Hlavní navigace

Vybírám MP3 přehrávač

16. 8. 2009 22:01 (aktualizováno) Svatopluk Vít

A jako vždy je to neskutečný proces, kdy se snažím brát v úvahu mnoho parametrů a funkcí. Hlavně nic nezanedbat, protože doufám, že se mnou zůstane nadlouho a kdybych na něj měl nadávat pokaždé, když jej použiju, to by mne zabilo. prodral jsem se nakonec ke dvěma modelům.

Osobně nejsem nějaký vášnivý obdivovatel  designu, radši si vyberu pracanta. Nejlépe to pochopíte na tom, když řeknu, jaký přehrávač jsem používal až do dnešního dne. v roce 2003 jsem si pořídil přehrávač XCLEF HD-500. Ve své době to byl docela zjev. jakási celkem neznámá firma přišla s přehrávačem, který obsahoval standardní 2,5" HDD, měl slušnou výdrž a kapacitu – 40 GB. Kdybyste chtěli o tomto stroji vědět více, zkuste mou recenzi, která mi vyšla v časopise Linuxexpres.

[caption id=„attachment313“ align=„alignright“ width=„175“ caption=„XCLEF HD-500“]XCLEF HD-500[/caption]

V zásadě se nic moc nezměnilo – chci mít svou poměrně rozsáhlou sbírku hudby pohromadě nebo aspoň v co nejméně částech. Prostě přehrávač by měl mít kapacitu několika desítek GB. Původní XCLEF HD-500 dosloužil (a nutno říci, že po šesti letech má asi nárok) a oživovací pokusy selhaly. Nehledě k tomu, že dálkové ovládání odešlo již dříve a konektor s výstupem na sluchátka taky občas nefungoval dobře tj. hrál jen jedna strana v sluchátkách. Ale funkčně mi naprosto vyhovoval, někomu by možná vadila až přílišná velikost a náchylnost k poškození, která souvisí s paměťovým médiem – pevným diskem. Takže jsem se rozhodl, že se poohlédnu po něčem jiném. Logicky jsem se začal zaobírat opět značkou XCLEF. Přímým pokračovatelem je model HD-600.

[caption id=„attachment318“ align=„alignleft“ width=„105“ caption=„XCLEF HD-600“]XCLEF HD-600[/caption]

Ten přichází se spoustou vylepšení (lépe řečeno modernizací). Začíná se prodávat s diskem o velikosti 120 GB, nejobvyklejší je asi varianta se 160 GB. Navíc umí nejenom přehrávat hudbu, zvládne i video a fotky, ale není to jeho hlavní funkce. Mně se na tom líbí hlavně ten úložný prostor, za ta léta jsem si na něj zvykl. Co mi začíná vadit je váha a velikost celého zařízení. Jinak asi nejsem nějaký náročný uživatel, takže funkčně je vybaven přesně tak, jak požaduji. Zároveň mi vadí, že XCLEF HD-600 je v podstatě už výběhový model, byl nahrazen modelem HD-1000, který je však finančně někde jinde a funkčně zaměřen úplně jinak, než bych potřeboval. Ale v zásadě je to jen diskový přehrávač a tím to končí. Ideální zařízení to pro mne určitě je, zvláště výhodný je i režim USB host umožňující stahování dat z externího zdroje (třeba v podobě připojeného fotoaparátu). Podrobnější recenze je na serveru cdrhard.

[caption id=„attachment320“ align=„alignright“ width=„115“ caption=„Sandisk Sansa View“]Sandisk Sansa View[/caption]

Takže co tam máme dál? Po několika hodinách jsem skončil u Sandisku. Konkrétně u modelu Sansa View. Ten v sobě snoubí výhody Flash pamětí, kterými je osazen, zajímavou kapacitou 32 GB a hlavně možností používat paměťové karty (MicroSDHC). Takže se dá dokoupit třeba dalších 16 GB. A hlavně se dá vyměnit za jinou. Celé zařízení je takové malé, šikovné a docela překvapivé. Narazil jsem na něj celkem náhodou a pak narazil na kopu různých reakcí v diskuzních fórech, ale neexistuje nějakí komplexnější česká recenze. Z těch zahraničních si můžete třeba přečíst tu na tracyandmatt.co.uk. Funkčně je dost podobný XCLEFu, kapacitu má sice menší, ale zase je menší jako celek a přijde mi i odolnější. Ale na druhou stranu jsem s XCLEFem vydržel 6 let a při mém způsobu používání se slabiny harddiskového přehrávače neprojevily. Předchozí XCLEF měl výdrž na jedno nabití kolem 20 hodin, Sandisk má papírově psáno 35 hodin. Co jsem si tak přečetl, tak Sandisk je postaven na ID3 značkách, takže to předpokládá jistou disciplínu ve sbírce. Jinak je zařízení vybaveno Mass Storage, takže nepředpokládám komplikace ani v Linuxu.

Tolik tedy stručné shrnutí, napadá vás někoho dalšího, kdo máte s uvedenými zařízeními nějaké zkušenosti, proč se k danému přehrávači nepřiklánět nebo naopak ano?

Sdílet