Hlavní navigace

UMPC a já

5. 6. 2008 11:33 (aktualizováno) Svatopluk Vít

V rámci nějakého firemního projektu jsem byl pověřen zakoupením „nějakých přenosných počítačů s Windows“ a byl jsem překvapen, co se mi povedlo sehnat. Mám v hlavě velkého brouka – Mivvy UM400.Nikdy jsem zařízením podobného typu nedával moc šancí, protože jsem si myslel, že jsou s nimi spojeny až moc velké kompromisy. proto jsem celou záležitost bral tak, že nakoupíme stylová zařízení za spoustu peněz. Začali jsme tím, že jsme po zvážení několika parametrů sáhli po zařízení Asus R2E, které v době, kdy jsme jedno zařízení na zkoušku odebírali, stálo asi 27 000 Kč bez DPH. Umělo vše, co jsme chtěli – procesor Intel Stealey 800 MHz (roztomilá chybka na oficiálních stránkách říká, že běží na 800 GHz), uhlopříčka 7", Windows Vista, dotykový displej, Wi-Fi, Bluetooth, 80 GB disku, 1 GB paměti.

Problém přišel na konci května, kdy jsme chtěli další 21 kusů. Dle vyjádření několika dodavatelů se s jejich prodejem v Česku končí a 21 už jich neseženeme. Museli jsme opravdu rychle začít řešit, co a jak. Pokud trh s podobnými přístroji znáte, tak víte, že nabídka není zase až tak široká a hlavně je 20 kusů docela velká zásoba, kterou jen tak někdo na skladě nemá.

Nicméně po dnu stráveném na internetu jsem nakonec našel alternativu, která se jevila v parametrech podobně. Po přímém srovnání jsou některé parametry slabší, ale pro náš projekt nejsou tak rozhodující. Tím alternativním řešením se pro nás stalo zařízení Mivvy UM400. Procesor je taktován na frekvenci 1,2 GHz, paměti je 768 MB, disku 30 GB a displej ukzauje v rozlišení 800 × 480 bodů na 6,5 palcích úhlopříčky obrazovky. Papírově jsou parametry slabší, je tu však jeden významný parametr a to cena, která je poloviční. Výkon zařízení není poloviční, cena ano. Navíc je Mivvy v některých ohledech možná lepší, než Asus. K dispozici je samozřejmě Wi-Fi, Bluetooth, 2 USB porty, VGA výstup, čtečka na SD karty, web kamera, mikrofonní vstup + mikrofon vedle kamery, touch pad (sice mini, ale velmi příjemný na ovládání). Nakonec jsem si nechal hlavní bombu, kterou je vysouvací HW klávesnice. Navíc jsou její popisky v češtině. Je sice titěrná, ale velmi dobře se používá.

Zařízení jsem měl v ruce asi 2 dny, kdy jsem jej testoval pro účely našeho projektu. Mělo v sobě Windows XP, ale lze jej koupit i s Windows Vista nebo bez OS. Právě bez OS se to stává ještě zajímavější volbou. Vzhledem k tomu, že jsou k dispozici USB porty, připravil jsem si Slaxe a počítač z klíčenky nastartoval. Slax se rozjel, bylo možné jej používat. Bohužel jsem neměl možnost otestovat připojení pomocí Wi-Fi či Bluetooth. Vzhledem k tomu, že na stránkách výrobce se však píše o (byť neoficiální) podpoře Ubuntu (7.10 nebo 8.04), myslím si, že by nemusel být problém rozběhat i cokoliv dalšího. Vzhledem k časové tísni jsem však neměl možnost to otestovat.

Nicméně s Windows funguje toto zařízení opravdu báječně, vše je dostupné a ani komfort práce není nijak moc snížen. Pokud srovnám tento přístroj s mým PDA Fujitsu-Siemens Pocket Loox C550, na práci je Mivvy určitě lepší. Mivvy samozřejmě prohrává vahou, ale komfortem práce (ve srovnání s běžným PC) se může PDA jen krčit v koutku. Software, který jsem testoval, fungoval velmi dobře (portable verze Firefoxu a Thunderbirdu, OpenOffice.org a jiné). Odezva je dobrá. Dalo se přehrát i nějaké video. Tím, že je k dipozici USB port, patrně půjde připojit i externí mechanika, takže by mělo jít přehrávat i např. DVD. Nemůžu říci, jak je to s výdrží na baterie. Je to v podstatě přímý konkurent Asusu Eee, jenže ten má spíše podobu klasického notebooku, zde je vše plně dotykové a klávesnici za jistých okolností ani nepotřebujete.

Dobře funguje i výstup na externí monitor a nepochybuji o tom, že by šel připojit i jako druhá plocha. Na spodní straně je malá nožička, která umožní Mivvy postavit, ale v tu chvíli vám tak trochu skryje porty na spodní straně přístroje. Ještě bych si dovolil pochválit i tento obchod, kde mi jeho zaměstnanci vyšli maximálně vstříc se zapůjčením testovacího stroje a vůbec byla celá zakázka vyřízena promptně.

Získal jsem tak dobrý základ k tomu, že až si budu pořizovat něco malého a přenosného, zůstane Mivvy v hledáčku. S tím, jak se zájem o zařízení tohoto typu rozrůstá, nepředpokládám, že by výrobci přestávali podobná zařízení vyrábět. Asi by byli sami proti sobě. Z pohledu uživatele musím říct, že mne tento koncept asi oslovil.

Sdílet