Hlavní navigace

Začnu to používat až...

2. 10. 2008 14:48 Svatopluk Vít

Měl jsem diskuzi s jedním ze známých na téma pálená CD. Byl plný takových těch omluvných frází. A také se objevil nový GIMP a v některých diskuzích se také objevila řada omluvných frází. Stejně tak v diskuzích pod článkem o přicházející verzi OOo3. V podstatě je však vidět, že lidé moc změny nechtějí a jen si vymýšlejí důvody proč ne a jak omluvit to, co dělají teď.

Konkrétněji. Kolega s pálenými CD omlouval své jednání vcelku otřepanou a používanou frází, že „šest set za CD teda fakt nedám. Až budou levnější, ta si je budu rád kupovat.“ Další argumenty ho nezajímají. Podobně jsem se cítil, když jsem četl diskuzi, která byla uvozena článkem o tom, že vyšla nová verze „Photoshopu“ zdarma. Hned první příspěvek v diskuzi říkal něco o tom, že až to bude mít stejné klávesové zkratky a stejně postavené nabídky, pak se to bude dát používat. A proto je záhodno používat PS bez zakoupené licence.

Stejně tak nelegální uživatelé MS Office používají stejné floskule při zdůvodnění proč nepoužívat např. OpenOffice.org či uživatelé nezaplacených Windows se podobně ohánějí tím, proč nepoužívat např. Linux.

Základní problém je, že spoustě lidí vyhovuje software komerční, ale nechtějí za něj platit, protože se k němu zadarmo dá dostat. Když poukážete na fakt nelegálnosti takového počínání (tj. používání softwaru bez oprávnění) a rovnou navrhnete řešení (v podobě OSS), vždy se dozvíte, proč to nejde používat. Obvykle je to „pitomé“ ovládání, „celková ubohost“ či „hnusný vzhled“ a v podstatě to znamená jediné – uživatelé se nechtějí moc učit novoty.

Ale obezlička v podobě tvrzení „Až to bude umět to a to, tak to teda budu používat“ nebo „Protože je to drahé, tak jsem to ukradl, stejně nezchudnou.“ tady s námi bude ještě asi hodně dlouho. Na druhou stranu OSS asi taky není pro každého, ale nemyslím si, že platí rovnice, že kdo používá OSS, dělá kompromisy v podobě chudších funkcí, hnusnějšího vzhledu atd. Existuje mnoho příkladů, kdy to tak je, existuje však i mnoho případů, kdy to tak není.

Sdílet