zajít ze všeho nejdřív a do osmi dní (takže si pospěšte!) nahlásit, že jste se stali OSVČ (osobou samostatně výdělečně činnou). Nenechte se zmást tím, když po vás bude úřednice chtít živnostenský list nebo jiný doklad a trpělivě jí vysvětlete, co je to svobodné povolání. Bude se tvářit, že o tom slyší poprvé ve svém životě, ale nakonec pro vás zařídí vše potřebné. Měsíčně pak budete platit částku, kterou vám oznámí, a do konce dubna byste měli podat přehled příjmů a výdajů za uplynulý rok.

ČSSZ

Aneb Česká správa sociálního zabezpečení. Sem byste se měli nahlásit nejpozději do osmého dne následujícího měsíce. Tady už o svobodném povolání slyšeli a šoupnou si vás rovnou do šuplíku s nápisem „UMĚLCI“. Podobně jako u zdravotní pojišťovny vám řeknou částku, kterou budete měsíčně platit (sociální pojištění na důchod, kterého se možná ani šťastní nedožijete). Nezapomeňte mít u sebe číslo svého účtu, pokud si ho nepamatujete. Musíte ho nahlásit.

I tady do konce dubna budete muset vyplnit přehled příjmů a výdajů za uplynulý rok, podle kterého doplatíte částku, kterou jste nezaplatili v měsíčních splátkách.

Znáte nemocenské pojištění? Pozor, neplést se zdravotním. Nemocenské pojištění zajistí, abyste, pokud zrovna nemůžete z důvodu nemoci pracovat, stejně dostávali plat (aspoň nějaký). Je zcela dobrovolné. Pokud si ho neplatíte, prostě jen po dobu nemoci, kdy si nemůžete vydělávat, nic nedostanete. Pokud o něj máte zájem, nahlásíte to na ČSSZ a budete o to platit víc.

Finanční úřad

A máme tu poslední úřad. Ten nejobávanější. I tady vědí, co je svobodné povolání, takže s tím nebudete mít problém. Nepodařilo se mi zjistit, co mají napsané na šuplíku, do kterého si vás strčí, dokonce jsem ani nedokázal zjistit, do kdy jste povinni se tady zaregistrovat. Jediná odpověď, kterou jsem od úřednice dostal, byla: „Čím dříve, tím lépe.“ Přišel jsem tedy dříve, abych dopadl lépe, vyplnil jsem formulář a dostal DIČ (daňové identifikační číslo – takový malý cejch). A měl jsem to za sebou.

I tady musíte nahlásit číslo svého účtu, ovšem nezapomeňte si  s sebou vzít smlouvu s bankou. Jinak si účet nezapíšou a budete si to muset zařídit později. Ačkoliv se úřad jmenuje finanční, tak tady nic platit nemusíte. To ovšem platí jen do konce března, kdy musíte podat daňové přiznání 8-)

Konečně prvně v živote uvidím, jak to daňové přiznání vůbec vypadá. Měl bych se těšit?

Co by pomohlo

Některé informace mi našel Google, jiní poradili kolegové (díky Petře a Aleši!), ale nejvíc by mi pomohlo, pokud by vše šlo najít na jednom místě. Kolik lidí každý měsíc tyhle informace hledá? Nemůže státní správa vytvořit jednu stránku, kde je všechny napíše? Slibuji, že pošlu na účet stokorunu tomu, kdo mi zašle odkaz na správnou stránku portálu veřejné správy nebo jiného státního webu, kde byste tyhle informace všechny přehledně našli! Nevěřím totiž, že něco takového existuje a pokud náhodou existuje, že je to dohledatelné. (Tu stovku pošlu pochopitelně jen tomu, kdo se ozve jako první 8-)

Ovšem proč by to měla být jen stránka, máme tu přeci jedenadvacáté století. Sada událostí, které by si člověk naimportoval do svého kalendáře, které by upozorňovali na vše, co musí udělat (např. událost „Poslední den, do kdy se zaregistrovat na ČSSZ. S sebou si vezměte X+Y+Z“ + odkaz na stránku s přehledem adres jednotlivých úřadů) by ušetřila tolik času. A teď si ten čas posčítejte přes všechny ty lidi, kteří neustále tyhle informace hledají. A kolik hodin by zabralo něco takového vytvořit? Třeba se někdy něčeho podobného dočkáme.

Nemáte někdo náhodou zkušenosti i z jiných zemí? Jak mají podobné případy řešeny tam?

Sdílet