Hlavní navigace

Názor ke článku Začnu to používat až... od ten, co zaspal dobu - ad ceny hudebních CD - ano, je to...

  • 2. 10. 2008 23:14

    ten, co zaspal dobu (neregistrovaný)

    ad ceny hudebních CD - ano, je to předražené, ale opačný extrém, tj. 60 Kč je také nereálné. Distribuce, booklety, sklady... to všechno něco stojí. Za těch 50 či 60 Kč se dá prodávat jedině masovka, která bude ještě očesaná třeba na krabičkách, bookletech apod. - viz dnešní příbalová DVD u novin.

    ad sw - já osobně se nebráním programům, které vyžadují pro svou aktivaci internet, pokud mi ovšem současně nabídnou jednak dostatečnou funkčnost, jednak nějaké bonusy navíc. Vím, na jakém jsem serveru, takže nebudu zbytečně dráždit některé křiklouny, kteří by na mne navázali bezobsažnou flame-war, takže bez konkrétních firem jen dodám, že bych uvítal, aby se tento způsob prodeje rozšířil, ovšem kdyby se současně změnilo pár věcí. Moje představa by byla, že bych si zaplatil licenci na určité období a během té doby bych dostával nejen záplaty a opravy chyb, což považuju za naprostou samozřejmost), ale aby se vylepšovala dále funkčnost. Zkrátka bych byl ochoten platit za model, který je běžný ve vývoji Linuxu.

    A teď se přeci jen nevyhnu konkrétním firmám - používám profesionálně produkty Adobe, konkrétně InDesign, Photoshop, Illustrator, Acrobat. Cena produktu je pro mne akceptovatelná - za výše uvedený balík platím aktuálně zhruba 15 kKč za každý upgrade, tj. jednou za rok a půl až dva roky. Vzhledem k tomu, že mne to živí, tak to skutečně není špatná cena. Co mi však vadí je, že v rámci jedné verze se "uzamknou" všechny vlastnosti programu a pokud chci lepší funkčnost, nezbývá mi než buď dodělávat skripty nebo kupovat programy třetích stran nebo prostě čekat. Přitom vím, že většinu nových funkcí mají programátoři hotovu už během pár měsíců (a mám to skutečně ověřeno, protože v době CS jsem měl možnost nahlédnout přímo pod pokličku vývojové verze a viděl jsem např. grep ve vyhledávání, což se objevilo až ve verzi CS3). Byl bych klidně ochoten platit 10k ročně s tím, že na jedné straně sice budu omezen pouze ročním provozem a pokud za rok nezaplatím, tak se program nespustí, ale na straně druhé získám bonus v podobě průběžného doplňování nových funkcí.

    A tím se oklikou dostávám k tématu původního článku. Pokud by byl vývoj sw průběžný a kontinuální bez velkých skoků, přijímali by lidé změny mnohem pozitivněji a bezproblémověji než je tomu dnes. Navíc tím, že by se učili neustále, byl by pro ně snažší i případný přechod jinam. Lze to vidět na mnoha a mnoha příkladech, ale vyberu si jen jeden - KDE. Jak dlouho se přes různá média, blogy a diskuse přelévá téma KDE4? Pěkných pár měsíců to je. Ten skok byl hrozně velký. Netroufnu si hodnotit jeho potřebnost, faktem ovšem je, že kdyby se změny dály postupně v několika menších krocích v rozmezí třeba čtvrt roku, bylo by komentářů a odmítání řádově méně. A totéž platí pro cokoli jiného.