Hlavní navigace

Švédské drobnosti

27. 8. 2008 6:59 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Jak jsem již mnohokrát naznačil, mé pracovní povinnosti mne občas posílají do světa a baví mne srovnávat to, co vidím tam s tím, co vidím doma. I tentokrát mne některé věci překvapily, protože zase tak běžné nejsou.  Lze Stockholm srovnávat s Prahou?

Letadlem z Prahy to do Stockholmu trvá necelé 2 hodiny. Můj kolega mne informoval o tom, že do centra se dostanu celkem dvěma způsoby. Buď z letiště taxíkem za 495 :- (takto švédové píšou sumy ve švédských korunách) nebo speciálním vlakem nazvaným Arlanda Expres (letiště ve Stockholmu nese název Arlanda). Ten vyjde na 220 :- a jede asi 20 minut. V rámci pohodlí jsem zvolil vlak, byl jsem v centru rychleji a ještě ušetřil.

Na první pohled jsou ve Švédsku ceny stejné jako v Česku (možná trochu nižší), také zde platí korunami, jenže jejich poměr je jiný – abyste měli jednu švédskou korunu, musíte zaplatit 2,60 české. Takže je tak všechno asi 2,6× dražší (co se týká jídla a služeb). Co mne překvapilo ze všeho nejvíce – ve Stockholmu teď přes den není skoro žádná doprava, rozumějte žádné zácpy. Ráno, v poledne i večer se auta pořád hýbají a není jich nějak moc. Auta jezdí se značkami, které mají tři písmena a trojčíslí, nevysledoval jsem žádnou identifikační jednotu tj. nejde poznat, odkud auto je. Systém mi přijde docela náhodný.

Po mém dotazu na vyprázdněnost silnic mi bylo řečeno, že je to situace celkem normální. Hodně se tu jezdí na kole. Možná s tím souvisí i fakt, že měsíc červenec a srpen je prázdninový a to doslova. Je totiž zcela běžné, že Švéd si bere dovolenou v červenci a to minimálně na 3 týdny, není výjimkou ani 5 týdnů v kuse. Zahraniční firma, která se tomu nepodřídí nemá na trhu práce moc šancí.

Z hlediska elektronického placení jsou švédové docela dost daleko. Nevím totiž, jak vypadají švédské papírové peníze. Vše se dá platit kartou – lístek na vlak, taxi, v restauraci, dokonce i občerstvovací automat ve firmě je na karty. Navíc vlastním firemní a v Česku celkem málo používanou kartu Amex a tady jsem nenarazil na žádný problém. Když jsem zkoumal u kolegů, tak i v trafice za noviny platí kartou…

Jistou zvláštností pro mne je i fakt, že v mnoha obchodech nemají žádné elektronické zabezpečení (typické rámy u vchodu či elektronické zásobníky s barvou na zboží). S lidmi zde se bez problémů domluvíte anglicky, nenarazil jsem na žádný problém. Ceny elektroniky jsou nižší než v Česku, výběr mi přišel podobný, i když se tu více prodávají značkovější věci (zapomeňte na Watson či podobné). Co se týče značek oblečení a jiného zboží, vše zde stojí stejně, obvykle není rozdíl mezi zbožím  „značkovým“ a neznačkovým. A třeba McNuggets menu zde stojí 64:- což je více než u nás, na druhou stranu v poledne chodíme na oběd do kantýny a dáte za něj kolem 80 – 100:- takže je McD výrazně levnější…

Tolik tedy postřehy člověka, který je ve Švédsku poprvé a snaží se zjistit, jak si Švédové žijí. A tady je pak zajímavá tabulka, ze které je vidět, že průměrný švédský plat v soukromém sektoru je někde kolem 30 000 :- a také vím, že mají celkem drastické daně.

Sdílet